Adverteren op Instagram biedt veel kansen

Anderhalf jaar geleden introduceerde Instagram een advertentieplatform voor een select groepje adverteerders in onder andere de VS en Canada. In het najaar van 2015 wordt het platform naar verwachting verder internationaal uitgerold en kunnen ook adverteerders in Nederland en de rest van Europa hun creativiteit loslaten op deze populaire foto-applicatie.

De resultaten van de Instagram-advertenties lijken tot nu toe veelbelovend. Met een gemiddelde hogere ad recall (mensen die zich de advertentie-uiting kunnen herinneren) dan elk ander online advertentiekanaal (volgens Nielsen) kan Instagram voor veel bedrijven een zeer interessant advertentiemedium worden. En vergeet natuurlijk de ruim 300 miljoen actieve gebruikers wereldwijd niet, de ruim 1,8 miljoen Nederlandse gebruikers (waarvan 722.000 dagelijkse gebruikers), de 30 miljard gedeelde foto’s en de ruim 2,5 miljard dagelijkse likes niet!

Facebook-advertentieplatform als basis

Het advertentieplatform wordt gemaakt op basis van het huidige Facebook-advertentieplatform, waarbij het bijvoorbeeld mogelijk is gebruikers te segmenteren op basis van geslacht, leeftijd, locatie en interesses. Volgens Instagram zal het platform ook inzicht geven in statistieken, net zoals bij het Facebook-advertentieplatform het geval is. Deze overeenkomsten met Facebook zijn natuurlijk niet geheel onverwachts, aangezien Facebook inmiddels drie jaar eigenaar van Instagram is.

Waarom adverteren via Instagram?

Ik hoor jullie al denken: “Weer een sociaal netwerk waarop we moeten adverteren, waarom?” En deze reactie is niet geheel onbegrijpelijk; op Social Media-adverteren wordt op dit moment sterk ingezet. Toch wil ik elk bedrijf adviseren eens goed naar de mogelijkheden van Instagram te kijken. Niet alleen vanwege het hoge bereik maar vooral vanwege de kracht van de pure focus op beeld en video. Wij mensen zijn tenslotte visueel ingesteld.

Instagram-adverteren

Adverteren op Instagram kan ingezet worden voor onder andere een hogere merkzichtbaarheid en -interactie maar ook voor meer websitebezoeken  en -conversies. Advertenties kunnen voorzien worden van een koop-, installeer-, inschrijf- of meer informatie-knop om een actie bij de gebruikers te stimuleren. Eind juli 2015 introduceerde Instagram ook Carousel Ads waarmee het mogelijk wordt om meerdere afbeeldingen in één advertentie te plaatsen. Gebruikers kunnen dan swipen tussen de afbeeldingen. Daarnaast wordt het mogelijk een klikbare link onder de afbeeldingen te plaatsen.

Over de kosten voor adverteren via Instagram is nog niets bekendgemaakt. Wel wordt verwacht dat er, net als bij Facebook, geadverteerd kan worden op basis van een CPC- en een CPM-model. Volgens Instagram wordt adverteren ook mogelijk voor bedrijven met een kleiner budget.

Tot slot…

★ Wat vind jij van adverteren via Instagram? Voegt het iets toe naast de reeds bestaande mogelijkheden? Laat je reactie achter onder dit blog.

Hulp nodig bij het adverteren via social media?

Wil je meer weten over of adverteren op Instagram? Neem dan contact met ons op via info@traffic-builders.com.