
Een gokje wagen kost Google 110 miljoen dollar per jaar!
De “Ik doe een gok” of “I’m feeling lucky” button van Google kan niemand door de jaren heen zijn ontgaan. Wat deze functie je als bezoeker van Google biedt, is de mogelijkheid om mits je een specifieke omschrijving van je onderwerp hebt je gelijk de eerste website die in de zoekresultaten staat terugziet op je scherm. Eventuele andere resultaten zijn niet zichtbaar. De desbetreffende website verschijnt meteen op je scherm. Tik ik bijvoorbeeld mijn eigen naam: “Wolter Tjeenk Willink” in en druk ik vervolgens op de “ik doe een gok” button kom ik gelijk uit op pagina van het TBlog waar eerdere posts van mijn hand staan.Volgens Google is het voordeel dat een zoekopdracht zo minder tijd kost. Tevens wordt verondersteld dat men door het gebruik van deze functie meer informatie tot zich kan nemen.
Duur gokje?
Ondanks dat is aangetoond dat er sporadisch gebruik wordt gemaakt van de button (minder dan één procent …) blijft de functie aanwezig. In een interview zegt Marissa Mayer vice president van Google’s zoekproducten, “De functie is een deel van het erfgoed van Google. Het maakt onderdeel uit van wat gebruikers fijn aan ons vinden”.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dus het tegenovergestelde: veel gebruikers schijnen niet te weten wat de knop nu precies doet. Google verliest alleen maar geld door het in stand houden van deze button. Waarom? De Google zoekpagina is immers niet meer aanwezig. Gevolg: de Google Adwords advertenties worden niet vertoond omdat je gelijk op een (relevante) webpagina terechtkomt.
Marissa Mayer blijft stug volhouden dat de functie wel degelijk een toegevoegde waarde biedt. Het zoeken wordt anders veel te zakelijk en teveel op geld gericht. Zij beweert dat men nu nog het gevoel krijgt te maken te hebben met echte mensen. Persoonlijk gebruik ik de functie zelden of nooit. Maar goed, laten we er maar vanuit gaan dat Google de ROI van de jaarlijkse investering van 110 miljoen dollar grondig heeft onderzocht.
Fun:
Amusant zijn overigens de welbekende ‘easter eggs‘. Tik bijvoorbeeld: google gothic, elgoog etc. in en “doe een gok”.
Bron:
http://marketplace.publicradio.org/display/web/2007/11/19/face_of_google/
Ook voorop blijven lopen?
Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

Maak kennis met Wolter
Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.
Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.
Neem contact op met WolterBlogartikelen
SEO trends 2021: er is meer dan ‘great content’ en voice search
Brent Meulenberg - 10 februari 2021Geschatte leestijd: 2 minuten Elk jaar verschijnen er vele ‘SEO trends blogs’. Vaak wordt alles “volgend jaar nóg belangrijker”, maar dat kan natuurlijk niet. Omdat niemand precies de waarde kent…
Search Marketing in 2021 – de 6 belangrijkste trends
Jorin van Lindenberg - 22 januari 2021Geschatte leestijd: 2 minuten De belangrijkste search marketing trends in 2021 zullen jouw takenpakket als search marketeer drastisch gaan veranderen. Toch kun je door slim in te spelen op de…
How to: Wat zijn free product listings en hoe monitor je de performance in Google Analytics?
Denie Geertzen - 11 januari 2021Geschatte leestijd: 2 minuten Nadat Google enige tijd geleden 20% servicekosten in rekening bracht bovenop de originele CPC, heeft Google nu wereldwijd free product listing in het leven geroepen om…
Headless CMS en SEO - houd je koppie erbij
Brent Meulenberg - 7 januari 2021Geschatte leestijd: 2 minuten Een headless CMS. Misschien heb je er wel eens van gehoord, omdat je webbouwer de term wel eens heeft laten vallen. Misschien ben je zelfs al…
Deel 2: Dynamische Ad Customizers op basis van locatie: stappenplan
Elzemiek Rietman - 22 november 2020Geschatte leestijd: 2 minuten Vorige week publiceerden we deel 1 over dynamische ad customizers. In dit blog leggen in verschillende stappen uit hoe je de ad customizers toepast voor jouw…
How to: Seasonality Analyse met Google Ads
Yannick Barends - 16 november 2020Geschatte leestijd: 2 minuten We zitten momenteel alweer in de laatste maanden van het jaar. Voor veel consumenten betekent dit een periode van veel aankopen voor de feestdagen. Als bedrijf…
Deel 1: Dynamische Ad Customizers op basis van locatie in Google Ads: zo werkt het!
Elzemiek Rietman - 5 november 2020Geschatte leestijd: 2 minuten Met ad customizers, ook wel advertentieaanpassers genoemd, laat je Google Ads tekstadvertenties dynamisch aanpassen aan de gebruiker. Een deel van de tekstelementen zijn dynamisch aan te…
Geef een reactie