Dé 4 SEO-trends voor 2020

De SEO-trein rijdt en hij stopt niet voor niemand. Als je op de hoogte wilt zijn en blijven, moet je daar serieus tijd in investeren. Wij helpen je graag een handje door onze visie op de belangrijkste SEO-trends voor 2020 te geven én te vertellen hoe je daarmee om gaat! Benieuwd naar de trends? Lees vooral verder!

Trend #1: van Zoekmachine naar Antwoordmachine

Het draait voor Google om het bieden van de optimale gebruikerservaring. Hierbij zijn – naar mijn mening – drie factoren van groot belang: snelheid, gemak en relevantie. Het creëren van de optimale gebruikerservaring voor Google-gebruikers gaat wel gepaard met de ‘Walled Garden’-strategie. Zo haalde ik in een trendblog voor 2019 aan dat er:

  • Steeds meer links van Google zoekresultaten (SERP) naar Google zoekresultaten verwijzen
  • Meer en meer antwoorden op zoekopdrachten direct in de SERPS beantwoord worden, te danken aan rich snippets, featured snippets en direct answers.
  • Een opkomende discussie is over Google die tegen haar eigen webmaster guidelines lijkt in te gaan.

De focus van Google lijkt te liggen op het binnen het eigen domein houden van bezoekers. Het grote nadeel: Google profiteert, gebruikers profiteren, maar website-eigenaren verliezen zichtbaarheid en vindbaarheid.

It continues: snel, sneller, snelst!

In het trends blog voor 2019 was één van de take-aways om structured data te implementeren op je website. Op dat moment kwamen er in snel tempo nieuwe vormen bij. En in 2019 werd opnieuw een toevoeging gedaan voor structured data die voor visuele uitbreiding van de zoekresultaten (de rich snippets) zorgden: de FAQ & How-to.

Hartstikke leuk die visuele uitbreiding van de zoekresultaten, maar wat als er geen zoekresultaten meer aan te pas komen?

Om op een zoekresultatenpagina te komen, moet de bezoeker zelf een zoekopdracht uitvoeren. Met Google Discover is dit niet meer nodig:

“Met Discover kun je updates ontvangen voor je interesses (zoals je favoriete sportteam of nieuwssite) zonder ernaar te zoeken.” Google

Bron: Google

Het opvallende is dat Google zich meer richting het speelveld beweegt van andere bekende Walled Gardens als Facebook en Instagram. De focus ligt hierbij op het pushen van informatie in plaats van op het aantrekken van mensen die actief op zoek zijn naar een antwoord.

Google brengt de gebruiker nog sneller in aanraking met content! Het past goed in Google’s visie op het verbeteren van search.

BERT-update

Wat ook in Google’s visie past is de BERT-update. Half oktober lanceerde Google deze algoritme update en noemde het de belangrijkste update ooit. Dit triggerde natuurlijk de alarmbellen bij SEO’ers!

In het kort helpt het algoritme Google om de nuances van menselijke taal veel beter te begrijpen en dus relevantere zoekresultaten te tonen. Vooral met de opkomst van Voice Search is het beter begrijpen van zoekopdrachten van groot belang. Zeker als ze jou uiteindelijk via hun personal assistant het meest relevante antwoord willen voorschotelen.

Review & updates

Naast de algoritme wijzigingen voert Google ook andere updates door om relevantere SERP’s aan te bieden, met name op het gebied van gebruikersreviews.

Zo worden er sinds september strengere regels gehanteerd voor review snippets. Er kon namelijk heel eenvoudig misbruik van worden gemaakt. De regels gelden specifiek voor de typen Organization en LocalBusiness van schema.org. Met deze mark-up, die vaak via third-party plug-ins geïmplementeerd werd, kon vrijwel iedere website review sterren krijgen in de zoekresultaten. Door de strengere regels zorgt Google ervoor dat de review sterren die nog wel vertoond worden waardevoller zijn.

Om reviews direct ook beter te segmenteren heeft Google Place Topics gelanceerd. Het zijn een soort tags die aan Google reviews meegegeven worden, zodat het voor gebruikers eenvoudiger is om specifieke reviews over een bedrijf te lezen.

google place topics for reviews
Bron: Gather Up

Het is duidelijk dat er moeite wordt gestopt in het aanbieden van relevantere User Generated Content waardoor zoekers sneller hun doel kunnen behalen. Toevallig is dat ook onderdeel van Google’s bestaansrecht!

Trend #2: Don’t trust, but test!

Als je langer actief bent binnen SEO heb je het zelf wellicht ook meegemaakt: er verschijnen een hoop tegenstrijdige verhalen in de wereld. Wie moet je op zo’n moment nog geloven?

Het antwoord is simpel: niemand! Daarom doe je er goed aan om het effect zelf te testen.

Is Google een betrouwbare bron?

Wie Rand Fishkin (SEO-baas) volgt heeft mogelijk door dat hij al een tijdje het Anti-Google oorlogspad bewandeld. Niet onterecht als je het mij vraagt!

Met zijn onderzoek onder een groot aantal marketeers toonde hij aan dat Google’s publieke uitspraken worden gezien als misleidend en onjuist. Des te meer reden om te testen!

Bron: Sparktoro

Google snapt het zelf ook niet altijd

Dat de uitspraken van Google technisch correct zijn, maar misleidend is één. Maar dat uit verschillende Google-resources de uitkomsten afwijken van elkaar is frappant. Toch gebeurt het!

In het eerste gedeelte van Will Critchlow’s presentatie (slide 16 t/m 101) over robots.txt-bestanden komt dit naar voren.

googlebot-robotstxt-blocked-or-not

Hoe moet ik hier mee omgaan?

Als je niet meer uit kunt gaan van wat er in de markt gezegd wordt, zit er maar één ding op: testen! Zonder testen kun je niet een conclusie trekken dat iets voor jou wel of niet gaat werken.

Bij Traffic Builders doen we dit met onder andere SEO A/B-testen. Alleen op deze manier kunnen wij met zekerheid zeggen wat het effect in jouw geval is.

Trend #3: Nothing but JavaScript frameworks?

We zien het steeds vaker gebeuren: websites die worden gebouwd in JavaScript frameworks. Dit is niet vreemd als je kijkt naar het onderzoek van Stackoverflow onder meer dan 100.000 developers. JavaScript is behoorlijk populair geworden als programmeertaal.

Bron: Stack Overflow

Een gevaar voor SEO?

Het gevaar van JavaScript schuilt hem in de niet-geïndexeerde HTML-content. Content die in grote mate afhankelijk is van JavaScript om te zichtbaar te worden, is een uitdaging voor zoekmachines.

Zoekmachines zijn niet – optimaal – in staat om websites die afhankelijk zijn van JavaScript te renderen en te zien welke content er allemaal op de pagina staat. Vervolgens kunnen de zoekmachines de aanwezige content (deels) niet indexeren.

Bron: Onely

Dat JavaScript ook in 2019/2020 nog een grote uitdaging is/blijft, blijkt wel uit het onderzoek van Onely.

Het staat over het algemeen gelijk aan een mindere organische zichtbaarheid. Laat dat nu net hetgeen zijn waar je als SEO-specialist zo hard voor werkt.

Waarom zijn JavaScript frameworks zo populair onder developers?

Bron: Medium

Je vraagt het de zoekmachine en hij geeft je direct het antwoord (#WalledGarden). Het draait allemaal om eenvoud en snelheid. Helaas soms tegen verlies van organische zicht- en vindbaarheid.

Hoe ga ik daar als SEO’er mee om?

Developers overtuigen om geen gebruik te maken van een JavaScript framework? Daar heb je waarschijnlijk een flinke kluif aan! Verdiep je liever in de zoekmachine-vriendelijke toepassing van JavaScript frameworks.

Hoe je dit kunt doen? Hier een aantal tips!

  1. Lees je in over JavaScript frameworks, ook in combinatie met SEO. Er zijn tal van resources die je hiervoor kunt raadplegen!
  2. Zet zelf een Javascript-based webapplicatie op en ervaar hoe het werkt. Het helpt je om beter te begrijpen hoe het werkt en biedt je een playground om te testen.
  3. Ga in overleg met de developer over de uitdagingen en mogelijke oplossingen die er zijn.
  4. Testen, testen en nog eens testen met behulp van deze tools!

Trend #4: Marketplaces vs Google

The big news is out! In 2020 komt Amazon naar Nederland. Voor e-commerce partijen biedt het kansen, terwijl het voor Bol.com minder goed zal uitpakken. Of gaat het meevallen aangezien Bol goedkoper is dan Amazon?

google-versus-amazon-versus-bolcom-concurrentiestrijd-nederland

De gevolgen voor Bol & Google

Consumenten starten hun zoektocht naar producten niet enkel op Google, maar ook op marktplaatsen als Bol.com. Met de komst van Amazon naar Nederland zal dit invloed gaan hebben op de twee hiervoor genoemde partijen.

Amazon en Bol.com zijn beide online marktplaatsen. Dat Amazon marktaandeel van Bol.com gaat veroveren staat voor mij vast. Daarnaast is de concurrentiestrijd tussen Amazon en Google al jarenlang gaande in de rest van de wereld. Nu de grootste marktplaats ter wereld naar Nederland komt zal die concurrentiestrijd ook relevanter worden voor ons kleine kikkerlandje.

Welke kansen liggen er voor marketeers?

Consumenten beginnen vaker hun online product-zoektocht via marktplaatsen. In Amerika overstijgt Amazon de zoekmachinegigant al:

“A number of consumer surveys have shown that more US digital shoppers now start their searches on Amazon. Nearly half (46.7%) of US internet users started product searches on Amazon compared with 34.6% who went to Google first” eMarketer

Het als e-commerce partij niet actief zijn met je productaanbod op Bol.com is anno 2019 een gemiste kans. Afwezigheid op beide marktplaatsen in 2020 is potentieel marktaandeel dat door het afvoerputje wordt gespoeld.

Shop-in-Shop Optimalisatie: SEO voor marktplaatsen

Marktplaatsen werken met een algoritme om hun productaanbod te sorteren. De verschillende factoren uit het algoritme zijn vergelijkbaar met die in het algoritme van Google. Daarom is Shop-in-Shop optimalisatie (SiSO) eigenlijk SEO voor marktplaatsen.

Net als voor de SERP’s geldt: hoe hoger je productposities op marktplaatsen, hoe meer mensen je producten bekijken en hoe meer mensen je producten kopen.

Met de komst van Amazon naar Nederland kan ik er niet meer omheen om te zeggen dat Shop-in-Shop Optimalisatie nog belangrijker gaat worden.

Ben je nog niet aan het vlammen op marktplaatsen? Hopelijk heb ik je dan aan het denken gezet 😉. Je kunt je al voorbereiden door resources over bijvoorbeeld ‘Amazon SEO’ te lezen en experts in te schakelen.

Samengevat

In SEO-land zien we verschillende trends die zich in 2020 verder gaan ontwikkelen. Samengevat zal het een grotere uitdaging worden om verkeer te realiseren via zoekmachines. Dit omdat ze meer en meer Walled Gardens worden. Om echt te weten wat werkt en of je de markt moet geloven wil je daarom altijd testen wat het effect is. Je komt niet zo gemakkelijk meer om gebruik van JavaScript frameworks heen, dus kun je maar beter overleggen en testen hoe je het zo SEO-vriendelijk mogelijk kunt inrichten. Tot slot kun je ook – indien je producten verkoopt – ook altijd nog verkopen via Amazon die in 2020 ook de grenzen binnen komen vallen.

Al met al voorzien we met deze trends weer een mooi jaar voor de boeg. Geniet nog even van dit jaar en alvast een zoekmachinevriendelijk 2020 gewenst!