Video SEO: zoekmachine optimalisatie strategie voor video content
Artikel over video SEO: de inzet van online video content voor zoekmachine-optimalisatie doeleinden, naar aanleiding van het artikel ‘Add video search to your playlist’ uit de Search Marketing Standard van voorjaar 2008.
Online video is populairder dan ooit. Internationale videosites als YouTube en Nederlandse varianten als MyVideo.nl en Hyves/Video bereiken dagelijks vele honderdduizenden internetgebruikers. Zoekmachine-optimalisatie draait om het vindbaar maken van content. Waar zich dit voorheen beperkte tot voornamelijk tekstuele content, biedt video content nieuwe mogelijkheden om de doelgroep op effectieve wijze te bereiken. Toch wordt video optimalisatie of – zoals de insiders het noemen: ‘Video SEO’ – door veel zoekmachine-optimalisatie bureaus en hun opdrachtgevers nog onbenut gelaten. In dit artikel leest u alles over de kansen van video SEO en enkele praktische tips om direct aan de slag te gaan.
Video SEO onontgonnen terrein
Lange tijd was video content onontgonnen terrein. Laat staan video SEO. Hieraan lagen met name technische en infrastructurele redenen ten grondslag. Zo was het creëren van video content alleen voorbehouden aan creatieve bureaus met dure apparatuur en software. De videobestanden die zo ontstonden waren veelal ongecomprimeerd en te groot om op acceptabele wijze over een internetverbinding te bekijken. Tegenwoordig kan vrijwel iedereen met een mobiele telefoon videofilmpjes maken. Professionelere filmpjes zijn niet veel moeilijker te maken, mits de juiste software wordt gebruikt. Bestandsformaten worden talrijker en kleiner, waardoor video’s van enkele minuten in luttele seconden over de breedband internetverbinding worden bekeken.
Grotere media engagement
Zoekmachines omarmen anno 2008 massaal de mogelijkheden die video content en andere vormen van ‘rich media’ bieden. Video content biedt de mogelijkheid om informatie op een veel rijkere manier te presenteren en te ervaren. Met beeld en geluid – emotie – en bovendien de kans om direct de interactie met de doelgroep te triggeren. Immers, de couch potato die in het reclameblok direct voor het nieuws uw commercial ziet mag uw merk dan wellicht onthouden; de kans dat door deze commercial direct uw website wordt bezocht is gering.
Anders is het bij video content, waar de gebruiker na een zoekopdracht of ’toevallig’ tegen uw video aanloopt en hierna direct de klik naar uw website kan maken, of een zoekopdracht naar uw merk- of productnaam kan doen. Het feit dat men uw boodschap ziet op de PC in plaats van de televisie is dus van substantiële invloed op de media engagement.
Video binnen universal search
Zoekmachines als Yahoo en Google spelen slim in op het toenemend belang van video content. Zo kocht Google YouTube ter aanvulling op Google Video en ook Yahoo heeft soortgelijke initiatieven. Daarnaast zien we steeds vaker video content terug in de ‘gewone’ zoekresultaten. Men noemt dit “universal search”: de integratie van verschillende typen content – naast tekst tevens afbeeldingen, audio, video, etc. – in de zoekresultaten van de zoekmachine. Naarmate steeds meer zoekmachinegebruikers door de sneller wordende internetverbindingen en pc’s in staat zijn deze nieuwe typen content goed weer te geven, zullen we deze ook steeds meer als alternatief voor tekstuele zoekresultaten terug zien. Verwacht wordt dat universal search in 2008 definitief door zal breken.
Video SEO strategie: 10 stappen naar succes
Stap 1: bepaal de toegevoegde waarde van video content
Hoewel video SEO voor veel organisaties van grote toegevoegde waarde kan zijn is het niet altijd een voordehandliggende strategie. De eerste stap is dan ook te bepalen in welke mate uw organisatie voordeel kan hebben van video optimalisatie. Wanneer u niet al over video content beschikt of dit van plan was te ontwikkelen – bijvoorbeeld een tv commercial of bedrijfspresentatie – voor het lezen van dit artikel, of wanneer u niet zeker weet dat uw doelgroep positief reageert op video content, is het advies liever eerst de kat uit de boom te kijken.
Stap 2: onderzoek verrichten
Video SEO is niet zo eenvoudig als het simpelweg online zetten van een streaming video en wachten tot Google die indexeert. Een goede voorbereiding is cruciaal voor succes, zeker wanneer u goeddeels afhankelijk bent van ‘de massa’ – het publiek – om uw video te ontdekken en viraal te verspreiden.
Bekijk YouTube, Hyves/Video en MyVideo.nl en bekijk of er al filmpjes gerelateerd aan uw product, dienst of branche zijn geplaatst. Zo ja, hou profielen en contactgegevens bij van de gebruikers die deze filmpjes hebben geupload. Zij zijn straks de grootste evangelisten van uw viral marketing actie, of de eersten die kritiek uiten.
Stap 3: video keywords
Op alle plekken op uw website of videosites van derden waar u de video wenst te tonen, doet u er goed aan woorden als ‘video’ of ‘ videos’ te gebruiken in de tekst rondom de video, zoals de omschrijving of samenvatting. Dit helpt zoekmachines de pagina sneller weer te geven als relevant video zoekresultaat.
Stap 4: video content bepalen
Een van de meest moeilijke stappen kan zijn het bedenken van goede content voor de video SEO strategie. Voor een zoekmachine-optimalisatie bureau is dat eenvoudiger dan voor een aanbieder van een sexy product als self storage (opslagruimte). Maar ook daar zijn mogelijkheden. De aard van de video content bepaald bovendien grotendeels het distributiekanaal: video content gepubliceerd op portals YouTube moet in vrij korte tijd veel mensen via het viral marketing effect bereiken: nieuwe content wordt hier immers maar korte tijd goed gevonden en zakt daarna al snel weg. De eerste paar honderd mensen die het filmpje zien moeten dus direct voor het gewenste sneeuwbal-effect zorgen. Mogelijke insteken zijn dan:
- Educatieve/informatieve video content zoals trainigen, nieuws, etc.;
- Promotionele content, zoals ‘uncut’ versies van commercials, interviews;
- Emotie-dragende content: zoals testimonials, reviews, etc.;
- Entertainment: zoals humoristische filmpjes en – uiteraard – sex.
Op de eigen website mogen filmpjes langer duren en kan meer worden gebouwd aan het winnen van het vertrouwen van de bezoeker en het opbouwen van geloofwaardigheid en autoriteit.
Stap 5: optimaliseer de video bestanden
Zoekmachines kunnen vooralsnog niet ‘zien’ wat er zich in een video afspeelt, noch ‘horen’ wat er gezegd wordt. Als auteur van de video content moeten we er dus voor zorgen dat zoekmachines middels de zogeheten metadata alsnog van informatie worden voorzien. Zo kunnen we via de Eigenschappen van het bestand (rechtermuisknop) vaak een Titel, Keywords en een Omschrijving opgeven. Ook de bestandsnaam draagt bij aan de vindbaarheid. Noem uw filmpje dus niet “commercial2008.avi”, maar liever “hypotheekadvies_klantreactie_maart_2008.avi”, of “long_tail_zoekmachinemarketing.avi’. Daarnaast is het slim om het eerst beeld van de video content attractief te maken en van uw logo te voorzien. In de zoekresultaten wordt namelijk het eerste frame van de video als icoon getoond. Een opvallend icoon met een duidelijke boodschap leidt dan uiteraard tot meer kliks.
Stap 6: website optimalisatie
Evenals de SEO voor video content zelf is het ook slim om de beginsel van SEO toe te passen op de webpagina waar de video op wordt geplaatst. Enkele tips:
- ‘Embed’ niet meer dan 1 video file per webpagina. Plaats dus alle video content op aparte webpagina’s;
- Optimaliseer de webpagina waarop het filmpje wordt geplaatst op de woorden waarop u het filmpje zelf graag gevonden wilt worden. Denk daarbij aan het gebruik van de belangrijkste keywords in de HTML title, paginakop en tussenkoppen en uiteraard de tekst zelf;
- Als u meerdere videobestanden heeft, overweeg dan om hiervoor een aparte overzichtspagina en sitemap te maken. Dit maakt het voor zoekmachines eenvoudiger om de video content te indexeren.
Stap 7: handmatig video content uploaden
Om de video content op sites als YouTube te zetten heeft u een gebruikersaccount nodig. Heeft u nog geen gebruikersaccount, kies er dan een die beschrijvend is voor het type content dat u wenst te plaatsen. Doe dit alleen niet per filmpje, dat zorgt voor een overkill. Per filmpje kunt u een title, keywords en een omschrijving opgeven. Uiteraard doet u er goed aan hierbij rekening te houden met de woorden waarop u graag gevonden wilt worden. Zie hierover tevens het artikel op ons blog: “5 tips voor de optimalisatie van video content op YouTube“.
Stap 8: Video feeds
Overweeg gebruik te maken van een speciale Media RSS feed: een XML bestand waarmee u zoekmachines en video portal sites als YouTube direct kunt ‘pingen’ (een notificatie sturen) zodra er nieuwe video content op uw website te vinden is. Dit gaat wat sneller dan het handmatig uploaden van een videobestand.
Stap 9: virale boost
Optimalisatie van video content is één ding, een ‘buzz’ creëren binnen de online community waarin u zich begeeft is een spel van heel andere aard. Toch is dit minstens zo belangrijker, zeker waar het gaat om video content die het met name moet hebben van de nieuwswaarde of waarin u inspeelt op een trend die evenzo snel kan verdwijnen als dat ze gekomen is. Door de video via ‘social networking’ te promoten bereikt u uiteindelijk veel meer bezoekers dan via de organische zoekresultaten van zoekmachines alleen. Zoek relevante fora, blogs en video community sites op en interacteer met uw doelgroep door te reageren op posts en links te plaatsen naar uw eigen video.
Besteed hier wel de nodige aandacht aan: het is u primair te doen om een relatie op te bouwen met uw online community, niet slechts om een link naar uw video geplaatst te krijgen. Blogs worden overspoeld door mensen die reageren op posts in de trant van “Prima artikel <auteur>, groet <naam met een dikke link naar de eigen site>”. Dit soort posts worden u niet in dank afgenomen en kunnen uiteindelijk zelfs een negatief effect hebben wanneer u binnen de community wordt afgekraakt, wat uw merk- en bedrijfsnaam sterk kan schaden. Internet is een meedogenloos medium wat dat betreft.
Stap 10: Monitoren van video SEO prestaties
“Meten = weten”, we trekken het aloude gezegde maar weer eens uit de kast. Zoals zoekmachinemarketing anno 2008 in het teken van universal search staat, is ‘accountability’ het credo van marketing in het algemeen. Het meten van het effect van video SEO kan op meerdere manieren. Zo kunt u monitoren hoe vaak uw video content wordt bekeken, via welke kanalen, en op welke websites, blogs, fora en portals het meest wordt gesproken over en gelinkt naar uw online video’s. U kunt zelfs meten of het bekijken van uw video content bijdraagt aan het genereren van conversies van bezoeker naar gewenste actieX op uw website.
Naast de geavanceerdere web analytics pakketten zoals IndexTools en Omniture SiteCatalyst kan ook het gratis Google Analytics statistiekenpakket binnenkort video content meten.
Voorbeelden van succesvolle video SEO
De CEO van een fabrikant van keukenblenders uit de VS gooit alles in de eigen blender variërend van de nieuwste iPod tot koffiekopjes om aan te tonen dat de blenders van uitmuntende kwaliteit zijn en werkend alles vermalen op willitblend.com.
Een aanbieder van self storage plaatst de eigen tv commercial online en demonstreert in video’s hoeveel extra opslagruimte de verschillende units bieden door te laten zien hoeveel huis-tuin-en-keuken-rotzooi er wel niet in past.
Een touroperator maakt video opnamen van de vele duizenden accommodaties die men aanbiedt en zet deze online op een eigen tv kanaal.
Een hypotheekaanbieder zet de tv commercial online en toont in een video interview de werkwijze van de aangesloten hypotheekadviseurs in een testimonial door tevreden klanten.
Video SEO heeft de toekomst
Hoewel zoekmachine-optimalisatie bureaus en hun opdrachtgevers nog een lange weg te gaan hebben, heeft video SEO absoluut de toekomst. Het is een aanvulling op het brede scala aan disciplines die tegenwoordig onder zoekmachinemarketing geschaard worden. Maar met het sterk toenemend gebruik van online video hoort video optimalisatie thuis binnen elke zoekmachine-optimalisatie strategie, mits de aard van de diensten of producten zich ervoor leent.