9 (SEO) zaken voor in je nieuwe website-offerte

De ontwikkeling van een nieuwe website is iets waar wij onze opdrachtgevers vaak bij helpen.  Het komt  nog wel eens voor dat wij pas aan het einde van dat proces worden ingeschakeld om de website ‘SEO-wise goed te zetten’. Dit is niet ideaal, omdat als we vanaf het begin bij de ontwikkeling van de website betrokken worden a) wij ons werk veel beter kunnen doen en b) de website veel beter wordt.

Eerder gaf ik je hier op TBlog diverse tips over hoe je de kosten van je nieuwe website kan verlagen. In dit artikel geef ik 9 (SEO- zaken aan die je in de offerte voor je nieuwe website moet (laten) opnemen.

webdesign coffee and macbook
Espresso, Moleskin en een MacBook: de basis van elke goede website – Bron

1. Controle over basis SEO-eisen

Een no-brainer voor ons als vakidioten, maar dit komt ook omdat we vakidioten zijn. Voor ondernemers die minder kaas gegeten hebben van online marketing, toch nog even enkele belangrijke basics op een rijtje. Om effectieve SEO te kunnen implementeren, moet je per pagina controle hebben over:

  • Title en meta description
  • Content
  • URL(-opbouw)
  • Indexeerbare filteropties
  • Afbeeldingen en andere media
  • Sitestructuur

Vergeet je dit op te nemen in de offerte en gaat de webbouwer hier niet van uit, dan kom je later wellicht voor nare verrassingen te staan (lees: extra kosten).

2. Goed uitgewerkte templates per paginatype

Zoals ik eerder schreef, moet je eerst bedenken en uitwerken wat je wilt, voordat je gaat kijken naar welk CMS je wil gaan gebruiken. Zo behoud je creatieve vrijheid en ga je niet vanuit een bepaalde vorm (lees: platform-kenmerken) denken. Werk per paginatype goede templates uit. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Homepagina
  • (Online marketing) landingspagina’s
  • Productoverzichts- en -detailpagina’s
  • Dienstenpagina’s
  • Blogartikel, -categorie, -tag, en misschien wil je zelfs wel aparte templates voor visueel ingestelde blogartikelen of artikelen met veel social media feeds erin verwerkt
  • FAQ-overzicht en individueel
  • Over ons
  • Contact

Bedenk wat voor pagina’s je je doelgroep wilt aanbieden en ga daarvoor aan de slag. En verlies vooral de basis SEO-eisen en usability (UX) niet uit het oog. Door deze templates te borgen in de offerte kom je later niet voor verrassingen te staan.

3. Mobile minded werkwijze

Ik weet niet of je al op de hoogte was (nogmaals: vakidioot at work here), dus voor de zekerheid: mobiel is supertjes belangrijk. Niet alleen voor betere rankings, maar het is 2016 en je wilt je klanten (die echt geen geduld hebben om in te zoomen en te scrollen op je prachtige desktop-site) serieus nemen en zo goed mogelijk bedienen.

Zorg daarom dat je veel zorg en aandacht besteedt aan de mobiele weergave van je site (en dit opneemt in de offerte):

  • 100% responsive
  • Vingervriendelijk navigeren
  • Specifieke CTA’s
  • Specifieke sales-funnel / checkout

Enfin, lees vooral Eva d’r blogpost over mobile minded conversie optimalisatie. en verdiep je sowieso op tijd in de richtlijnen voor mobiel-georiënteerde (SEO-)content .

mobile minded thinking cloud

4. CMS-keuze

Het CMS gaat voor een groot deel bepalen of jouw website een succes wordt of niet. Het is dan ook erg belangrijk om een goed CMS te kiezen. Ook voor SEO is het CMS bepalend. Kies een CMS dat goed past bij jouw dienstverlening en zorg dat het eenvoudig te beheren is. Je webbouwer kan je een workshop geven hoe je met het CMS om moet gaan.

Wij hebben een zware voorkeur voor open source CMS’en als WordPress, Magento of Drupal, omdat die

  • Gratis zijn,
  • Constant doorontwikkeld worden,
  • Niet of nauwelijks beperkingen in (SEO-)functionaliteiten hebben,
  • Een grote hoeveelheid aan mede-gebruikers en (gespecialiseerde) ontwikkelaars hebben om op terug te vallen, en
  • Een grote keuze aan plug-ins hebben waarmee je redelijk eenvoudig een multifunctionele website kan creëren.

Borg de keuze voor een CMS in de offerte. Ik heb een keer meegemaakt dat de webbouwer na akkoord op de offerte doodleuk een website in Joomla ging bouwen in plaats van in WordPress, “omdat die twee praktisch hetzelfde zijn”.

Bron

5. Omgaan met maatwerk-functionaliteiten

Met een open source CMS en goed uitgewerkt (design-)thema kún je een topwebsite bouwen. Toch is de kans groot dat er maatwerk nodig zal zijn, omdat jij bijvoorbeeld functionaliteiten op een specifieke manier wilt toevoegen. Spreek goed en duidelijk met je webbouwer af hoe hiermee wordt omgegaan, ook in de toekomst.

Ons advies is om maatwerk altijd te minimaliseren. Er zijn voor open source-CMS’en vaak veel plugins te vinden die de functionaliteit (kunnen) leveren die jij zoekt. Bovendien hebben veel plugins tegenwoordig prima support op afstand, en worden ze regelmatig geüpdatet.

Kan je toch geen goede plugin vinden? Zorg dan dat het maatwerk in de vorm van een plugin geleverd wordt. Op die manier kan je het ook gebruiken voor andere domeinen. En onthoudt dat ook hier geldt: je maatwerkoplossingen moeten eenvoudig te bedienen zijn.

buurman en buurman
Bron

6. Hosting door specialist

Vaak bieden webbouwers ook aan de website te hosten. Dit moet je niet willen.

Host je website altijd bij een webhosting-partij die is gespecialiseerd in het door jouw gebruikte CMS. Het bouwen van websites is namelijk iets anders dan webhosten. Bovendien heeft een webbouwer dan niet de mogelijkheid om zelf zomaar jouw site offline te zetten, omdat er bijvoorbeeld wat onenigheid is ontstaan (dit hebben we een aantal keer zien gebeuren, de opdrachtgever stond vervolgens vrijwel machteloos..).

7. Focus op performance / laadsnelheid

Maakt het je niks uit of je website in 1 of in 3 seconden geladen is? Google maakt het wel wat uit. Google neemt laadsnelheid mee als factor voor zowel je Quality Score in AdWords als de posities van je webpagina’s in de natuurlijke zoekresultaten. Met een snellere website haal je dus meer uit je AdWords- en SEO-budget.

Bovendien vinden je bezoekers laadsnelheid ook heel belangrijk. Een trage website is namelijk een beruchte conversie-killer. Ga eens na: hoe vaak heb je zelf niet een website weggeklikt omdat een pagina traag werd ingeladen? Als klap op de vuurpijl neemt Google dit soort gebruikerssignalen mee in de (SEO-)beoordeling van jouw pagina’s, dus kan een trage website dubbel nadelig zijn.

Neem in de offerte dus op dat een zo hoog mogelijk performance nagestreefd wordt. Hierin kan je best een streefgetal zetten, mits de voorwaarden van de test (meeteenheid, testcase, instrument) ook vaststaan. Durf jij voor een laadsnelheid van <1 seconde te gaan?

usain bolt

8. Structured data

‘Structured data’ is een manier om platte tekst te voorzien van voor zoekmachines zeer nuttige data. De zoekmachines begrijpen zodoende beter waar de tekst over gaat. Deze kennis kan weer gebruikt worden om je pagina beter te waarderen of anders te representeren in de zoekresultaten. Het bekendste voorbeeld daarvan is de rich snippet met reviewsterren in de natuurlijke zoekresultaten – zie afbeelding.Mattt Cutts: "Brent de allround SEO consultant"

Op schema.org kan je zien wat voor items je zoal kan markeren. Voorbeelden zijn:

  • Reviews en gemiddelde rating
  • Productinformatie
  • Adresgegevens en openingstijden
  • Kruimelpad
  • Zoekbalk

Je kan de webbouwer vragen dit meteen te verwerken in de nieuwe website. Dit is namelijk een redelijk technisch verhaal en scheelt je achteraf veel tijd.

9. Futureproofness

Tot slot is het belangrijk om met je webbouwer te overleggen over belangrijke hedendaagse, de allernieuwste of toekomstige relevante ontwikkelingen. Enkele vragen die je kan stellen:

  • Wat is de nieuwe trend waar onze website niet zonder kan?
  • Wordt er al gewerkt met HTML5 volgens de W3C-standaarden?
  • Worden er standaard HiDPI-afbeeldingen voor Retina beeldschermen geserveerd?
  • Kan het CMS met Accelerated Mobile Pages omgaan?
  • In hoeverre is het gebruikte framework future-proof?

Dit lijstje vragen zal continu veranderen. Sommige dingen blijken niet te werken of sneuvelen een snelle trend-dood, andere kunnen weer blijvertjes zijn. Vraag vooral rond bij andere webbouwers, hostingpartijen, designers en online marketeers en lees je vooral in!

Heb je nog aanvulling of vind je iets volkomen belachelijk? Wil je me een compliment geven over m’n goeie grap in de rich snippet-afbeelding of flamen voor non-humor? Daar is de reactiesectie voor ⬇.