Google Chrome is jarig

Google Chrome viert 2 september 2009 haar 1e verjaardag. Een goed moment om eens te kijken in hoeverre het Google Chrome is gelukt om marktaandeel van webbrowsers als Internet Explorer en Firefox af te snoepen.


Al lange tijd heeft Internet Explorer het grootste marketaandeel wat betreft het gebruik van webbrowsers in handen. Toch is het Firefox gelukt om hier ieder jaar een aantal procentjes van af te snoepen. Google Chrome is in de markt gezet als een snelle, veilige en zeer stabiele webbrowser om eveneens een flink deel van de markt te veroveren.

De grootste drempel voor Google Chrome ligt hem in het feit dat het programma door de gebruiker zelf gedownload en geïnstalleerd moet worden. Op vrijwel elke nieuwe computer zit standaard Internet Explorer geïnstalleerd, waardoor veel mensen het nut er niet van inzien om zelf een nieuwe browser te installeren. En laten we eerlijk zijn: Internet Explorer werkt ook goed voor de meeste internetters.

Google Chrome nog weinig ingeburgerd
Onderzoek van Traffic Builders in een aantal van haar grootste Google Analytics accounts leert dat momenteel iets meer dan 2,5% van de Nederlandse internetters gebruikmaakt van Google Chrome. Zelf vind ik dit resultaat nog een beetje mager. Een stevige marketingcampagne vanuit Google om dit percentage op te schroeven zou zeker geen kwaad kunnen, want Google Chrome kan hier nog veel winst halen. Uiteraard is het een ilussie dat Google Chrome Internet Explorer (met ongeveer 75% marktaandeel ) van de troon gaan stoten, maar een prercentage van 10% moet er wel inzitten.

Eigen ervaring met Google Chrome
Google Chrome staat sinds een jaar geïnstalleerd op mijn computer en over de gebruikersvriendelijkheid en snelheid ben ik zeer tevreden. Ik gebruik Firefox en Google Chrome ongeveer fiftyfifty. Hoewel Firefox vrij langzaam opstart in vergelijking met Google Chrome, biedt Firefox wel een zeer ruime collectie aan verschillende handige add-ons en plug-ins die mijn online leven een heel stuk aangenamer maken.

Google Grome daarentegen start binnen een seconde na een dubbelklik op het logo heeft een rustige uitstraling. Voor veel mensen is de zogenaamde incognitomodus een zeer welkome toevoeging. Zo worden internetgegevens niet opgeslagen en laten je bezoeken aan (obscure) sites geen sporen achter.

Zelf ervaring (opdoen) met Google Chrome?
Heb je zelf nog geen ervaring met Google Chrome? Download Google Chrome dan gratis. Heb je wel ervaring met Google Chrome? Deel dan jouw mening over Google Chrome met ons in de reacties!