9 (SEO) zaken voor in je nieuwe website offerte

Zoals ik eerder schreef helpen we klanten vaak bij de ontwikkeling van een nieuwe website. Vaak worden we aan het einde van dat proces ingeschakeld om de website ‘SEO-wise goed te zetten’. Dit is niet ideaal, omdat als we vanaf het begin bij de ontwikkeling van de website betrokken worden a) wij ons werk veel beter kunnen doen en b) de website veel beter wordt.

Schreven we eerder hoe je de kosten van je nieuwe website kan verlagen, in dit artikel geef ik 9 (SEO) zaken aan die je in de offerte voor je nieuwe website moet opnemen.

webdesign coffee and macbook
Espresso, Moleskin en een MacBook: de basis van elke goede website – Bron

1. Controle over basis SEO eisen

Een no-brainer voor ons als vakidioten, maar dit komt ook omdat we vakidioten zijn. Voor ondernemers die minder kaas gegeten hebben van online marketing, toch nog even op een rijtje. Om goede SEO te kunnen doen, moet je per pagina controle hebben over:

 • Title en meta description
 • Content
 • Url(-opbouw)
 • Indexeerbare filteropties
 • Afbeeldingen en andere media
 • Sitestructuur

Vergeet je dit op te nemen in de offerte en gaat de webbouwer hier niet van uit, dan kan je later voor nare verrassingen komen te staan (lees: extra kosten).

2. Goed uitgewerkte templates per paginatype

Zoals ik eerder schreef, moet je eerst willen uitwerken wat je wil, voordat je gaat kijken naar welk CMS je wil gaan gebruiken. Zo behoud je creatieve vrijheid en ga je niet vanuit een bepaalde vorm denken. Werk per paginatype goede templates uit. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Homepagina
 • (Online marketing) landingspagina’s
 • Productoverzichts- en -detailpagina’s
 • Dienstenpagina’s
 • Blogartikel, -categorie, -tag, misschien wil je zelfs wel aparte templates voor visueel ingestelde blogartikelen of artikelen met veel social media feeds erin verwerkt
 • FAQ overzicht en individueel
 • Over ons
 • Contact

Bedenk wat voor pagina’s je je doelgroep wilt aanbieden en ga daarvoor aan de slag. En verlies vooral de basis SEO eisen en usability niet uit het oog. Door deze templates te borgen in de offerte kom je later niet voor verrassingen te staan.

3. Mobile minded werkwijze

Ik weet niet of je al op de hoogte was (nogmaals: vakidioot at work here), dus voor de zekerheid: mobiel is supertjes belangrijk. Niet alleen voor betere rankings, maar het is 2016 en je wilt je klanten (die echt geen geduld hebben om in te zoomen en te scrollen op je prachtige desktop-site) serieus nemen en zo goed mogelijk bedienen.

Zorg daarom dat je veel zorg en aandacht besteedt aan de mobiele weergave van je site (en dit opneemt in de offerte):

 • 100% responsive
 • Vingervriendelijke navigering
 • Specifieke CTA
 • Specifieke sales-funnel / checkout

Enfin, lees vooral Eva d’r blog over mobile minded conversie optimalisatie.

mobile minded thinking cloud

4. CMS keuze

Het CMS gaat voor een groot deel bepalen of jouw website een succes wordt of niet. Het is dan ook erg belangrijk om een goed CMS te kiezen. Ook voor SEO is het CMS bepalend. Kies een CMS dat goed past bij jouw dienstverlening en zorg dat het eenvoudig te beheren is. Je webbouwer kan je een workshop geven hoe je met het CMS om moet gaan.

Wij hebben een zware voorkeur voor open source CMS’en als WordPress, Magento of Drupal, omdat die

 • Gratis zijn,
 • Constant doorontwikkeld worden,
 • Niet of nauwelijks beperkingen in (SEO) functionaliteiten hebben,
 • Een grote hoeveelheid aan mede-gebruikers en (gespecialiseerde) ontwikkelaars hebben om op terug te vallen, en
 • Een grote keuze aan plug-ins hebben waarmee je redelijk eenvoudig een multifunctionele website kan creëren.

Borg de keuze voor een CMS in de offerte. Ik heb een keer meegemaakt dat de webbouwer na akkoord op de offerte doodleuk een website in Joomla ging bouwen in plaats van in WordPress, “omdat die twee praktisch hetzelfde zijn”.

Bron

5. Omgaan met maatwerk functionaliteiten

Met een open source CMS en goed uitgewerkt thema kan je een topwebsite bouwen. Toch is de kans groot dat er maatwerk nodig zal zijn, omdat jij bijvoorbeeld functionaliteiten op een bepaalde manier wilt toevoegen. Het is belangrijk goede afspraken te maken met de webbouwer hoe hier mee om wordt gegaan.

Ons advies is om maatwerk altijd te minimaliseren. Er zijn voor open source CMS’en zat plugins te vinden die de functionaliteit leveren die jij zoekt. Bovendien hebben veel plugins tegenwoordig goede support en worden ze regelmatig geüpdatet.

Kan je toch geen goede plugin vinden? Zorg dan dat het maatwerk in de vorm van een plugin geleverd wordt. Op die manier kan je het ook gebruiken in andere domeinen. En onthoudt dat ook hier geldt dat maatwerkoplossingen eenvoudig te bedienen moet zijn.

buurman en buurman
Bron

6. Hosting door specialist

Vaak bieden webbouwers ook aan de website te hosten. Dit moet je niet willen.

Host je website altijd bij een webhosting partij gespecialiseerd in het door jouw gebruikte CMS. Webbouwen is namelijk iets anders dan webhosten. Bovendien heeft een webbouwer zo niet de mogelijkheid om een site uit de lucht te halen, mocht er onenigheid ontstaan (meermaals meegemaakt).

Binnenkort volgt een blog met checklists voor het vinden van een goede webhostingpartij.

7. Focus op performance / laadsnelheid

Maakt het je niks uit of je website in 1 of in 3 seconden geladen is? Google maakt het wel wat uit. Google neemt laadsnelheid mee als factor voor zowel je Quality Score in AdWords als de natuurlijke zoekresultaten. Met een snellere website kan je dus meer uit je AdWords- en SEO-budget halen.

Bovendien maakt laadsnelheid je bezoekers ook wat uit. Een trage website is namelijk een beruchte conversie-killer. Hoe vaak ben je zelf niet weggegaan van een website omdat het laden van de pagina die je wilt bezoeken te lang duurt? Als klap op de vuurpijl neemt Google dit soort gebruikerssignalen mee in de beoordeling van jouw pagina’s, dus kan een trage website dubbel nadelig zijn.

Neem in de offerte op dat een zo hoog mogelijk performance nagestreefd wordt. Hierin kan je best een streefgetal zetten, mits de voorwaarden van de test (meeteenheid, testcase, instrument) ook vaststaan. Durf jij voor een laadsnelheid van <1 seconde te gaan?

usain bolt

8. Structured data

‘Structured data’ is een manier platte tekst te voorzien van data. Hierdoor begrijpen zoekmachines beter waar de tekst over gaat. Deze kennis kan weer gebruikt worden om je pagina beter te waarderen of anders te representeren in de zoekresultaten. Het bekendste voorbeeld daarvan is de rich snippet met reviewsterren in de natuurlijke zoekresultaten, zie afbeelding.Mattt Cutts: "Brent de allround SEO consultant"

Op schema.org kan je zien wat voor items je zoal kan markeren. Voorbeelden zijn:

 • Reviews en gemiddelde rating
 • Productinformatie
 • Adresgegevens en openingstijden
 • Kruimelpad
 • Zoekbalk

Je kan de webbouwer vragen dit te verwerken in de nieuwe website. Dit is namelijk een redelijk technisch verhaal en scheelt je achteraf veel tijd.

9. Futureproofness

Tot slot is het belangrijk om met je webbouwer te overleggen over de allernieuwste of toekomstige ontwikkelingen. Enkele vragen die je kan stellen /kwesties die op dit moment spelen:

 • Wat is de nieuwe trend waar onze website niet zonder kan?
 • Wordt er al gewerkt met HTML5 volgens de W3C-standaarden?
 • Worden er standaard HiDPI-afbeeldingen voor Retina beeldschermen geserveerd?
 • Kan het CMS met Accelerated Mobile Pages omgaan?
 • In hoeverre is het gebruikte framework future-proof?

Dit zal continu veranderen. Sommige dingen blijken niet te werken of sneuvelen een snelle trend-dood, andere kunnen weer blijvertjes zijn. Vraag vooral rond bij andere webbouwers, hostingpartijen, designers en online marketeers en lees je vooral in!

Heb je nog aanvulling of vind je iets volkomen belachelijk? Wil je me een compliment geven over m’n goeie grap in de rich snippet afbeelding of flamen voor non-humor? Daar is de reactiesectie voor ⬇.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen gewoon in jouw mailbox

Interessante onderwerpen
Brent Meulenberg
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Brent

Local SEO personage. Brentbaard aka The Beard to be Feared aka die jongen met die baard. Voormalig tafeltenniskampioen van Traffic Builders. Voorliefde voor voetbal, American Football en heel erg lang heel erg afzien (wielrennen, marathon, triathlon). Afkeer van Almere en mensen die met oordopjes in of op luidspreker op straat lopen te bellen.

Neem contact op met Brent
Blijf op de hoogte van

De laatste trends & ontwikkelingen

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen per mail