Domaining deel 1: Claim je Error Traffic

Domainers zijn de grootgrondbezitters op het internet. Een select groepje multi-miljonairs met domein portfolio’s van onschatbare waarde. Vanuit mijn vakgebied als SEM consultant ben ik geïnteresseerd geraakt in alles wat raakvlakken heeft met traffic building. Aangezien ik nog weinig Nederlandse blogs ben tegengekomen die praten over ‘domaining’, lijkt het me aardig om hier af en toe wat over te bloggen. In deze post vertel ik je hoe je in de toekomst mogelijk je eigen error traffic kan terugclaimen van de zoekmachines.

Stel je voor, je bent eigenaar van een gironummer. Bijvoorbeeld 888. Dat is jouw gironummer en het is jouw publiek dat geld wil besteden aan het gironummer. Nou maakt iedereen wel eens een foutje. Een deel van jouw publiek maakt het geld per ongeluk over naar giro 8888. Je kan er vanuit gaan dat een deel van het publiek uiteindelijk toch nog de fout goedmaakt en het geld naar 888 stort. Maar een deel van het publiek en het geld is weg. Zou het dan niet handig zijn geweest om ook giro 8888 te bezitten?

Even terug naar het internet. Hier vindt een opmerkelijke aaneenschakeling plaats:

  • Gebruikers gebruiken de zoekfunctie in bijv. de toolbar als browser. Een deel van de gebruikers weet niet eens het verschil tussen de zoek-bar en de browser-bar.
  • Gebruikers voeren hier daarom vaak de volledige url van de website in (zoals voorbeeld.com).
  • Gebruikers maken vaak typefouten in de url (10 tot 15 procent). Bijvoorbeeld voorbeld.com.
  • Gebruikers maken de fouten voornamelijk aan de rechterkant van de punt.

Uit zoekdata blijkt dat men in plaats van voorbeeld.com ook zoekt op voorbeeld.xom en voorbeeld.cpm. Voorbeeld.net wordt voorbeeld.nrt, voorbeeld.nl wordt voorbeeld.ml. Net als in mijn fictieve voorbeeld met de gironummers raak je hierdoor een deel van je publiek kwijt. Maar aan wie?

Zoekmachines claimen je traffic
Het zijn de zoekmachines die met de in de browser ingebouwde search-bars de error type-in traffic genereren. Ook al staat er netjes een ‘bedoelde u?’ melding, toch is de bezoeker ergens terecht gekomen waar hij niet terecht had moeten komen. Door diverse suggesties te geven wordt een deel van de bezoekers naar andere resultaten geleid, inclusief pagina’s met advertenties. Zoekmachines claimen dus niet alleen de traffic, ze verdienen er ook nog eens geld aan.

Browsers bieden overigens wel gewoon de optie voor de gebruiker om bijvoorbeeld gewoon de error te tonen in plaats van de pagina’s van de zoekmachines. Voor veel gebruikers is het zoekscherm van de zoekmachines zelfs een prettig vangnet. Toch lijkt het logischer om een oplossing te bieden waarbij de zoekmachines niet nodig zijn. Een techniche oplossing zou zijn dat iedere bezoeker die .ml intypt automatisch wordt doorgelinked naar .nl.

Claim je traffic terug
Een meer voor de hand liggende oplossing is dat de domein-instanties een mogelijkheid gaan bieden om de error traffic terug te kopen. Hoe? Door domeinnamen als .xom, .cpm en .ml beschikbaar te maken voor de bezitters van de echte domeinen. Er zijn meer dan genoeg bedrijven die baat hebben bij het activeren van deze extenties. Voor een paar euro per jaar kan je jezelf dan verzekeren van een aanzienlijk percentage meer directe traffic.

Mijn advies: stay up-to-date, ook op het gebied van domaining. Bookmark het TBlog om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van search en traffic building.