Data toevoegen aan Universal Analytics: aangepaste dimensies en statistieken

Eén van de langverwachte nieuwe mogelijkheden in het pas uitgekomen Universal Analytics is het toevoegen van je eigen data aan de bestaande webstatistieken. Al bijna een jaar worden we lekker gemaakt met filmpjes over het meten van koffiemachines, kortingsbonnen, Google Glass en ga zo maar door. Met Universal Analytics kan het allemaal.

http://www.youtube.com/watch?v=C27yMQOS8n0

En ja, dat klopt inderdaad. Maar voordat we data uit koffiemachines naar Universal Analytics kunnen sturen, moeten we eerst zorgen dat de koffiemachine in Universal Analytics bestaat én duidelijk is hoeveel ‘kopjes koffie’ er gezet moeten worden. Met andere woorden: je moet eerst een aangepaste dimensie, of een aangepaste statistiek, instellen in Universal Analytics zelf. In dit blog leg ik uit hoe je dat moet doen.

Aangepaste variabele / dimensie / statistiek

Een aangepaste dimensie (custom dimension) kennen we al langer in de vorm van een Aangepaste Variabele (custom variable) in Google Analytics. Hiervan waren er 5 beschikbaar,  genummerd 1 tot en met 5. Je implementeerde simpelweg de code voor de aangepaste variabele (nummer naar keuze) en de data kwam vervolgens in Google Analytics terecht zonder dat je iets hoefde in te stellen. Je kon hiermee alleen gegevens naar Google Analytics sturen die al op je site aanwezig waren.

Omdat je met Universal Analytics ook andere databronnen kunt meten, werkt het hier net iets anders. De aangepaste dimensie moet je nu namelijk wél van tevoren aanmaken. Je krijgt dan een stukje code terug van Universal Analytics en deze code zet je vervolgens op je site, of gebruik je voor het meten van offline apparaten (in onze workshop tijdens de Google Analytics User conference leggen we uit hoe dit precies werkt).  En in plaats van 5 heb je in Universal Analytics maar liefst 20 zelf te creëren dimensies tot je beschikking. Lidmaatschap, lead status, inlog status, auteur, leeftijd, geslacht: het zijn slechts een paar voorbeelden van aangepaste dimensies.

Helemaal nieuw is de aangepaste statistiek, en hiervan zijn er ook 20 beschikbaar. Een statistiek in Universal Analytics is een cijfer dat opgeteld  kan worden door de tijd heen.  Bijvoorbeeld 100 kopjes koffie in de afgelopen week, of een offline omzet van € 60.000 in de afgelopen maand.  Een cijfer als ‘temperatuur’ kan níet opgeteld worden; als het elke dag 30 graden is, is het niet na 1 week (7×30=) 210 graden. Dus niet elk cijfer is een statistiek. Meer voorbeelden van aangepaste statistieken zijn aantal leden, aantal abonnees, aantal gescoorde punten, aantal verzonden mails, aantal opens, en ga zo maar door.

Aangepaste dimensie aanmaken

In de Beheerdersomgeving maak je een aangepaste dimensie aan op Property-niveau, oftewel in het middelste menu, onder ‘Aangepaste Definities’ – ‘Aangepaste Dimensies’. Daarna klik je op (hoe verrassend)  ‘+Nieuwe Aangepaste Dimensie ’:

1 - IlonavandeBildt -AangepasteDimensies -Beheerder    2 - IlonavandeBildt -AangepasteDimensies - Nieuw

Vervolgens geef je deze een eigen naam, zoals ‘Type koffiemachine’, of ‘Auteur’.  Dat is alvast makkelijker analyseren dan ‘Aangepaste variabele 5’, nietwaar?

4 - IlonavandeBildt -AangepasteDimensies - aanmaken

Bereik

De laatste keuze die je moet maken is het bereik: hit, sessie, of gebruiker. In de oude aangepaste Variabele moest deze keuze ook al gemaakt worden door middel van een aanpassing in de code. Dit is bij de aangepaste dimensies hetzelfde gebleven, maar hier kun je de keuze dus in de interface maken, en ook later nog aanpassen indien nodig.  Welk bereik je kiest, hangt helemaal af van het soort data wat je wilt meten. Als je een auteursnaam wilt toevoegen, dan hangt dat meestal samen met specifieke pagina’s op je site. In dat geval kies je ‘hit’- bereik.

Als je een type koffiezetapparaat wilt toevoegen, dan is dit apparaat waarschijnlijk tijdens de gehele koffiesessie, ongeacht welke keuze aan koffievariëteit, gelijk. Dan kies je voor ‘Sessie’-bereik (de cappuccino of koffie verkeerd zou dan een ‘hit’-bereik zijn). Als je de kleur haar van de koffiezetter wilt vastleggen, dan is dit een aangepaste dimensie op ‘gebruikers’-bereik; oftewel een variabele die ook over meerdere sessies heen  (meestal) hetzelfde is per gebruiker.

Code

Als je klikt op ‘Maken’ verschijnt er aan de rechterkant een box waar de codes in staan voor op je site of in de app, waarbij de waarde van de dimensie dynamisch gevuld moet gaan worden via programmeren.  Zoals je ziet heeft je nieuwe dimensie een nummer in plaats van een naam in deze code. Dit nummer is dus de unieke ID van je net aangemaakte dimensie, wat belangrijk is om te weten als je data vanuit off-site databronnen wilt meten met deze dimensie (!).  Voor het meten van onsite data, oftewel je voormalige Aangepaste Variabele, kun je met onderstaande codes direct aan de slag. Deze code hoort net bóven de ‘pageview’ aanroep geplaatst te worden.

4 - IlonavandeBildt -AangepasteDimensies - code

Aangepaste Statistiek aanmaken

Het aanmaken van een aangepaste statistiek gaat vrijwel hetzelfde als bij een aangepaste dimensie; het enige verschil is dat je bij het aanmaken niet kiest voor een bereik, maar voor een opmaak. Eventueel kan je een minimum- en een maximumwaarde invullen.

5- IlonavandeBildt -AangepasteDimensies - statistiek

En nu?

De nieuwe aangepaste dimensies en statistieken zullen na het aanmaken verschijnen in alle dropdowns in de secundaire dimensies en in de Beheerdersomgeving. Je kunt ze direct terugzien in Universal Analytics door gebruik te maken van de ‘Aangepaste Rapporten’. In mijn vorige blog kun je lezen hoe je deze kunt maken en gebruiken. Een voorbeeld van een rapport wat je kunt maken is bijvoorbeeld een rapport van de meest gelezen auteur op je site, in dit geval aangevuld met de aangepaste statistiek  ‘Engagement score’:

6- IlonavandeBildt -AangepasteDimensies - aangepastrapport-auteur

Begin van iets groots

Het aanmaken van een aangepaste dimensie en/of aangepaste statistiek is where the real fun begins met Universal Analytics. Het is de belangrijke eerste stap in het meten van whatever you want. Hierna kan je aan de slag gaan met het koppelen van Excel-tabellen en API’s tot  CRM-systemen en als je wilt zelfs je hele koffiezetapparaat (voor de fanatiekeling)! Je moet er uiteraard wel wat voor doen, maar dan heb je ook wat.

Welke kansen zie jij voor het toevoegen van dimensies en statistieken aan je webanalytics-data? Laat het weten via een reactie hieronder!