4 handige tools voor conversie-optimalisatie

Goede conversie-optimalisatie met de juiste tools is al lastig. Goede conversie-optimalistatie zonder de juiste tools is nagenoeg onmogelijk. Hoe bouw je een goede hypothese zonder de juiste data? Hoe bouw je een A/B test zonder de goede editor? Hoe beoordeel je je resultaten zonder de juiste statistieken? Voor alles dat we doen zijn we afhankelijk van tools. In deze blogpost ga ik je vertellen over de 4 tools waar ik ondertussen echt niet meer zonder kan.

Ik hoor je denken: “Oh nee, wéér zo’n lijstje!”

Maar wacht!

Dit lijstje is anders dan anderen (hoop ik!). Want wat ik namelijk niet ga doen zijn de overduidelijke  tools benoemen. Dat Google Analytics en Tag Manager nuttige tools zijn, weten we allemaal. Dat HotJar, (een tool die het afgelopen jaar immens aan populariteit heeft gewonnen) heel handig is, is ook duidelijk. En dat je je werk niet kan doen zonder een Optimizely of Visual Website Optimizer is algemeen bekend. Nee, ik heb het over de tools die wij niet veel op lijstjes zien langskomen maar waarvan we wel zeker weten dat ze écht nuttig zijn. De out-of-the-box tools dus!

SimilarWeb

Tools voor inzicht

Dit is er eentje die vooral interessant is voor mijn mede-consultants. Voordat je aan de slag gaat met A/B testen moet je namelijk wel weten of het zin heeft om te gaan testen. Heeft een website wel voldoende bezoekers? En zijn er redenen om aan te nemen dat de website problemen heeft?

Nou kan je daarvoor natuurlijk Google Analytics induiken, maar dat kan een tijdrovende klus zijn. En dat is tijd die waarschijnlijk beter kan besteden, helemaal als je meerdere gegadigden hebt (qua websites dan).

Ik gebruik daarom graag SimilarWeb. Dit is een plugin voor Google Chrome en biedt heel eenvoudig een overzicht van de belangrijkste statistieken. De data die je ziet is een inschatting, maar hij is nauwkeurig genoeg om een aanname op te baseren. Zo kan je snel inzicht krijgen in het gemiddeld aantal bezoekers per maand, bouncepercentage, waar het verkeer vandaan komt en meer. Op basis van deze informatie kan je al snel inschatten of het interessant is om dieper in de data te gaan duiken.

Bonustip: in combinatie met de plugin Ghostery is het helemaal interessant. Ghostery geeft je een overzicht van de tools die al op een website staan geïnstalleerd. Zo kan je snel zien of een website bijvoorbeeld al bezig is met conversie-optimalisatie op basis van de tools die ze op dit moment al gebruiken.

Evernote

Tools voor organiseren

Alle informatie die je hebt verzameld moet ook ergens worden opgeslagen. Persoonlijk word ik heel chagrijnig van losse bestandjes die overal over m’n laptop heen zweven: grote kans dat ik er namelijk eentje kwijt raak. Daarom werk ik graag met Evernote om alles op een centrale locatie op te slaan.

Om alles lekker gestructureerd te houden (ik ben er inderdaad zó een) hanteer ik verschillende stacks met notitieboeken. Voor elke klant waar ik mee samenwerk heb ik een stack, en daarbinnen heb ik notitieboeken voor iedere fase uit het conversie-optimalisatie proces. Zo heb ik dus boekjes voor hypotheses, testvoorstellen, analyses en resultaten. Iedere keer als ik aan het werk ga maak ik een nieuwe notitie aan om al mijn bevindingen, vragen en opmerkingen bij te houden zodat ik niets kan vergeten.

Een extra voorbeeld van Evernote is dat je notitieboekjes ook kan delen met anderen, zodat zij er ook in kunnen kijken en werken. Zo deel ik mijn aantekeningen makkelijk met klanten en collega’s en kunnen we er samen mee verder. En dat scheelt mij weer de tijd die het kost om alles op de mail te zetten. Efficiëntie voor alles!

Mindfulness Coach

Tools voor mindfulness

Dit is even iets heel anders, maar voor mij is het een hele noodzakelijke tool! Luister eens: conversie-optimalisatie is een creatief vak. Je bent de hele dag niets anders aan het doen dan nadenken en bedenken. En soms heb je even een pauze nodig. Om er voor te zorgen dat je niet gaat overdenken, en dat je ideeën fris en geïnspireerd blijven.

Zelf zweer ik bij daarom bij deze Mindfulness Coach app (voor Android en iOS). In deze App staan een groot aantal oefeningen met een duur van 2 tot 15 minuten. Elke twee uur krijg ik een reminder dat het tijd is eventjes om even pas op de plaats te maken. Ik klap mijn laptop dan dicht, zoek een rustig plekje op en concentreer mij een paar minuten even op helemaal niets. Op de terugweg naar mijn bureau neem ik een lekkere kop thee mee en tegen de tijd dat ik m’n laptop weer openklap kan ik er weer goed tegenaan!

Hulpprogramma’s voor ontwikkelaars (Chrome)

Tools voor creatie

Last but not least. Het bouwen van een A/B test in de editors zelf vind ik iets vervelends. Ik kan in zo’n editor bijvoorbeeld geen gebruik maken van m’n plugins en extensies en bovendien kan ik lastig snel iets in de broncode van de website opzoeken. Ik voel me hierdoor vaak beperkt in m’n snelheid om een nieuwe test op te zetten.

Het schrijven van de variatie code doe ik dan ook bijna altijd op de website zelf met behulp van de browser. De hulpprogramma’s die Google Chrome hiervoor biedt zijn voor mij dan ook onmisbaar. Ik kan heel eenvoudig de juiste elementen terugvinden die ik voor de test wil gebruiken. Vervolgens kan ik de jQuery die nodig is voor de verandering schrijven en direct testen met behulp van de Console.

Als ik zeker weet dat alles doet wat het moet doen, dan plak in de geschreven code in de editors van Optimizely en zet ik mijn test direct klaar. Snel, eenvoudig en efficiënt. Dit is absoluut de tool die ik het meeste gebruik en het meeste profijt van heb!

Was het zo’n lijstje?

En, heb je deze al eens eerder op zo’n conversie-optimalisatie tools lijstje zien staan? Alle tools die ik zojuist heb benoemd zijn gratis, dus je kan er direct mee aan de slag. Mocht je ze gaan uitproberen, ben ik heel benieuwd naar jouw ervaringen daarmee. Net zoals ik erg benieuwd ben naar jouw eigen out-of-the-box tools. Welke gebruik jij? Laat een berichtje achter in de comments!