Video SEO: ranken in Google met de juiste strategie
Ranken in Google dankzij video SEO. Dat willen we natuurlijk allemaal! Voorheen toonde Google een video rich snippet in de zoekresultaten als de pagina correct opgemaakt was. Sinds de zomer van 2014 gebeurt dat vrijwel alleen nog maar bij resultaten van YouTube. Dit zorgde voor grote veranderingen in video SEO: YouTube werd een must have ipv een should have optie. Meer weten over video SEO? Lees dan verder.
Wat is video seo?
Video SEO is het optimaliseren van video’s voor YouTube en/of Google. Dit doe je door het optimaliseren van je content, het gebruiken van de juiste engagement metrieken en het plaatsen van relevante keywords op de juiste plek.
Je wilt natuurlijk organisch optimaal profiteren van je video’s. Nu hangt de definitie van ‘optimaal profiteren’ af van je strategie. En dat heeft in de eerste plaats weer gevolgen voor de hosting van je video’s. Daarom zet ik de drie hosting opties voor je op een rijtje.
VIDEO Hosting opties
1. Hosten op youtube
Als je met video’s met name gaat voor naamsbekendheid en een groot bereik dan is het uploaden van je video’s naar een platform als YouTube (of bv. Vimeo) een must. Op deze manier zullen de video’s zelf eerder hoger ranken in Google en daarbij een video rich snippet vertonen (zie afbeelding) en kunnen bezoekers van YouTube je daar vinden. YouTube is de een na grootste zoekmachine ter wereld: alleen daarom al is YouTube een must have. Bovendien functioneert de YouTube player goed en ook niet onbelangrijk: YouTube is gratis. En als je dat zou willen, kan je geld verdienen door middel van advertenties.
2. Zelf hosten
Wil je dat jouw eigen domein hoger rankt in zoekmachines en meer verkeer binnenhaalt? Dan moet je ervoor zorgen dat je de video’s op je eigen server host of een platform als Wistia gebruikt. Hoewel dit geld kost, is het wel de manier om te zorgen dat alle backlinks en verkeer binnenkomen op je eigen domein. Dit is weer gunstig qua SEO-waarde, maar zorgt er ook voor dat het eenvoudiger is om bezoekers te laten converteren. Een nadeel is wel dat je al het verkeer op YouTube zelf mist en moeilijk hoge en opvallende rankings in Google krijgt.
3. Beste van beide werelden
Als je zelf je video’s gaat hosten of Wistia gebruikt, kan je natuurlijk alsnog video’s in YouTube uploaden om die bezoekers te kunnen bereiken. Je kan YouTube gebruiken als een kanaal dat je inricht om extra verkeer naar je eigen website te sturen.
Naast een hoge ranking zijn doorkliks naar je site cruciaal. Zorg ervoor dat het zo eenvoudig mogelijk is om vanaf de YouTube-video door te klikken naar het eigen domein. Er moet dus minimaal één keer een link komen in de omschrijving, maar je kan ook annotaties in de video zelf kwijt en een zgn. eindkaart maken. Daarnaast moeten mensen overtuigd worden om door te klikken. Denk hierbij aan visuele, emotionele, sociale en informationele triggers.
Keyword keuze voor goede video SEO
Net als bij ‘gewone’ SEO is de keuze van je focus keyword erg belangrijk. Maar in tegenstelling tot een keywordanalyse voor google.nl moet je bij video SEO juist rekening houden met YouTube.
Keywords in YouTube
Om in YouTube hoog te ranken met een video is het belangrijk om je op op de juiste keywords te focussen. Helaas geeft Google niet meer de zoekvolumes specifiek in YouTube. Deze YouTube keyword tool is vervangen voor de Display Planner, te vinden in je AdWords-account onder ‘Hulpprogramma’s’. Je kan in deze tool de keywords invoeren en suggesties krijgen en die specificeren voor video.
Je kan natuurlijk ook ‘gewoon’ de AdWords Keyword Planner tool gebruiken om zoekvolumes op bepaalde keywords te achterhalen. Als leidraad wordt vaak gebruikt dat als een keyword een zoekvolume van 300+ per maand in Google heeft er dan in YouTube ook genoeg op gezocht wordt om voor te gaan optimaliseren. Redelijk natte vinger-werk, maar dit betekent in wezen: meer zoekvolume in Google = meer zoekvolume in YouTube.
Keywordtool.io is een suggestie tool en heeft een optie specifiek voor YouTube. Je kan ook je keywords direct in YouTube intikken om suggesties te krijgen en ideeën op te doen. Tot slot is YouTube trends nog een optie om ideeën op te doen, maar mijn minst favoriete optie. Dit is meer een bron voor inspiratie dan voor data.
Keywords met video in Google
Het is ook mogelijk om met een video hoog te ranken in Google. Hiervoor moet je zogenaamde ‘video keywords’ vinden: keywords waarop veel video’s ranken en het liefst op de bovenste posities. Dit doe je simpelweg door zelf te Googlen op je keywords of een tool te gebruiken die SERP features bijhoudt (bv. Ahrefs of SEMrush). Je zal één van deze drie resultaten zien:
De bovenste posities zijn allemaal video’s:
2. De meerderheid zijn gewone zoekresultaten en er ranken enkele video’s in de (sub)top
3. Er ranken helemaal geen video’s
Keywords die vaak gevoelig of specifiek zijn voor video’s zijn onder andere:
- Keyword + video, trailer, etc. (duh)
- How to’s
- Reviews
- Tutorials en walk throughs
Video SEO: optimaliseren van video’s
Om hoog te ranken in YouTube of Google is het belangrijk dat je keywords op een aantal plekken staan, je genoeg content hebt en de engagement metrieken goed zijn. In principe is het optimaliseren van een video dus niet veel anders dan het optimaliseren van een productpagina: er komt alleen net wat meer bij kijken.
- Titel + thumbnail
Het plaatsen van het focus keyword in de titel is één van de belangrijkste factoren om hoog te ranken. Hoe meer vooraan, hoe beter. Daarnaast is de titel een belangrijke factor voor aandacht en kliks. Ook de thumbnail heeft veel invloed op de ctr: kies die zorgvuldig!
- Beschrijving
Voeg een volledige omschrijving toe aan de video. Je mag hier best los gaan qua hoeveelheid: denk aan minimaal 250 woorden. Hou het relevant en schrijf geen onzin puur om meer content te hebben. Bezoekers kunnen het tenslotte ook gewoon lezen.
- Ondertitels (transcript)
Je kan zelf ondertitels maken en uploaden, maar je kan ook de door Youtube automatisch gegenereerde ondertiteling gebruiken. Hoewel Google sprongen heeft gemaakt op het gebied van spraakherkenning laat de kwaliteit daarvan te wensen over, zeker in het Nederlands. Daarom is het goed om die zelf aan te passen. Dat kan je via via YouTube of mbv andere software. Als je zelf bestanden upload, let er dan op dat je een UTF-8 codering gebruikt.
- Metrieken
YouTube kijkt naar engagement metrieken als retentie (kijktijd) en views en naar conversiemetrieken als reacties, abonnee worden, social shares, favoriet maken, aan ‘kijk later’-lijst toevoegen en ‘duim omhoog/duim omlaag’. Ook hier geldt hoger=beter. Deze zijn tegenwoordig niet meer te faken. Uiteraard is SEO niet dé reden waarom je op deze gebieden ook hoge cijfers wilt zien. Dit is waar het uiteindelijk allemaal om gaat: geïnteresseerde bezoekers.
- Bestandsnaam
Een bestandsnaam als “video-45.wmv” is niet ideaal. Let op dat je de keywordfocus verwerkt in de bestandsnaam. Deze worden gebruikt om de video te categoriseren.
- Tags
Op basis van tags kan je video bij andere video’s verschijnen als gerelateerde video. Dit kan meer kijkers opleveren. Als rankingfactor zijn tags te verwaarlozen.
Tot slot
Wil je meer weten over video SEO? Of wil je in gesprek gaan over het optimaliseren van jouw video feed? Laat dan een bericht hieronder achter, stuur een vlog of neem contact met ons op. We horen het graag!