PDF SEO-proof maken om te scoren in Search (SEO TIP)

Heb jij PDF’s op je website staan, bijvoorbeeld productbrochures? Realiseer je dan dat deze ook worden gelezen en geïndexeerd door zoekmachines, net als een webpagina. Een extra kans dus om met die inhoud (c.q. keywords) een positie in de zoekresultaten in te nemen. Je wilt het bestand daarom dus optimaliseren! Ik geef je hier nuttige tips voor PDF-optimalisatie en daarmee indexatie die bijdraagt aan jouw (online) doelstellingen.

Even voor de duidelijkheid: als de inhoud van je PDF ook kan worden omgezet naar nette html, en de webpagina blijft dan gebruikersvriendelijk/ to-the-point/ actiegericht e.d., dan zou ik dát doen. Zeker omdat ‘snelheid’ voor gebruikers een belangrijke factor is m.b.t. het waarderen van wat jouw site te bieden heeft. Indexatie is dan bovendien op voorhand al vanzelfsprekender.

Wil je een PDF toch op je webpagina aanbieden als download (en waarom soms niet, het kan bijvoorbeeld dienen als interessante linkbait = iets waar mensen graag naar linken), dan is optimalisatie van dit bestand een verstandige zet. Zo sla je in een klap ook meteen die seo-vlieg knock-out! Lees dus snel verder…

Aanwezig zijn in zoekresultaten met pdf’s

Goed, dat wetende…  PDF’s zijn er in allerlei soorten en maten: productsheets, brochures, e-books, whitepapers, templates en ga zo maar door. Al enige jaren maken pdf’s volwaardig deel uit van content die je in zoekresultaten kunt tegenkomen.

Zoals Google zelf ook al zegt:

“We sometimes encounter non-HTML files such as PDFs, spreadsheets, and presentations. Our algorithms dont let different filetypes slow them down; we work hard to extract the relevant content and to index it appropriately for our search results.”

>> Search-tip: je vindt makkelijk pdf’s door je zoekopdracht zo op te bouwen: [keyword] filetype:pdf.

Voorbeeld van pdf in zoekresultaten (ook zonder specifieke zoekopdracht is dat dus vaak het geval!):

pdf in search.jpg

 

Dat schreeuwt dus om zoekmachineoptimalisatie: je wilt tenslotte je prospects niet jouw interessante informatie onthouden, toch? En wetende dat PDF’s net zo goed kunnen ranken als de gemiddelde webpagina… Aan de slag dus!

Voorkom duplicate content

Zeer belangrijk: als je een pdf op je webpagina plaatst, voorkom dan allereerst dat de inhoud van je PDF en een webpagina precies hetzelfde zijn! Dan is er namelijk sprake van duplicate content – en dat wil je niet, omdat gebruikers en zoekmachines hierdoor in de war kunnen raken. Is de inhoud wel vrijwel gelijk, geef dan in je sitemap of via een canonical tag je voorkeurs-url aan, dan weet een zoekmachine welke content ‘exclusief’ getoond moet worden.

PDF voor SEO in ’t kort

Je PDF wil je zo uniek mogelijk maken qua inhoud, en vervolgens optimaliseren. In het kort doorloop je de volgende stappen als je een pdf voor seo wilt inzetten:

  1. Optimaliseer de pdf-metadata, zoals title e.d.
  2. Gebruik een beschrijvende filenaam inclusief primaire keyword
  3. Gebruik in de omschrijving hyphens (-) in plaats van spaties
  4. Voeg je PDF-bestanden toe aan je XML-sitemap

Tools:

  • Pas pdf-meta data aan in Adobe Acrobat, Indesign of Word e.d. Bij ‘Instellingen’ kun je de titel, kernwoorden, een samenvatting en ook eventueel de documenteigenaar invullen.
  • Of pas pdf-meta data aan met het (uitgebreide) programma PDF995

7 Concrete stappen voor optimale PDF-indexatie

“Zeg Niels, kun je nog iets concreter zijn?” Ja, dat kan ik, bij deze:

1. Maak je PDF op in een text based-programma (dus niet Photoshop o.i.d.)

2. Benoem bij de PDF-properties je titel, samenvatting e.d. (denk aan je keywords!)

3. Belangrijkste inhoud bovenaan
Idealiter zorg je ervoor dat op de eerste pagina c.q. in de eerste alinea van je PDF direct de onderwerpfocus goed wordt neergezet, incl. je primaire keyword(s). Spreek ook direct de lezer aan, enthousiasmeer om verder te lezen!

4. Verwerk ook beschrijvende keywords in ALT tags van images
Google zegt images in pdf’s momenteel niet te indexeren. Maar het kan geen kwaad, en je bent alvast voorbereid als dat wel weer gebeurt.

5. Verwerk goede backlinks in de PDF
Plaats een link (incl. keywordfocus) altijd naar de meest relevante pagina op je website. Zo vergaar je nuttige backlinks als je pdf wordt doorgeplaatst op andere websites, wat weer een invloedrijke rankingfactor kan zijn op een keyword(combinatie).

Google zegt zelf over deze backlinks:“Generally links in PDF files are treated similarly to links in HTML: they can pass PageRank and other indexing signals, and we may follow them after we have crawled the PDF file. Its currently not possible to “nofollow” links within a PDF document.”

6. Voor iedereen toegankelijk
Het kan slim zijn je PDF te exporteren in niet de allerallerlaatste versie van je opmaakprogramma. Zo is de kans groter dan zowel veel bezoekers als zoekmachines je PDF-bestand kunnen lezen.

7. Voeg je PDF’s toe aan je xml-sitemap: indexatie verzekerd!

Simpele omgekeerde check: je kunt ervan uitgaan dat je PDF i.i.g. wordt geïndexeerd als je tekst uit het bestand kunt copy-pasten en in een standaard tekstdocument kunt kopieëren.

Ik wil mijn PDF juist niet geïndexeerd hebben!

En wat nou als je juist niet wilt dat je pdf wordt geïndexeerd en opgenomen in de organische zoekresultaten? Voeg dan een ‘X-Robots-Tag: noindex’ toe aan de HTTP header van de pdf. Als het bestand al is geïndexeerd, zal deze na enige tijd uit de zoekresultaten verdwijnen. Je kunt dit proces versnellen door de bewuste url te verwijderen in Webmaster Tools.

Meer informatie over pdf-optimalisatie kun je ook lezen in deze blogpost van Google.

Hoe goed is jouw webcontent aanwezig in zoekresultaten?

Het optimaliseren van een PDF is een van de vele, vele zoekmachine-optimalisatie-factoren, die gezamenlijk de ROI c.q conversieratio van jouw site aanzienlijk kunnen verbeteren. Traffic Builders kan voor jou – als beste zoekmachinemarketingbureau van Nederland – onder meer resultaatgerichte zoekmachine-optimalisatie (SEO) verzorgen. Profiteer ook van onze bewezen effectieve aanpak. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking of vraag vrijblijvend informatie aan.