Niels Bijvoet 12 oktober 2010 / Traffic Builders nieuws
Leestijd: 2 minuten

Opkomende markten zoals China en Brazilië maken actiever en ‘structureler’ gebruik van internet dan diverse West-Europese landen, waaronder Nederland. Dat concludeert TNS Nipo in een wereldwijd onderzoek naar online gedrag. Met name het gebruik van social media c.q. sociale netwerken verschilt behoorlijk. Ook nieuwe digitale ontwikkelingen worden in opkomende markten veel actiever gevolgd.


Veel West-Europese landen worden op het gebied van internetgebruik ingehaald door opkomende markten in met name Azië en Zuid-Amerika. Het verschil is volgens de onderzoekers goed te zien in het gebruik van sociale netwerken zoals Facebook. Zo besteden Maleisiërs op internet gemiddeld negen uur aan sociale netwerken, Russen 8,1 uur en Turken 7,7 uur. Samen vormen deze landen gelijk de top 3. Nederlanders besteden ‘slechts’ 2,3 uur per week aan sociale netwerken.

Nederlanders en andere West-Europeanen besteden nog steeds relatief veel tijd aan het aloude e-mail en minder aan de relatief nieuwe mogelijkheid om via internet te netwerken. Dat is in de opkomende markten juist omgekeerd.

Aantal online vrienden: Nederland is middenmoter

Ook als het om het aantal online vrienden gaat staat Maleisië bovenaan. Zo heeft de gemiddelde Maleisiër met internet 233 vrienden. Brazilië volgt met 231. Japanners zijn met 29 vrienden het minst sociaal. Nederland is volgens de onderzoekers met 116 vrienden een middenmoter.

Wet van de remmende voorsprong

Martin Warmelink, directeur technologie en media bij TNS Nipo, meldt dat de wet van de remmende voorsprong van toepassing is. “Bijna heel Nederland is actief op internet. We hebben een prima infrastructuur. Maar de grote massa blijft hangen in het passieve gebruik.”

Innovatieve applicaties en websites zouden aan deze groep voorbij gaan. In de opkomende markten zou de bevolking de ontwikkelingen veel actiever volgen. “De digitale wereld verandert hun leven, de manier waarop ze zichzelf ontwikkelen en met elkaar omgaan.” Doordat de Nederlandse jongeren de ontwikkelingen ook volgen, zou Nederland niet ‘helemaal in de achterhoede’ belanden.

Voor het TNS Nipo-onderzoek werden bijna vijftigduizend mensen in 46 landen ondervraagd.

Bron: nu.nl

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on Online gedrag: Nederlander vrij passief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/