Google +1 Button en Google+ Project - Wat houdt het in?

Geschatte leestijd: 3 minuten

Google zet steeds groter en actiever in op social search, het relevant(er) maken van zoekresultaten door gebruikmaking van sociale connecties. De afgelopen dagen kon je opeens veel lezen over de Google +1 button en het splinternieuwe Google+ Project. In dit artikel vind je een samenvatting van de recente ontwikkelingen, en handige links naar aanvullende informatie. Vind je dit nuttig? ‘Plus’ het dan even 😉

Google +1 Button – Search wordt (wereldwijd) meer ‘social’

Enige tijd geleden las je hier al over Google’s lancering van de +1 button – eerst op google.com en meer recent voor websites wereldwijd. Met de Google+1 button beoogt de zoekreus organische zoekresultaten nóg beter en nóg relevanter te maken. De button maakt het eenvoudig om content van websites (maar ook advertenties – zie onder) positief te waarderen, met een ‘plusje’ dus…

Het ‘sociale element’ zit ‘m hierin: als jij iets ‘plust’, kunnen jouw ‘online Google-contacten’ dit ook zien. Alle personen die ingelogd zijn in hun Google-account (mensen in de chatlijst van je Gmail of Google Talk, in My Contacts, en degenen die je volgen via Google Reader en Google Buzz) zien jouw ‘aanbeveling’ staan bij zoekresultaten die zij door Google gepresenteerd krijgen naar aanleiding van een bepaalde zoekopdracht.

Google zegt over de +1 button:

“When making decisions, people often turn to those they trust for recommendations. Now with the +1 button, people can recommed specific site’s content or ads to their friends and contacts right when it’s most useful – on Google search. Sometimes its easier to find exactly what youre looking for when someone you know already found it. Get recommendations for the things that interest you, right when you want them, in your search results.”

 • The +1 button allows people to recommend sites to their friends and contacts
 • Personalized annotations show people which of their friends have recommended certain content, helping those sites stand out in Google search
 • More recommendations will probably result in higher click-through-rates and more relevant traffic to websites

Zet +1 button op je webpagina’s

De +1 button is dus niet alleen clickable in zoekresultaten, maar kun je ook op al jouw webpagina’s plaatsen: lees hier hoe! Zo kunnen bezoekers eenvoudig jouw content positief beoordelen voor Google Search, zonder je website te hoeven verlaten.

Goed voor mijn rankings?

Google zegt zelf: “+1’s may affect search ranking and should be a positive thing for high quality sites.” Feit is dat er nog geen zekerheid is, maar het lijkt waarschijnlijk dat de +1 button vroeg of laat van invloed zal zijn op rankings, in meer of mindere mate. Bij Traffic Builders houden we onderzoeken op dit vlak in de gaten, en testen we zelf.

Bekijk hier de Google +1 Button-video:

Google toont +1 knop in Analytics en Webmaster Tools

Leuk en aardig zo’n +1 button, maar online marketing is niets zonder meetbare data. ‘Gelukkig’ kan de waarde van de +1 button voor je site in Google Analytics en Webmaster Tools geëvalueerd worden. Google laat er zo geen twijfel over bestaan dat het sociale activiteit als graadmeter van (de relevantie van) het web zeer serieus neemt.

+1 – Metrieken in Google Webmaster Tools:

 • Search Impact-rapport

Welke invloed heeft de +1 knop op de doorkliks vanuit zoekresultaten? Vergelijk resultaten met en zonder +1 vermeldingen en bekijk de verschillen. Let op: je moet wel voldoende vertoningen hebben voor diverse pagina’s om dit rapport getoond te krijgen.

 • Activity-rapport

Bekijk alle +1s van jouw site –  vanuit je eigen site aangeklikt én die vanuit de zoekresultaten zelf aangeklikt zijn.

 • Audience-rapport

Bekijk wie je site een +1 gegeven heeft, landen, talen en meer demografische data.

TIP: Lees hier Veelgestelde vragen over +1 button op Webmaster Tools

+1 – Metrieken in Google Analytics:

 • Social Engagement-rapport

In hoeverre verschilt een bezoek van iemand die iets op je site een +1 gegeven heeft met dat van iemand die dat niet deed?

 • Social Actions-rapport

Een overzicht van alle sociale activiteit op je website. In dit rapport zie je dan dat iemand iets een +1 geeft of bepaalde content ‘tweet’. Met javascript kun je ook minder bekende sociale netwerken aan de meting toevoegen.

 • Social Pages-rapport

Zie in een oogopslag welke paginas de meeste sociale activiteit veroorzaken.

+1 Button voor Adwords

Behalve voor search kan de Google +1 knop ook voor Adwords-advertenties worden in gezet. Check hier Google’s uitleg van de +1 knop voor Adwords.

NIEUW! – Google+ Project: social real-life sharing

Met het splinternieuwe sociale netwerk Google+ – ook wel het Google+ Project – heeft de zoekgigant de aanval op Facebook echt geopend. Het sociale experiment wordt gefaseerd uitgerold. Gebruikers kunnen hier fotos, videos, links en updates met elkaar delen, op diverse manieren én gesegmenteerd naar keuze. Ook nu is weer extra duidelijk: gebruikersprofielen worden steeds belangrijker bij de zoekmachinegigant.

Wolter Tjeenk Willink – directeur van Traffic Builders – merkt in bovenstaand gelinkt (emerce.nl-)artikel op dat Google-profielen nu al gebruikt worden voor de rangschikking van zoekresultaten. In elk geval waar het gaat om op de persoon afgestemde zoekresultaten. Personalized search is dan ook een belangrijke trend naast (en soms overlappend op) social search.

Bekijk hier de video over het Google+ Project:

Oh ja…
Vind je dit een nuttig artikel? Rechtsboven bij m’n intro kun je even ‘plussen’ 😉


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

 • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer interessante blogs over
Niels Bijvoet
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Niels

Niels is een bevlogen Content Marketing Strateeg, en maakte bij Traffic Builders eerder al veel kilometers als SEO Consultant en Copywriter. Met waardevolle content-oplossingen de juiste doelgroepen faciliteren in ‘hun ideale klantreis door de funnel’ staat bij hem centraal. Dat kan via een ROI-gedreven multi-channel contentstrategie inclusief creative concepting, maar net zo goed via een subtiele speldenprik op het juiste moment. Daag hem uit, dan doet hij dat met jou!

Neem contact op met Niels
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

 • Traffic Builders verstuurt 1x per maand een nieuwsbrief. Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.