Video advertising: wat is het alternatief voor YouTube?

Binnen video advertising zijn er veel verschillende mogelijkheden om je advertentieruimte in te kopen. Mijn collega Merel schreef vorige week over de ontwikkeling van de Bumper Ads en hoe je deze kunt inzetten. Tijdens dit blog zoom ik in op het verschil tussen adverteren op YouTube en je advertentieruimte inkopen bij andere videopublishers.

Voordat we de diepte induiken op dit onderwerp is het goed om eerst duidelijk te hebben waar we het precies over gaan hebben. Als video adverteerder kun je bij veel verschillende videopublishers advertentieruimte inkopen. De grootste hoeveelheid videocontent staat op YouTube. Volgens YouTube zelf hebben ze meer dan een miljard gebruikers (een derde van de totale internet populatie). Naast YouTube kun je als adverteerder er voor kiezen om bij andere publishers je video advertentie te tonen zoals bij de STER en RTL. Wat is dan het grootste verschil tussen YouTube en andere videopublishers? Dat zit ‘m voornamelijk in de brand safety, targeting en zichtbaarheid. Ik zal hieronder ieder punt behandelen en onze YouTube ervaringen delen.

Brand saFETY

Zoals gezegd, YouTube herbergt een grote hoeveelheid aan video content. Dit zorgt ervoor dat er dagelijks veel mensen op YouTube zitten en dat vergroot je potentiële bereik als adverteerder. Per minuut wordt er 400 uur aan video content geüpload. Hartstikke mooi natuurlijk, maar dit zorgt tegelijkertijd ook voor een groot probleem voor YouTube. Het is nagenoeg onmogelijk voor Google om alle nieuw toegevoegde content real-time te screenen en te categoriseren.

Google combineert het gebruik van een algoritmisch detectiesysteem met menselijke kwaliteitscontrole om de video’s te vinden waar je als adverteerder liever niet mee wordt geassocieerd. Helaas werkt dit systeem niet perfect. Hierdoor loop je als adverteerder het risico dat je voor video’s wordt vertoond die content bevatten over terrorisme, negatieve nieuws items, gevoelige maatschappelijke kwesties, etc. Zoals je kunt begrijpen is dit niet bevorderlijk voor je merkpositionering. Wegens dit risico hebben grote Amerikaanse adverteerders zoals AT&T, Verizon en GSK ervoor gekozen om (tijdelijk) hun advertenties niet meer te vertonen op YouTube. Als reactie hierop heeft YouTube recentelijk extra geïnvesteerd in het verhogen van de brand safety. Zo heeft YouTube een grens ingesteld van 10.000 views voor er op een kanaal geadverteerd kan worden en is er een groot team aangesteld dat YouTube video’s controleert op brand safety. Daarnaast hebben ze de ondergrens voor ‘brand safe’ video’s verhoogd en hiermee verkleinen ze de kans dat je naast video’s wordt vertoond waarbij je dat als merk liever niet hebt. Zo is te voorkomen dat onderstaande ook bij jouw campagne gebeurt:

 

Targeting

Brand safety is dus een van de uitdagingen waar YouTube mee te maken heeft. Daarnaast blijkt het soms lastig om via YouTube een specifieke doelgroep te bereiken. Voor grote consumentenmerken met een vrij generieke doelgroep (v.b. een telecomprovider) is YouTube een geschikt medium. Wanneer je echter een specifieke doelgroep wilt bereiken blijkt het wat uitdagender om deze doelgroep te bereiken via YouTube. Stel je wilt advertentieruimte inkopen voor een financiële dienstverlener met een hele gerichte propositie, dan is adverteren via YouTube vaak te generiek. YouTube stelt een waslijst aan audiences, demografische gegevens en channels beschikbaar, waardoor gerichte targeting heel goed mogelijk is. Gezien de intentie waarmee gebruikers vaak op YouTube zitten is het minder geschikt voor een wat complexere propositie. Hierdoor loop je het risico dat je advertentie wordt vertoond voor een stuk content dat niet in relatie staat tot je doelgroep. Dat is natuurlijk zonde van je budget en kan een negatieve merkervaring oproepen bij degene die de advertentie ziet.

YouTube targeting

Zichtbaarheid

Adverteren is vaak al duur genoeg en als marketeer wil je er alles aan doen dat je marketing budget zo effectief mogelijk wordt besteed. Een belangrijke indicator hiervoor is in hoeverre je advertentie zichtbaar is. Daarnaast is het van belang dat je advertentie daadwerkelijk wordt ‘geregistreerd’ door de kijker. Het blijkt dat 73% van de tijd dat er naar video content en videoreclame op YouTube wordt gekeken, de content en videoreclame niet zichtbaar zijn. Kijkers gebruiken de YouTube content en videoreclames vaak als ‘achtergrond muziek’ terwijl ze ondertussen andere taken online uitvoeren. Rond de content van TV-zenders blijkt er zowel meer aandacht als een grotere focus te zijn. Dat wil zeggen: minder afleiding en minder multitasking. Dit komt ook omdat er vaak een of maximaal twee advertenties worden vertoond alvorens het daadwerkelijke programma start. Dit maakt de advertentie een stuk effectiever dan wanneer deze op de achtergrond wordt getoond.

Viewability

Andere videopublishers

Als alternatief voor YouTube kun je als videoadverteerder ook nadenken om je advertentieruimte (al dan niet programmatic) in te kopen bij andere videopublishers. Het voordeel hiervan is dat je hiermee een hogere mate van brand safety realiseert omdat je kan werken met zogenoemde whitelists. Aan de hand van deze whitelists kun je heel specifiek aangeven voor welke programma titels/websites je de advertentie wilt laten vertonen en bij welke niet. Het wordt hierdoor een stuk overzichtelijker waar je advertentie wordt vertoond. Daarnaast reduceert de kans aanzienlijk dat je wordt vertoond naast content waarbij je dat liever niet hebt.

Tevens heb je als adverteerder meer mogelijkheden om te denken binnen een bepaalde context van de boodschap. Wanneer we weer kijken naar het voorbeeld van een financieel dienstverlener, dan is het een stuk logischer om te adverteren via een medium als RTL-Z dan via YouTube. Dit geldt ook voor B2B adverteerders. Die zijn er meer bij gebaat om op zakelijke titels in te kopen waarbij de aandachtsspanne vaak een stuk hoger is.

KPI’s

Een belangrijke KPI voor veel adverteerders is het uitkijkratio (completion rate). Dit geeft aan namelijk in hoeverre de kijker je volledige propositie heeft gezien/geregistreerd. Wij hebben een test gedaan voor een van onze adverteerders. Daarin zien we dat het uitkijkpercentage vele malen hoger (+350%) ligt bij outstream video dan bij het TrueView Instream formaat binnen YouTube. Dat is ook deels in lijn met onze verwachting gezien het feit dat de ads bij YouTube veelal skippable zijn. Dit neemt niet weg dat het voor branding doeleinden beter is als de completion rate hoger is. Daarnaast wordt hiermee ook de cost per completed view een stuk lager bij outstream video.

Tot slot

Adverteren via YouTube kan zeker veel voordelen bieden voor adverteerders. Het is tenslotte een medium met ontzettend veel actieve gebruikers en creëert hiermee een groot bereik. Afhankelijk van je doelgroep en budget kan het ook lonen om te kijken naar de alternatieven naast YouTube. Oefen hierin meer invloed uit op je brand safety, andere vorm van targeting en het verhogen van je zichtbaarheid.

Wil je meer weten over deze mogelijkheden? Neem dan gerust met ons contact op.