Wolter Tjeenk Willink 23 november 2007 / Zoekmachine Adverteren (SEA)
Leestijd: 2 minuten

Een gokje wagen kost Google 110 miljoen dollar per jaar!


De “Ik doe een gok” of “I’m feeling lucky” button van Google kan niemand door de jaren heen  zijn ontgaan. Wat deze functie je als bezoeker van Google biedt, is de mogelijkheid om mits je een specifieke omschrijving van je onderwerp hebt je gelijk de eerste website die in de zoekresultaten staat  terugziet op je scherm. Eventuele andere resultaten zijn niet zichtbaar. De desbetreffende website verschijnt meteen op je scherm. Tik ik bijvoorbeeld mijn eigen naam: “Wolter Tjeenk Willink” in en druk ik vervolgens op de “ik doe een gok” button kom ik gelijk uit op pagina van het TBlog waar eerdere posts van mijn hand staan.Volgens Google is het voordeel dat een zoekopdracht zo  minder tijd kost. Tevens wordt verondersteld dat men door het gebruik van deze functie meer informatie tot zich kan nemen.

Duur gokje?

Ondanks dat is aangetoond dat er sporadisch gebruik wordt gemaakt van de button (minder dan één procent …) blijft de functie aanwezig. In een interview zegt Marissa Mayer vice president van Google’s zoekproducten, “De functie is een deel van het erfgoed van Google. Het maakt onderdeel uit van wat gebruikers fijn aan ons vinden”.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dus het tegenovergestelde: veel gebruikers schijnen niet te weten wat de knop nu precies doet. Google verliest alleen maar geld door het in stand houden van deze button. Waarom? De Google zoekpagina is immers niet meer aanwezig. Gevolg: de Google Adwords advertenties worden niet vertoond omdat je gelijk op een (relevante) webpagina terechtkomt.
Marissa Mayer blijft stug volhouden dat de functie wel degelijk een toegevoegde waarde biedt. Het zoeken wordt anders veel te zakelijk en teveel op geld gericht. Zij beweert dat men nu nog het gevoel krijgt te maken te hebben met echte mensen. Persoonlijk gebruik ik de functie zelden of nooit.  Maar goed, laten we er maar vanuit gaan dat Google de ROI van de jaarlijkse investering van 110 miljoen dollar  grondig heeft onderzocht.

Fun:

Amusant zijn overigens de welbekende ‘easter eggs‘. Tik bijvoorbeeld: google gothic, elgoog etc. in en “doe een gok”.
Bron:
http://marketplace.publicradio.org/display/web/2007/11/19/face_of_google/

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on "Ik doe een gok" button kost Google 110 miljoen dollar per jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/