De beste mobiele advertentieformaten voor Display advertising

Vorige maand schreef ik over de kansen en uitdagingen van mobile advertising binnen Display. Hier werd onder andere beschreven dat de creatie van geschikt materiaal een van de grootste uitdagingen is. Dit is super zonde, gezien de eindeloze mogelijkheden die er zijn. In dit blog behandel ik daarom de verschillende mobiele uitingen die je kunt inzetten voor het beste resultaat. Next: In het vervolg van dit blog bekijken we deze mogelijkheden en toepassingen in de praktijk en benoemen we de nieuwste opties.

Mogelijkheden voor Mobiele advertenties: in het kort

Om te beginnen een klein stukje theorie. Want zoals ik in mijn vorige blog ook beschreef is een mobiele banner niet gewoon een kopie van de desktop banners in een ander formaat. Wanneer een bannerset wordt gecreëerd met mobiele formaten zijn er een aantal opties. Voor we verdergaan, een beknopt overzicht van de verschillende formaten:

Mobiele banner

Dit is echt zo simpel als het klinkt. De mobiele banner is een veelgebruikte uiting. De meest voorkomende formaten zijn momenteel 320×50, 300×50 en 320×100. Zoals je je al kunt voorstellen is het best een uitdaging om hier een passende boodschap in te communiceren. Vaak worden deze banners ook met name ingezet bij merkherkenning of ter ondersteuning van andere (mobiele) bannerformaten. Een formaat dat zowel op dekstop, tablet als mobiel gebruikt wordt is daarnaast het formaat 300×250.

Expandable ads

Expandable ads, zijn zoals de naam al doet vermoeden, uitklapbaar of uitschuifbaar. De expandable ad kunnen we zien als een tussenweg tussen de mobiele bannerformaten en interstitials. Bij een expandable ad wordt vaak een mobiel formaat (bijv. 300×50) gebruikt als teaser / basis. Pas na een interactie met de banner klapt deze uit. Expandable ads zijn een vorm van Rich media.

  • Rich media bevat creaties waarbij technische toevoegen zijn gedaan die het bijvoorbeeld mogelijk maken om video en audio toe te voegen. Maar ook interactieve banners zijn een vorm van Rich media. Een expandable ad is een goed voorbeeld van een rich media uiting.

Voorbeeld expandable ad:

Expanded ad voorbeeld Google
Expanded ad voorbeeld Google Support
Mobile interstitial ad voorbeeld IBM
Mobile interstitial ad voorbeeld IBM

Mobile interstitial

De mobile interstitial is een bannerformaat dat vaak wordt ingezet als er meer ruimte nodig is om een boodschap over te brengen. Een interstitial is te vergelijken met een pop-up en wordt vaak getoond over een groot gedeelte van het scherm of het gehele scherm. Een bekend voorbeeld is de advertentie tussen de levels van spelletjes in. Het is een trend die over is gewaaid van desktop naar mobiel, die niet elke gebruiker kan waarderen.

Mobile interstitial ad voorbeeld Google
Mobile interstitial ad voorbeeld Google

Mobiele Video ads

Een formaat dat vaak niet in het rijtje mobiele formaten wordt genoemd, maar er zeker wel in hoort; mobiele video ads. Mobiele video ads kunnen zowel weergegeven worden in apps als op webpagina’s en zowel als pre-roll als in een pagina waarbij de video pas begint te spelen wanneer je erlangs scrolt. We raden aan om de video’s niet langer dan 10 – 15 seconden te maken. Niet alleen omdat dit een best practice is op mobiel, maar ook omdat niet alle publishers langere video’s kunnen plaatsen.

Native ads

Native ads zijn niet specifiek mobiele formaten maar zijn hier wel erg geschikt voor. Daarom hier ook kort in de omschrijving. Een native ad is een advertentie waaraan je in eerste instantie niet ziet dat het een advertentie is. Dit kan zijn omdat de achtergrond transparant is waardoor de advertentie zich aanpast aan de pagina waar deze getoond wordt. Een advertorial (gesponsord artikel) is ook een voorbeeld van native advertising.

Mobiele functies gebruiken in mobiele advertenties

En nu het leuke gedeelte van dit blog! Want wat is er nou zo bijzonder aan mobile advertising en wat kunnen we er precies mee. Het antwoord is *verrassend* heel veel.

Afgezien van de standaard mobiele advertentieformaten, zijn er namelijk een aantal mobiele functionaliteiten die je kunt gebruiken bij de creatie van mobiele uitingen. Ik heb het hier onder andere over de functies die een touchscreen met zich mee brengt.

Het voordeel van mobiel specifieke uitingen is dat sommige interacties op mobiel veel makkelijker te realiseren zijn dan op desktop. Denk aan spelletjes als Angry Birds of het virtueel uitpakken van cadeautjes, krassen op een kraslot of verzorgen van Tamagotchi-achtige huisdieren. Een recent voorbeeld is de app met het oog op de verkiezingen. Veel mensen hadden ineens een virtueel kamerlid op zak.

Interactieve mobiele banners
We swipen, draaien, zoomen en shaken regelmatig tijdens het gebruik van verschillende apps. In games worden deze toepassingen al lange tijd toegepast. mobile games examples

Steeds vaker zien we dit ook terug in banners. Een gave ontwikkeling en daarnaast een kans om de beleving extra kracht bij te zetten.

  Swipen
In de praktijk zien we dit vaak bij filmstrips of slide(show) banners. Zie ook het voorbeeld van Lidl waarbij door de nummers duidelijk wordt dat je dient te swipen.
Pull
Een slider die je naar beneden kunt halen. Dit is vaak een vorm van een expandable ad. Pull-banners kunnen zowel aan de boven- of onderzijde getoond worden als aan de zijkant.
Tap
Dit wordt vaak in gezet bij audio of video (Tap to play), maar ook voor games. Voorbeelden: Verborgen objecten, zoek de verschillen, memorie.
Flex Orientation
Ook wel bekend als roteren van het scherm. Deze toepassing wordt veel gebruikt bij 360 graden afbeeldingen of panorama’s.
Flick
Een mooie term voor “Fast swipe and release”. Dit wordt vaak gebruikt in banners waarbij spelletjes getoond worden.

Ook zijn er al voorbeelden gespot van “shaken” en blazen.

Mobiele interacties voor marketingdoeleinden

Het feit dat men een mobiele device bijna altijd bij zich heeft, biedt mogelijkheden voor online advertising. Een mobiele device wordt gebruikt voor werk, privé en vooral bij dagelijkse activiteiten. Denk hierbij aan apps die gebruikt worden bij het sporten, boodschappen doen, koken maar ook bijvoorbeeld navigeren. Al deze momenten zijn mogelijkheden om de interactie op te zoeken met de doelgroep. Er zijn een aantal interactiemogelijkheden die op mobiel op een laagdrempelige manier te realiseren zijn. Hieronder aan aantal voorbeelden:

Directe eenvoudige mobiele interacties

Direct bellen, smsen, appen, e-mailen, route openen in Google Maps of iets aan een agenda toevoegen. Deze interacties lenen zich voor uitingen gericht op softconversies of conversaties met de doelgroep. Een voorbeeld is gebruik voor customer service doeleinden.

Form submission
Direct in de banner een interactie voltooien waarbij bijvoorbeeld een telefoonnummer of e-mailadres achter gelaten wordt.

Shopping / saving
Producten aan winkelwagen toevoegen om later terug te keren, of link opslaan / mailen naar jezelf. Het onthouden van producten gebeurt (gelukkig) steeds vaker cross device.

Accounts en In-app activiteiten
Ingelogd bezoek dat zonder moeite overal bij kan (Dropbox, Google Drive) en zelfs een betaling kan doen (bank apps, Tikkie, Paypal).

Social shares
Een eenvoudige interactie waarbij direct gelinkt wordt naar Twitter of Facebook. Een share is wellicht niet iets wat gebruikers direct doen vanuit een banner. Deze mogelijkheid kan wel gebruikt worden voor likes of volgers.

Games
Een voor de hand liggend voorbeeld is het gebruik van games. Hier zit bijna altijd een actie aan gekoppeld waarbij gegevens op een manier vastgelegd worden. Bijvoorbeeld naam en e-mail voor een highscore.

Houd er wel rekening mee dat Tablets zich over het algemeen beter lenen voor games en entertainment. Daarnaast, wanneer je games in zet in een campagne, dien je héél goed over de opvolging na te denken. Een zeer compleet voorbeeld is de campagne van Mediamonks in samenwerking met Google voor de olympische spelen in 2016. Bekijk de campagne.

Dayparting
Bij gebruik van de dayparting functionaliteit wordt de advertentie of aanbieding aangepast op basis van tijd of dag. Hierin zijn verschillende mogelijkheden. Een voorbeeld is de visualisatie van Google Maps waarbij de look van de interface zich aanpast wanneer de sensor van een mobiele telefoon ”donker” constateert.

Location
Location opties kunnen bijna niet ontbreken in een blog over mobiele advertentiemogelijkheden. Onder andere GPS en Beacons zorgen voor een nauwkeurige indicatie van de locatie van de gebruiker. Wanneer je deze inzichten koppelt aan data met betrekking tot de context of intentie van de gebruiker kun je zeer gericht targeten. Maar ook gewoon simpelweg inzichten met betrekking tot locatie, taal en afkomst van gebruikers kan van waarde zijn voor de overall strategie, zonder dat je hier direct iets mee hoeft te doen in marketingcampagnes.

Aangezien locatietargetingmogelijkheden zeer uitgebreid zijn, behandel ik deze optie verder in het vervolg van dit blog. In dit volgende blog ga ik verder in op de toepassingen van deze functionaliteiten in de praktijk (marketingcampagnes) en wat de nieuwste trends zijn op het gebied van mobile advertising. Tipje van de sluier; wordt het niet tijd dat VR meer geïntroduceerd wordt in online advertising? En wat kun je precies doen met de mensen die hun mobiel gebruiken in jouw fysieke winkel?

Voor meer informatie over de mogelijkheden van mobiel adverteren, neem contact op met Traffic Builders.