First peek: gloednieuwe Google AdWords Alpha interface

Google AdWords Alpha is de nieuwe interface van Google AdWords. Halverwege 2016 werd dit groots aangekondigd. In dit nieuwsbericht lieten ze doorschemeren dat de nieuwe interface eind 2017 beschikbaar zal worden voor adverteerders in ons favoriete advertentieplatform. Eind januari zijn er berichten verschenen waarin duidelijk werd dat Google de Alpha van de nieuwe interface op korte termijn al ging testen voor een selectie van AdWords accounts. Vandaag is het zover..

First Peek: Google AdWords alpha

We hebben online al een aantal screenshots voorbij zien komen, maar hier is hij (live) in volle glorie:Google AdWords Alpha Interface

Een behoorlijke verandering ten opzichte van wat we van AdWords gewend zijn, de meest schokkende wijzigingen die wij zijn tegengekomen zijn:

 • De kleuren zijn “googlefied”. De nieuwe Google AdWords Alpha interface maakt gebruik van felle kleuren om verschillen weer te geven en data te highlighten. Geen grote grijze kolommen meer met grote hoeveelheden data dus;
 • Alle tabjes zijn verplaatst naar de linkerkant, wat het midden en de rechterkant van het scherm volledig gereserveerd houdt voor het tonen van grafieken en tabellen;
 • Meer gebruik van “widgets” in het dashboard. Daarover later in deze update meer informatie;
 • Advertenties en extensies zijn samengevoegd in één tab
 • De gedeelde bibliotheek is in de huidige alpha interface niet te vinden. Wellicht dat deze later nog wordt toegevoegd óf dat de functionaliteiten binnen de gedeelde bibliotheek op een andere manier in AdWords wordt geïntegreerd..
 • Per campagne heb je de mogelijkheid om een doel te specificeren. Hiermee kan je invloed uitoefenen op de aanbevelingen die Google doet om jouw doel te bereiken (bijvoorbeeld het genereren van conversie óf het genereren van aantallen klikken)
 • Mogelijkheid om meer dan twee lijnen op te nemen in de grafiek bovenin het scherm

Grafiek Google AdWords Alpha

 • Bij het selecteren van een tijdsperiode is het nu mogelijk om door de maanden heen te scrollen in plaats van het klikken op een pijl ter grootte van 3 pixels:

Google AdWords Alpha

Google AdWords Alpha: Widgets

Google legt in de nieuwe interface zoals eerder vermeld meer aandacht op widgets in het dashboard. De widgets welke standaard vertoond worden zijn:

 • Grootste veranderingen

Deze widget toont binnen welke campagnes, advertentiegroepen of zoekwoorden de grootste wijziging heeft plaatsgevonden (in termen van kosten, klikken, conversies etc.)

 • Campagns / Advertentiegroep / Zoekwoord inzichten

Dit is simpelweg een tabel waarin je voor verschillende metrieken data inzichtelijk kan maken en filteren van hoog naar laag en andersom.

 • Meest vertoonde advertentie (+ met welke sitelinks!)

Met deze widget krijg je inzicht in welke advertentie binnen je accounts of binnen campagnes het meest wordt vertoond, maar ook welke sitelinks of highlight extensies daar het meest bij worden vertoond.

 • Apparaten

Een duidelijke manier om adverteerders meer inzicht te geven in de prestaties van mobiele apparaten. Dit lijkt mij een goede stap gezien de gigantische stijging in mobiel zoekvolume in Nederland de laatste jaren. Door deze inzichten in het primaire dashboard te plaatsen zullen adverteerders hier waarschijnlijk meer aandacht aan gaan schenken.

 • Locaties

Deze widget geeft inzicht in welke provincies of plaatsen het beste presteren. Door dit meer in het zicht van adverteerders te plaatsen verwacht ik dat ook hier meer aandacht aan gegeven zal worden.

 • Dag & tijdstip

Dit inzicht geeft adverteerders een overzicht wat de beste tijdstippen en dagen zijn in termen van conversie, aantallen klikken, impressies etc. Ook dit geeft adverteerders de mogelijkheid om snelle analyses te maken en betere beslissingen te nemen in hun advertentieplanning.

Dag & tijd Google AdWords alpha

Zelf in rond klikken?

Helaas heeft niet iedereen het voorrecht om in de nieuwe interface rond te klikken.. Google heeft vooralsnog slechts een aantal accounts toegelaten tot de alpha. Wil je weten of je toegang hebt? Log dan snel in op AdWords en check of je rechtsonderin een pop-up te zien krijgt waarmee je kan wisselen naar de alpha omgeving:Google AdWords Alpha toegang

Vrees niet, op het moment dat je in de nieuwe interface zit kan je altijd nog wisselen naar de oude interface door in het bovenste menu te klikken op de drie stippen rechts naar de bel en vervolgens op “return to previous AdWords” te klikken:

Google AdWords Alpha oldGoogle AdWords Alpha old

 

Tot slot

Persoonlijk vind ik dat de interface update er veelbelovend uit ziet. Het oogt moderner en is meer in lijn met andere Google producten. Daarnaast voelt de nieuwe interface tot op heden wat sneller en meer intuïtief aan. Ondanks dat zal het in het begin voor veel adverteerders wel even zoeken zijn naar bepaalde functionaliteiten. Natuurlijk zijn we heel benieuwd naar jullie mening over de interface. Progressie of achteruitgang? Laat het ons weten!