"Ik doe een gok" button kost Google 110 miljoen dollar per jaar

Geschatte leestijd: 2 minuten

Een gokje wagen kost Google 110 miljoen dollar per jaar!

De “Ik doe een gok” of “I’m feeling lucky” button van Google kan niemand door de jaren heen  zijn ontgaan. Wat deze functie je als bezoeker van Google biedt, is de mogelijkheid om mits je een specifieke omschrijving van je onderwerp hebt je gelijk de eerste website die in de zoekresultaten staat  terugziet op je scherm. Eventuele andere resultaten zijn niet zichtbaar. De desbetreffende website verschijnt meteen op je scherm. Tik ik bijvoorbeeld mijn eigen naam: “Wolter Tjeenk Willink” in en druk ik vervolgens op de “ik doe een gok” button kom ik gelijk uit op pagina van het TBlog waar eerdere posts van mijn hand staan.Volgens Google is het voordeel dat een zoekopdracht zo  minder tijd kost. Tevens wordt verondersteld dat men door het gebruik van deze functie meer informatie tot zich kan nemen.

Duur gokje?

Ondanks dat is aangetoond dat er sporadisch gebruik wordt gemaakt van de button (minder dan één procent …) blijft de functie aanwezig. In een interview zegt Marissa Mayer vice president van Google’s zoekproducten, “De functie is een deel van het erfgoed van Google. Het maakt onderdeel uit van wat gebruikers fijn aan ons vinden”.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dus het tegenovergestelde: veel gebruikers schijnen niet te weten wat de knop nu precies doet. Google verliest alleen maar geld door het in stand houden van deze button. Waarom? De Google zoekpagina is immers niet meer aanwezig. Gevolg: de Google Adwords advertenties worden niet vertoond omdat je gelijk op een (relevante) webpagina terechtkomt.

Marissa Mayer blijft stug volhouden dat de functie wel degelijk een toegevoegde waarde biedt. Het zoeken wordt anders veel te zakelijk en teveel op geld gericht. Zij beweert dat men nu nog het gevoel krijgt te maken te hebben met echte mensen. Persoonlijk gebruik ik de functie zelden of nooit.  Maar goed, laten we er maar vanuit gaan dat Google de ROI van de jaarlijkse investering van 110 miljoen dollar  grondig heeft onderzocht.

Fun:

Amusant zijn overigens de welbekende ‘easter eggs‘. Tik bijvoorbeeld: google gothic, elgoog etc. in en “doe een gok”.

Bron:
http://marketplace.publicradio.org/display/web/2007/11/19/face_of_google/


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders en mede-oprichter van ons recruitmentzusje Traffic Builders People. Met ruim 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest ervaren en digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Traffic Builders verstuurt 1x per maand een nieuwsbrief. Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.