
Als je Google gebruikt, zul je regelmatig featured snippets tegenkomen. Een featured snippet is de antwoordbox in de zoekresultaten die direct een antwoord op jouw zoekvraag toont op de zoekresultatenpagina. Helaas worden de uitgelichte antwoorden niet zo uitgebreid en in dezelfde formats vertoond als in Amerika. Alhoewel, de eerste tabel featured snippets in Nederland zijn gespot…
Uitgelichte antwoorden in Amerika versus Nederland
De eerste featured snippets zijn al in 2014 gesignaleerd in de zoekresultaten. Het doel van het uitgelichte antwoord is bezoekers zo snel mogelijk voorzien van het meest relevante antwoord op hun vraag. Inmiddels worden deze 0-rankings al een heel aantal maanden in Nederland vertoond, maar nog niet zoals in Amerika.
De grootste verschillen tussen Nederland en de U.S. zijn:
- Vertoningen in Amerika voor meer vragen en begrippen;
- Vertoning van verschillende formaten;
- De “people-also-asked”- vragen zijn niet in Nederland beschikbaar.
featured snippets worden Vaker vertoond
Exacte aantallen en ratio’s van weergave zijn niet bekend. Maar bij het zoeken in Google US kom je er snel achter dat er op veel termen featured snippets worden vertoond. Zo ook op losse zoekwoorden en zinnen waar in Nederland geen antwoorden worden uitgelicht.
featured snippets in Verschillende formaten
Naast de aantallen zijn de antwoorden vaak anders gestructureerd. Google US vertoont antwoorden, indien logisch, in een tabel- of lijst formaat. Onderstaande afbeelding laat de verdeling van verschillende formaten zien van een onderzoek waarin 1,4 miljoen featured snippets zijn geanalyseerd.

In het blog van MOZ is te lezen welke woorden en soorten zoektermen vaker een bepaald format featured snippet tonen. Zeer interessante gegevens, maar niet relevant voor Nederland. In Nederland beperkt de weergave van uitgelichte antwoorden zich voornamelijk tot het paragraaf format, zo nu en dan met afbeelding.

Een vraag als ‘Hoe bak je bacon’ zegt eigenlijk dat diegene op zoek is naar de beste manier om bacon te bakken. Een stappenplan past prima bij vragen als deze. De vertoning van andere soorten featured snippets loopt voor ten opzichte van Nederland. Het eerder benoemde onderzoek keek ook naar de vertoningen van verschillende formaten en welke woorden de uitgelichte antwoorden triggerden. Het woord ‘hoe’ blijkt relatief vaak de lijst featured snippet te triggeren.

Het gebruik van opmaak voor tabellen en lijsten kan echter geen kwaad. Het helpt Google een beter de relatie tussen verschillende stukken content op de pagina te begrijpen. Als je gebruik maakt van HTML opmaak voor tabellen, dan kan Google de opmaak overnemen en vertonen.

People also ask
Het derde verschil is de ‘vragenbox’ die onder de featured snippet wordt vertoond. Het is een lijst met vragen die verwant zijn aan de gezochte vraag. Het klikken op de blokken opent de featured snippet die op de betreffende zoekvraag wordt vertoond en zorgt ervoor dat er een aantal extra gerelateerde vragen worden vertoond.

Tabel featured snippet in Nederland
Tot voor kort was ik in Google Nederland geen andere soorten featured snippets tegengekomen dan de paragraaf snippet. Per toeval stuitte ik op onderstaande 0-ranking in Google Nederland. Eerder was ik ze niet tegengekomen.

Het betreft dezelfde zoekterm als in het eerdere voorbeeld. Opvallend was dat Google de vraag niet helemaal interpreteert zoals je zou verwachten. Daarbij was het slechts een toevalstreffer, want 10 minuten later kwam de tabel niet meer tevoorschijn.
Waarom de verschillen met Amerika?
Ondertussen worden de uitgelichte antwoorden al langere tijd weergegeven. Het lijkt mij een kwestie van tijd voor het in Nederland volledig wordt uitgerold. Dat er verschillen zijn is duidelijk. Wat de reden is er voor is niet.
Er zijn een aantal mogelijke verklaringen waarom er verschil zit in de vertoning van de uitgelichte antwoorden:
- De zoekmachine voor Amerika is in een verder stadium en heeft meer ontwikkelingen doorgemaakt. Updates worden vaak eerder doorgevoerd in Amerika en vervolgens uitgebreid richting andere delen van de wereld. Het zou een bewuste keuze kunnen zijn om featured snippets in beperkte mate weer te geven buiten de US.
- Er is in Nederland geen relevant antwoord beschikbaar volgens Google. In vergelijking met de US is het Nederlandse aanbod van websites is vele malen kleiner. De kans dat op het (Amerikaanse) web een geschikt antwoord te vinden is, zou in theorie dus groter moeten zijn.
- Ook zou de taalbarrière te groot kunnen zijn voor de zoekmachine. De interpretatie van zoektermen en content op het web zouden hierdoor niet met 100% zekerheid juist gekoppeld kunnen worden aan elkaar. Zo komen er vreemde antwoorden naar voren bij het zoeken in Google. Het weergeven van een featured snippet kan in een dergelijk geval juist alleen maar verwarring veroorzaken.

Voorbereiding op de toekomst
Ongeacht de reden is het doel van Google om de bezoeker zo snel mogelijk te voorzien van het correcte en meeste relevante antwoord. En hoewel het meer voor de hand ligt om je website te optimaliseren voor featured snippets die al bestaan, kan het creëren van content voor nog niet bestaande featured snippets een goede strategie zijn. Je kunt er je voordeel mee doen door er reeds rekening mee te houden in je SEO- en contentstrategie.
- Welke vragen heeft mijn doelgroep?
- Kunnen die vragen logischerwijs in een paragraaf, lijst of tabel worden beantwoord?
- Hoe gaan we er met onze strategie op inspelen?
Het doel van je content moet uiteindelijk altijd zijn om de vraag van de bezoeker zo goed mogelijk te beantwoorden. Maar als daar in de toekomst mogelijk een uitgelicht antwoord op vertoond kan gaan worden, dan wil je dat je eigen website de meeste kans maakt om die positie te grijpen. De resultaten op CTR, verkeer en omzet kunnen verbluffend zijn.
Google Home + Voice Search = …
Naast de potentiële groei in verkeer, CTR en omzet uit organisch is er nog een bijkomende factor: de opkomst van de Google Home Assistant en de groeitrend van mondelinge zoekopdrachten. Waarom is dit interessant? Naast de eerder genoemde mogelijke effecten, worden featured snippets door de Google Home gebruikt om het antwoord op zoekvragen te geven:
Google Home leest dus het uitgelichte antwoord op de betreffende zoekvraag voor en benoemt daarbij de naam van de bron. Het antwoord wordt direct uit de zoekresultaten onttrokken onder vermelding van de bron. Een effectieve manier van branding: “Volgens Traffic Builders:…”. Het levert niet direct extra verkeer of omzet op, maar het is een mooie vorm van online autoriteit!
Tot slot
In Nederland zijn we goed op weg, maar zullen we nog even moeten wachten tot we optimaal kunnen profiteren van featured snippets en voice search. We hebben een Google Assistant op kantoor en blijven testen om te zien of we interessante antwoorden krijgen. Wil je meer weten over featured snippets? Lees dan ook mijn vorige blog: Featured Snippets in 3 stappen. Heb je vragen of wil je wat toevoegen aan dit artikel? Laat dan een bericht achter. Om op de hoogte te blijven van ons blog raad ik je aan om onze pagina op LinkedIn te volgen.
Ook voorop blijven lopen?
Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

Maak kennis met Sem
Tijdens kantooruren is hij een doodnormale SEO’er… maar buiten kantooruren verandert hij in een fanatieke (vecht)sporter pur sang. De Jean Claude van Damme van de SEO’ers is gek van Tae-Kwon-Do, maar is ook niet vies van (kick)boksen en goede sessies in de gym waarbij de conditie en kracht op de proef worden gesteld. Al sinds de studie in aanraking gekomen met verschillende digital marketing deelgebieden, waarvan de focus is uitgevallen op zoekmachineoptimalisatie. Van afstudeerstagiair, trainee tot consultant en uiteindelijk in de huidige hoedanigheid van Product Manager gerold. Zijn ambitie is om een specialist met brede focus te zijn. Beter gezegd: zoveel mogelijk leren over zoveel mogelijk onderwerpen. Uiteraard onmogelijk, maar ach.. hij doet in ieder geval zijn best! Ondanks zijn achtergrond in de vechtsport is hij best lief hoor, dus maak je geen zorgen en kom gerust langs voor praatje, borrel of happie eten!
Neem contact op met SemBlogartikelen
Headless CMS en SEO - houd je koppie erbij
Brent Meulenberg - 7 januari 2021Geschatte leestijd: 5 minuten Een headless CMS. Misschien heb je er wel eens van gehoord, omdat je webbouwer de term wel eens heeft laten vallen. Misschien ben je zelfs al…
Wat is GPT-3? 🤖 Weer Een Stapje Verder in Het Decennium Van De Digitale Assistent
Robbert van Ekris - 17 augustus 2020Geschatte leestijd: 5 minuten Afgelopen jaren gaan veel van mijn blogs over de ontwikkeling van Google in hun transitie van “Mobile First” naar “AI First”. Een belangrijk onderdeel daarvan is…
Geschatte leestijd: 5 minuten Wellicht heb je ervan gehoord: Google Page Experience. Klinkt belangrijk, maar wat is het eigenlijk en wat betekent het voor jou? En moet je nu als…
Geschatte leestijd: 5 minuten Er zijn al vele blogs geschreven over de synergie tussen SEO en SEA. Toch vind ik dat er maar weinig geschreven wordt over de samenwerking tussen…
Hoe gebruik ik Google Jobs voor SEO?
Brent Meulenberg - 5 maart 2020Geschatte leestijd: 5 minuten Begin februari kwamen er berichten omhoog dat Google for Jobs live is in Nederland. In dit stuk lees je meer over wat Google Jobs (of Google…
Dé 4 SEO-trends voor 2020
Sem van der Klauw - 12 december 2019Geschatte leestijd: 5 minuten De SEO-trein rijdt en hij stopt niet voor niemand. Als je op de hoogte wilt zijn en blijven, moet je daar serieus tijd in investeren. Wij…
Google BERT update: de grootste update ooit? ⏰
Brent Meulenberg - 25 november 2019Geschatte leestijd: 5 minuten Half oktober heeft Google een belangrijk algoritme update gelanceerd: BERT. Buiten dat dit natuurlijk voer is voor grappige plaatjes en gifs (zie onder :D) noemt Google…
Geef een reactie