Autorun grotere bron van virussen dan e-mail

Voor de verspreiding van virussen is e-mail niet langer het belangrijkste middel. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse Threat Report van ESET. Tegenwoordig maken malware-fabrikanten steeds vaker gebruik van de Windows Autorun-functie voor het overbrengen van virussen.

Veel van de bedreigende software, zoals virussen, die in het eerste halfjaar van 2008 verscheen, maakte gebruik van deze automatische afspeelfunctie in Windows. Via draagbare media, zoals usb-sticks, verspreidde de malware zich. Activering van virussen en andere gevaarlijke bestanden kon met de Autorun-functie plaatsvinden zonder actieve internetverbinding.

E-mail blijkt daarmee ingehaald te zijn als populairste verspreider van virussen. Wel wordt e-mail nog veel gebruikt als lokaas om mensen naar kwaadwillende websites te sturen. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van sociale netwerken, zodat het lijkt alsof de e-mail van een bekende komt.

Om virussen en andere kwaadwillende software zo min mogelijk kans te bieden, wordt aangeraden om de Autorun-functie in Windows volledig uit te schakelen. Ook is het belangrijk om de anti-virussoftware up-to-date te houden, zodat virussen herkend worden voor ze de computer kwaad kunnen doen.