Martijn van Vreeden 09 maart 2010 / Zoekmachine Adverteren (SEA)
Leestijd: 2 minuten

Het is voor veel zoekmachine marketing adverteerder een doorn in het oog: de black box in Google Adwords het zoekpartner netwerk. In de Google Adwords interface kan deze groep aan of uitgeschakeld worden, maar vanaf welke websites in het zoekpartner netwerk de kliks afkomstig zijn is niet te zien.

Via Google Analytics is het mogelijk om de zoekpartners op te splitsen om te zien vanaf welke websites in dit netwerk en van alle Google domeinen er kliks en conversies afkomstig zijn. De onderstaande filter geeft je inzicht in de data via een zogenaamd user defined value. Volg de volgende stappen om de filter aan te maken.

 1. Ga naar het filterbeheer in Google Analytics (alleen te zien als je beheerdersrechten hebt voor de Google Analytics account);
 2. Maak een nieuw filter aan die je op onderstaande wijze vult;
 3. Maak ook de onderstaande filter aan (ik neem ook alle sites van het inhoudsnetwerk mee in dit filter);
 4. Voeg beide filters toe aan hetzelfde profiel;
 5. Wacht tot de filter enkele dagen heeft aangestaan en open het profiel waar de filters aan zijn toegevoegd;
 6. Ga in het profiel naar bezoekers en vervolgens door gebruikers gedefinieerd om alle zoekpartner netwerk websites terug te vinden.

Wat kun je met deze data?

Met deze data krijg je meer inzicht in de bronnen van het verkeer dat op de website landt. Daarnaast kun je zien welke sites er zorgen voor conversies en welke websites er vooral voor onnodige kliks zorgen. Alle omzet informatie uit de Google Analytics e-commerce module (wanneer je deze gebruikt) kun je gebruiken om te zien welke websites voor conversies zorgen.

Deze informatie is op onder meer de volgende manieren te benutten:

 • Je kunt eenvoudig zien in hoeverre bezoekers gebruik maken van de verschillende domeinen van Google.  Zo kun je zien welke bezoekers google.be of google.nl gebruiken. Wanneer google.be goed presteert kun je de Adwords campagne optimaliseren voor Belgie;
 • Wanneer de kliks uit image.google vaak converteren kun je afbeeldingen op de eigen site verder optimaliseren om ook organisch in deze zoekresultaten beter te scoren;
 • Wanneer bepaalde websites naast Adwords zoekpartner ook Adsense inzetten, dan kun je deze websites specifiek targeten via het content netwerk;
 • Wanneer bepaalde websites zorgen voor een hoop conversies, probeer dan op andere manieren een samenwerking met de website aan te gaan, bijvoorbeeld via linkbuilding of door content op hun website aan te bieden die op een andere manier jouw website promoot.

Google Adwords maakt het niet eenvoudig om de partners boven water te halen, maar de data is zeker voor meerwaarde voor veel adverteerders. Op welke andere manieren zou jij deze informatie benutten?

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
One Thought on Adwords zoekpartner netwerk opsplitsen in Google Analytics
  Peter
  16 Oct 2012
  12:45pm

  Ik heb exact de gegevens overgenomen, maar ik krijg het niet aan de praat. Ik zie bijna dezelfde aantal bezoeken in het aparte profiel als in het normale profiel. Is dit gegarandeerd de juiste methode?

  BVD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/