7 tips om de juiste zoekwoorden te bepalen (deel 2/2)

Op 05 mei 2011 publiceerde ik het artikel 7 tips om de juiste zoekwoorden te bepalen (deel 1/2). Hopelijk heb je met de eerste 3 tips je website al een lichte groeispurt kunnen geven in de rankings, en heb jij halsreikend uitgekeken naar deze sequel. Hier zijn de laatste 4 tips:

Tip 4: Bundel zoekwoorden

Waarom überhaupt kiezen? We kunnen zoekwoorden ook simpelweg samensmelten, toch?

Onlangs voerde ik een keyword analyse uit voor mijn vaders restaurant in Almere-Buiten. De zoekterm “restaurant almere” telde een maandelijks zoekvolume van 1.000, “restaurant in almere” 91, en “restaurant almere buiten” slechts 73.

Stel dat ik de waslijst met alle 112 zoekwoorden en zoektermen in Excel rangschikte op zoekvolumes. Stel dat ik me blindstaarde op deze zoekvolumes, en niet verder keek dan mijn seo-neus lang was.

Dan had ik me ongetwijfeld gericht op de hoogste zoekvolumes, alles onder de 100 straal genegeerd, en kansrijke long tail zoektermen met nota bene meer conversiewaarde én minder concurrentie aan diezelfde neus voorbij laten gaan!

Je begrijpt, ik koos ervoor om deze zoektermen te bundelen tot: restaurant in Almere-Buiten. Hierdoor richt de homepage van m’n pa zich nu op één generieke zoekterm waarmee hij op lange termijn hoog kan ranken (“restaurant almere”), twee specifieke zoektermen waarmee hij op korte(re) termijn hoog kan ranken (“restaurant in almere” en “restaurant almere buiten”) en bovendien op een optelsom van zoekvolumes (1.000 + 91 + 73 = 1.164).

Drie vliegen in één klap!

Tip 5: Bekijk de invulling van Google

De zoekterm “cursus copywriting” heeft een maandelijks zoekvolume van 73, de zoekterm “cursus copywriter” een maandelijks zoekvolume van 16. Beide zijn zeer conversiegericht. Beide wil je verwerken in je website.

Als je googlet op “cursus copywriter”, dan zie je dat zowel de woorden “copywriter” als “copywriting” vetgedrukt zijn. Google geeft deze woorden dus (zo goed als) dezelfde betekenis. Wat doe je in zulke situaties? Dit:

 • Onpage: Kies de zoekterm met het hoogste zoekvolume (in dit geval “cursus copywriting”) en focus je webpagina primair op deze term. Verwerk dus “cursus copywriting” in je paginatitel, meta description, URL, H1, inleiding, etc. en verwerk (optioneel) “cursus copywriter” als secundaire zoekterm 1 tot 2x in jouw webtekst.

 • Offpage: Zorg ervoor, als jij gaat linkbuilden, dat een X aantal websites met de ankertekst “cursus copywriter” en een X aantal websites met de ankertekst “cursus copywriting” naar deze webpagina verwijzen.

zoekresultaten cursus copywriter

(Deze tactiek kun je trouwens ook toepassen wanneer je moet kiezen tussen zoekwoorden in enkelvoud en meervoud.)

Tip 6: Bekijk de concurrentiekracht

Kun jij de nr. 1 in jouw markt makkelijk van de troon stoten? Of moet jij de strijd aangaan met een complete krijgsmacht aan geoptimaliseerde webpagina’s en relevante backlinks?

Wel, je kúnt de KEI berekenen voor een eerste indruk van de kracht van je online concurrenten en je kans op een hoge ranking. Je kúnt via tools zoals OpenSiteExplorer achterhalen hoe sterk het backlinkprofiel van iedere concurrent is. Maar, je kunt ook gewoon eens een kritische blik werpen op de zoekresultaten van Google.

Hoe? Google één van je zoekwoorden of zoektermen, en kijk of je Google kunt betrappen op ‘signalen’, die prijsgeven of de websites in de zoekresultaten beresterk zijn ? of juist zo slap als een vaatdoek. (Let op! Dit is géén exacte wetenschap.)

Bij sterke concurrentie toont Google:

 • Websites die jouw complete zoekterm in hun paginatitel (vooraan), meta description en URL hebben. Helemaal als een zoekresultaat verwijst naar een onderliggende pagina i.p.v. naar de homepage, dan zijn de rapen gaar en weet je dat je sterke concurrentie kunt verwachten.

 • Websites (vaak nichesites) die jouw zoekopdracht als domeinnaam hebben. Google hecht immers nog steeds overdreven veel waarde aan zoekwoorden in een domein.

 • “Zoekopdrachten gerelateerd aan [jouw zoekopdracht]” onderaan de 1e pagina met zoekresultaten.

 • Veel gesponsorde zoekresultaten (Google Adwords).

Zoekresultaten Hypotheek

Zoekresultaten hypotheek

Zoekresultaten hypotheek

Bij zwakke concurrentie toont Google:

 • Engelse (.com) en/of Belgische (.be) zoekresultaten.
 • De optie “Bekijk paginas die vertaald zijn uit het Engels” onderaan de 1e pagina van de zoekresultaten.
 • Vooral vergelijkingssites, niet-commerciële websites (zoals fora) en Wikipedia.
 • Websites van geluksvogels die toevallig (een deel van) jouw zoekopdracht in hun paginatitel, content en/of URL hebben.
 • Weinig tot geen gesponsorde zoekresultaten (Google Adwords).

Tip 7: MMM van Mora… uh, meten!

Alle kennis die je in het eerste en in dit artikel hebt opgesnoven… zijn richtlijnen. Indicaties. Geen feiten. Onomstotelijke feiten krijg je als je de prestaties van je website meet.

Houd daarom je rankings bij in Google Webmaster Tools, je bezoekersaantallen en conversieratio’s in Google Analytics en je saldo in het ultieme meetsysteem aller tijden: je bankrekening. 😉


Ben jij een klikspaan?
Heeft iemand je ooit verteld dat je niet mag klikken? Wij denken daar heel anders over. Hier op TrafficBuilders.com mag jij klikken zoveel je wilt! Op de Vind ik leuk-button, op de Tweet-button, op de +1-button. Dus, leef je uit! 😉

Specifieke vraag over copywriting of seo?
Mail naar: roy@traffic-builders.com, dan wijd ik wellicht mijn volgende artikel aan jouw vraag!

Zoekmachinevriendelijke webteksten leren schrijven?
Vraag onze eendaagse Workshop SEO Copywriting aan en verbeter je vindbaarheid op internet.