Affiliate marketing nieuwe prooi Google?

Google wordt tevens aanbieder van affiliate marketing op basis van pay-per-action. Google lanceert pay-per-action (ppa) advertising op het inhoudsnetwerk voor adverteerders en publishers in de Verenigde Staten. De eerste tests met ppa affiliate marketing advertenties – overigens met uiteenlopende resultaten – vonden reeds in juni van het vorige jaar plaats.

Pay-per-action-affiliate marketing
Bij pay-per-action-affiliate marketing hoeven adverteerders pas te betalen als een bezoeker ook daadwerkelijk converteert. De adverteerder geeft zelf aan wat een conversie is, bijvoorbeeld een aanmelding voor de nieuwsbrief, een brochureaanvraag of werkelijke online verkoop. Er is dus sprake van een ‘no-cure, no-pay’ principe en daarmee ontstaat een interessante nieuwe mogelijkheid voor adverteerders binnen het content network van Google. Niet relevante kliks of te dure vertoningen behoren bij pay-per-action-affiliate marketing tot het verleden. Bovendien worden de mogelijkheden voor het plegen van klikfraude sterk beperkt.

Aan de andere kant betekent dit voor andere affiliate marketing partijen dat zij er met Google een geduchte concurrent bij krijgen. Ondanks het feit dat niet alle sites in het netwerk van Google van hoge kwaliteit zijn, is het potentieel er wel degelijk! De vraag is dan ook of Google andere affiliate marketing netwerken met deze stap uit de markt zal drijven. Kortom: moeten partijen als TradeDoubler, TradeTracker en Ad Pepper hun borst nat maken?

Pay-per-action advertising
Met de komst van pay-per-action advertenties voegt Google een derde betalingsmodel voor adverteren op het inhoudsnetwerk toe. Naast het bekende CPC-model is het ook al enige tijd mogelijk om op specifieke websites te adverteren op basis van CPM door middel van Site Targeting. Pay-per-action advertenties concurreren overigens (nog) niet met de andere twee mogelijkheden. Eigenaren van websites met een Adsense account die willen testen met pay-per-action advertenties moeten daarvoor extra advertentieruimte op hun website creëren en kunnen vervolgens zelf kiezen uit de beschikbare advertenties. De eigenaar van de website bepaalt dus uiteindelijk zelf welke advertenties worden vertoond. Daarbij kan per vertical of onderwerp gekozen worden uit tekstadvertenties, banners of tekstlinks.

Bron: Marketingfacts