
Op 14 september 2010 treedt een verandering in werking m.b.t. Google’s Europese merkbeleid rond Google Ads. Vanaf die datum mogen Google-advertenties worden weergegeven op basis van zoekwoorden die handelsmerken c.q. merknamen bevatten, ook van partijen die geen eigenaar van de merknaam zijn.
Google zegt zelf het volgende over de beleidswijziging: “Als gebruikers bijvoorbeeld als zoekwoord het merk van een videocamerafabrikant intypen, kunnen zij relevante en nuttige advertenties te zien krijgen van resellers, recensiewebsites en tweedehandswinkels, evenals advertenties van andere fabrikanten”. De aangekondigde wijziging trekt Google’s merkbeleid gelijk met de meeste andere landen. Zo konden bijvoorbeeld in de VS en Canada adverteerders al sinds 2004 handelsmerken van derden gebruiken en sinds mei 2009 ook in veel andere landen.
Beleid advertentieteksten blijft ongewijzigd
Google’s beleid rond (de bescherming van de juistheid van) advertentieteksten blijft onveranderd. Google zegt hierover: “Onbevoegde adverteerders zullen niet in staat zijn om een bewaakte c.q. beschermde term in de vorm van een merknaam in hun advertentietekst op te nemen. Het nieuwe merkbeleid is alleen van toepassing op het gebruik van zoekwoorden.”
Google respecteert merkenrecht
Met de aanpassing van z’n Europese merkbeleid voor Google Ads reageert de zoekgigant op een vonnis van het Europese Hof van Justitie in maart 2010. Het hof oordeelde toen dat Google geen inbreuk maakt op het merkrecht door adverteerders de mogelijkheid te bieden te betalen voor trefwoorden die overeenkomen met (handels)merken van hun concurrenten of derden. Adverteerders mogen echter niet aan de hand van Google Adwords advertenties laten weergeven die het voor internetgebruikers onmogelijk maken om (eenvoudig) te begrijpen van welke onderneming de waren of diensten waarop de advertentie betrekking heeft, afkomstig zijn.
Klacht indienen bij Google blijft mogelijk
Op basis van het eerdere Europese merkbeleid van Google konden eigenaars van merken, om te voorkomen dat advertenties van derden werden weergegeven naar aanleiding van zoekopdrachten op basis van hun merknaam, een klacht bij Google indienen.
Eigenaren van merknamen die – na 14 september – vinden dat een advertentie voor verwarring zorgt kunnen bij Google klachten indienen via een speciaal webformulier. Als Google het met de merknaamhouder eens is, wordt de advertentie uit het systeem verwijderd.
Ook voorop blijven lopen?
Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

Maak kennis met Niels
Niels is een bevlogen Content Marketing Strateeg, en maakte bij Traffic Builders eerder al veel kilometers als SEO Consultant en Copywriter. Met waardevolle content-oplossingen de juiste doelgroepen faciliteren in ‘hun ideale klantreis door de funnel’ staat bij hem centraal. Dat kan via een ROI-gedreven multi-channel contentstrategie inclusief creative concepting, maar net zo goed via een subtiele speldenprik op het juiste moment. Daag hem uit, dan doet hij dat met jou!
Neem contact op met NielsBlogartikelen
Search Marketing in 2021 – de 6 belangrijkste trends
Jorin van Lindenberg - 22 januari 2021Geschatte leestijd: 2 minuten De belangrijkste search marketing trends in 2021 zullen jouw takenpakket als search marketeer drastisch gaan veranderen. Toch kun je door slim in te spelen op de…
How to: Wat zijn free product listings en hoe monitor je de performance in Google Analytics?
Denie Geertzen - 11 januari 2021Geschatte leestijd: 2 minuten Nadat Google enige tijd geleden 20% servicekosten in rekening bracht bovenop de originele CPC, heeft Google nu wereldwijd free product listing in het leven geroepen om…
Deel 2: Dynamische Ad Customizers op basis van locatie: stappenplan
Elzemiek Rietman - 22 november 2020Geschatte leestijd: 2 minuten Vorige week publiceerden we deel 1 over dynamische ad customizers. In dit blog leggen in verschillende stappen uit hoe je de ad customizers toepast voor jouw…
How to: Seasonality Analyse met Google Ads
Yannick Barends - 16 november 2020Geschatte leestijd: 2 minuten We zitten momenteel alweer in de laatste maanden van het jaar. Voor veel consumenten betekent dit een periode van veel aankopen voor de feestdagen. Als bedrijf…
Deel 1: Dynamische Ad Customizers op basis van locatie in Google Ads: zo werkt het!
Elzemiek Rietman - 5 november 2020Geschatte leestijd: 2 minuten Met ad customizers, ook wel advertentieaanpassers genoemd, laat je Google Ads tekstadvertenties dynamisch aanpassen aan de gebruiker. Een deel van de tekstelementen zijn dynamisch aan te…
Verbeter de kwaliteitsscore van je SEA-campagnes met deze tips!
Yannick Barends - 25 augustus 2020Geschatte leestijd: 2 minuten Verbeter de kwaliteitsscore van je SEA-campagnes met deze tips! Worden jouw advertenties weinig vertoond, of is je vertoningspercentage niet waar je op hoopt? De kans bestaat…
Zo schrijf je efficiënt advertentieteksten voor Google Ads (inclusief template)
Denie Geertzen - 4 augustus 2020Geschatte leestijd: 2 minuten Iedereen is uniek. Ook de gedachtes en woordkeuzes in een gesprek zijn van iedereen uniek. Wanneer we echter een zoekopdracht binnen Google beknopt willen formuleren, komen…
Geef een reactie