SEO trends 2021: er is meer dan ‘great content’ en voice search

Elk jaar verschijnen er vele ‘SEO trends blogs’. Vaak wordt alles “volgend jaar nóg belangrijker”, maar dat kan natuurlijk niet. Omdat niemand precies de waarde kent van verschillende rankingfactoren kijken wij meer met een helikopter-view naar de ontwikkelingen in SEO-land en behandelen we vier trends waarvan wij het belangrijk vinden om die onder de aandacht te brengen.

  1. AI is here to stay, GPT-3 ftw
  2. Google geeft antwoord
  3. Javascript gonna javascript
  4. Page Experience update (mei 2021)

AI is here to stay, GPT-3 ftw

Het lijkt alsof je geen start-up meer kunt beginnen zonder AI. Ook in de SEO-wereld ontkomen we er niet aan. Google heeft er namelijk een speerpunt van gemaakt om hun diensten te verbeteren. 

In 2019 zagen we met BERT hier de eerste grote update van. Volgens Google was dit “de belangrijkste update ooit”. BERT is een verbeterd deep learning algoritme met betrekking tot ‘natural language processing’ (NLP). Het helpt Google om de nuances van menselijke taal veel beter te begrijpen. Deze update is dan ook vooral gericht op zoekopdrachten geformuleerd in natuurlijke taal of conversaties (bijv. voice search).

In 2020 OpenAI lanceerde dit jaar GPT-3 met veel ‘blown minds’ tot gevolg . GPT-3 (Generative Pretrained Transformer versie 3) is een Natural Language Processing (NLP) model met als doel om taal beter te begrijpen, zodat bijvoorbeeld een digitale assistent gemakkelijk een vraag kan vertalen naar een actie en natuurlijk overkomende conversaties kan voeren. 

Met GPT-3 kun je apps bouwen of met George Washington praten, maar het kan ook clickbait titels en blogs schrijven. Leuk en aardig allemaal, maar het is natuurlijk wachten tot Google deze technieken integreert in hun zoekmachine- algoritmes. Als Google immers íets goed kan, dan is het wel bakken geld verdienen met nieuwe technieken.

Concurrentie voor Google?

But wait, there’s more! Met GPT-3 kun je ‘eenvoudig’ een goede zoekmachine bouwen. Dit opent deuren voor Google’s concurrenten als Amazon en Apple om de enorme computerkracht die ze al hebben in te zetten om Google op eigen veld te beconcurreren. Maar zelfs partijen als SEO-tool bouwer Ahrefs (die de op Googlebot na de meest actieve crawler heeft) kan zijn wens om een eigen zoekmachine op te zetten sneller, eenvoudiger en beter realiseren dan voorheen gedacht.

Gaat GPT-3 doen wat Microsoft, DuckDuckGo en de Europese Commissie nooit voor elkaar hebben weten te boksen? Gaat er eindelijk een serieus alternatief voor google.com komen? Waarschijnlijk niet in 2021, maar we mogen dromen..

SEO tools ❤ AI

In 2021 gaan de enorme sprongen in AI dus nog geen concurrentie voor Google opleveren. Waar we komend jaar wel de impact van GPT-3 gaan zien, is in tooling en contentcreatie. En meer tools, dat zien SEO’ers graag!

Nu al kan er snel en eenvoudig goede content geschreven worden met behulp van GPT-3. Denk aan e-mails, clickbait titels, maar ook hele blogs. Het genuanceerde begrip van taal kan ook heel goed ingezet worden bij keywordanalyse tools of contentidee-generatoren. En als je deze combineert, krijg je bijvoorbeeld een ‘skyscraper tool’ die content schrijft gebaseerd op de subonderwerpen van de top-10 op een bepaald keyword.

Gerelateerde artikelen

Google geeft antwoord

Hierboven legde ik al uit dat Google het menselijk taalgebruik zo goed mogelijk wil begrijpen. Dat komt omdat in de visie van Google digitale assistenten de toekomst zijn. Door de opdrachten van gebruikers 100% correct te interpreteren, kan Google Assistent het beste antwoord geven.

Die wens om direct het juiste antwoord te geven zien we ook terug in de SERP’s (de zoekresultaten pagina). Hierbij heeft voor SEO’ers ‘direct’ meer impact dan ‘juiste’. Door de lancering van o.a. Google Maps, featured snippets, Knowledge Graph, etc. bedraagt het aantal zoekopdrachten zonder klik (‘zero-click searches’) al meer dan 50% (kliks op advertenties 4,4% ^_^). Voor meer dan de helft van alle zoekopdrachten levert Google blijkbaar direct het juiste antwoord!

Niet dat Google dit antwoord zelf levert: Google scrapet websites en presenteert hun content binnen de eigen website, wat volkomen ingaat tegen de eigen richtlijnen, maar goed..

googles-walled-garden-knowledge-panel
Bron: Moz

Google wil hiermee bezoekers binnen hun eigen ‘walled garden’ houden. Deze ontwikkeling is al een tijdje gaande, zie ons visie blog in 2018 en 2019 en wordt alleen maar sterker. Voor SEO’ers is het belangrijk naar de zichtbaarheid in de zoekresultaten te kijken. Hiervoor wordt ook wel de term ‘SERP real estate’ gebruikt: welke impact heb je in de zoekresultaten qua oppervlakte, SERP feature (Maps, review sterren, product structured data, etc.), Ads en toch ook ranking.

Maar linksom of rechtsom ontkom je er niet aan om met Google mee te bewegen in deze ontwikkeling. Ons advies: let goed op de zoekintentie en denk na hoe jij deze intentie het beste tegemoet kunt komen. En misschien zelfs bezoekers kunt verleiden om tóch op jouw zoekresultaat te klikken!

Gerelateerde artikelen

Javascript gonna javascript

De trend dat steeds meer websites met een Javascript framework gebouwd worden in plaats van alleen html en css zet flink door. Javascript is namelijk fijn voor webbouwers om snel websites te kunnen ontwikkelen. Bij het gebruik van een headless CMS ontkom je er zelfs bijna niet aan om de voorkant in een Javascript framework te bouwen.

Dit is echter verre van ideaal voor SEO. Googlebot kan namelijk lang niet altijd goed met Javascript omgaan, laat staan andere minder geavanceerde crawlers. Dit betekent dat er een groot gevaar is dat niet al je content en links gecrawled worden. Bovendien zijn die frameworks dikwijls nog niet zo ingericht dat je volledige controle hebt over SEO elemeneten als titel, meta description en headers. Dit betekent dat je de content niet volledig kuntptimaliseren. Beide problemen kunnen ervoor zorgen dat je verkeer verliest.

“We zien in de praktijk dikwijls een drop in organisch verkeer, doordat de website niet meer vindbaar is vanwege het gebruik van Javascript.”

Als je website gebruikmaakt van een Javascript framework is het belangrijk dat je bij elke update die aan de voorkant gedaan wordt, ook gecheckt wordt of dit zorgt voor crawl- of indexatie-issues. Denk je erover om een nieuwe website in een Javascript framework te laten bouwen, laat je dan vooraf eerst informeren over de gevolgen voor SEO.

Gerelateerde artikelen

Page Experience update

Om Google te parafraseren: “meer snel = meer beter”. En dat zijn we met ze eens. Hoe sneller een website is, hoe fijner de gebruikservaring en hoe hoger de conversieratio. Dit is gewoon uit te rekenen. Bovendien betekent dit dat Googlebot sneller te werk kan gaan, wat Google weer geld scheelt.

Google Page Experience schema
Overzicht van de factoren in Google Page Experience

Daarom zet Google nog meer in op laadsnelheid. Dit jaar werden de Core Web Vitals geïntroduceerd en in mei 2021 wordt de Page Experience update uitgerold. Je hebt dus nog even de tijd om je hierop voor te bereiden.

In mei 2021 wordt de Page Experience update uitgerold

Google’s doel is om laadtijd te zien zoals de gebruiker die ziet. De volgende 3 metrieken zijn hiervoor cruciaal:

Via Pagespeed Insights kan je deze metrieken meten.

Wil je dus iets concreets aan je website verbeteren waarvan je zeker weet dat conversie op je website verbetert én je beter presteert in de zoekresultaten? Optimaliseer dan voor deze drie metrieken!

Gerelateerde artikelen

Heb je vragen over deze trends? Zie jij in 2021 andere belangrijke SEO trends die we hier niet hebben behandeld? Laat het weten in de reacties!

Header foto van Polina Tankilevitch via Pexels