Affiliate marketing nieuwe prooi Google?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Google wordt tevens aanbieder van affiliate marketing op basis van pay-per-action. Google lanceert pay-per-action (ppa) advertising op het inhoudsnetwerk voor adverteerders en publishers in de Verenigde Staten. De eerste tests met ppa affiliate marketing advertenties – overigens met uiteenlopende resultaten – vonden reeds in juni van het vorige jaar plaats.

Pay-per-action-affiliate marketing
Bij pay-per-action-affiliate marketing hoeven adverteerders pas te betalen als een bezoeker ook daadwerkelijk converteert. De adverteerder geeft zelf aan wat een conversie is, bijvoorbeeld een aanmelding voor de nieuwsbrief, een brochureaanvraag of werkelijke online verkoop. Er is dus sprake van een ‘no-cure, no-pay’ principe en daarmee ontstaat een interessante nieuwe mogelijkheid voor adverteerders binnen het content network van Google. Niet relevante kliks of te dure vertoningen behoren bij pay-per-action-affiliate marketing tot het verleden. Bovendien worden de mogelijkheden voor het plegen van klikfraude sterk beperkt.

Aan de andere kant betekent dit voor andere affiliate marketing partijen dat zij er met Google een geduchte concurrent bij krijgen. Ondanks het feit dat niet alle sites in het netwerk van Google van hoge kwaliteit zijn, is het potentieel er wel degelijk! De vraag is dan ook of Google andere affiliate marketing netwerken met deze stap uit de markt zal drijven. Kortom: moeten partijen als TradeDoubler, TradeTracker en Ad Pepper hun borst nat maken?

Pay-per-action advertising
Met de komst van pay-per-action advertenties voegt Google een derde betalingsmodel voor adverteren op het inhoudsnetwerk toe. Naast het bekende CPC-model is het ook al enige tijd mogelijk om op specifieke websites te adverteren op basis van CPM door middel van Site Targeting. Pay-per-action advertenties concurreren overigens (nog) niet met de andere twee mogelijkheden. Eigenaren van websites met een Adsense account die willen testen met pay-per-action advertenties moeten daarvoor extra advertentieruimte op hun website creëren en kunnen vervolgens zelf kiezen uit de beschikbare advertenties. De eigenaar van de website bepaalt dus uiteindelijk zelf welke advertenties worden vertoond. Daarbij kan per vertical of onderwerp gekozen worden uit tekstadvertenties, banners of tekstlinks.

Bron: Marketingfacts


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.