Google Instant » SEO Copywriting / Webteksten – verwachtingen

Wat betekent Google Instant voor de opzet van webteksten / SEO Copy? Als SEO Copywriter volg ik de lancering c.q. aankondiging van Google Instant natuurlijk met veel interesse. Online wordt er inmiddels breed gediscussieerd over de (mogelijke) gevolgen van Google Instant voor SEM, SEA en SEO. Doemdenkers spreken – nogal voorbarig – over het ‘einde van SEO’ c.q. ‘SEO copy’. Zoals met alles dat nieuw is, en zeker met de innovatiedrift van Google, lijkt ‘aankijken en testen’ mij wijs. Daarnaast denk ik juist dat Google Instant kansen oplevert voor goed doordachte webcontent en écht relevante webteksten. Het belang van ‘Long tail keywords’ blijft onveranderd, bezien vanuit relevantie van getoonde resultaten en daadwerkelijke zoekintentie.

Google Instant: update search tehnologie

Afgelopen week kondigde Google de upgrade van hun search technologie aan: Google Instant. Deze zoekfunctie toont tijdens het typen van een zoekopdracht, nog voor deze compleet is uitgeschreven, al organische zoekresultaten. De zoekopdracht wordt dus ‘real-time’ en automatisch aangevuld, en de getoonde resultaten verschillen per nieuwe aanvulling/ ingevoerd karakter. Op basis van halve woorden en halve long tail zinnen toont Google Instant dus al suggesties (onder de zoekbalk), en ‘overeenkomstige/ relevante’ zoekresultaten.

Door Google Instant halve woorden in webtekst / seo copy?

Een logische gedachte die bij online marketeers, webredacties en vooral web copywriters opkomt c.q. zou kunnen opkomen, is of Google Instant gaat zorgen voor een ‘verbastering van de taal’ en rare webteksten, omdat zoekgedrag, getoonde resultaten en klikgedrag ook op halve woorden wordt gebaseerd. Voorbeeld: nu levert ‘hypothee’ in Google Instant namelijk al vertoonde resultaten voor het thema ‘hypotheken’ (test het zelf eens in google.com). Dus is de verleiding wellicht groot om – als hypotheekaanbieder o.i.d.- je webtekst/webcontent/tags (ook) in te richten op ‘hypothee’.

Vanuit common sense en usability lijkt me dit niet wijs (hoe je hiermee omgaat m.b.t. SEA is een heel ander verhaal, maar daar ga ik hier nu niet op in). Want ga je dan bijvoorbeeld dus ook je title tag hierop inrichten? ‘Hypothee advies > Kom langs voor een afspraak’ o.i.d. En ga je als seo copywriter vervolgens ook je webteksten larderen met dit soort ‘halffabrikaten’ qua keywords? Qua getoonde zoekresultaten is de relevantie dan soms moeilijk vast stellen, en zullen ze lang niet altijd overeenkomen met de waarschijnlijke zoekintentie. Dodelijk voor je clickratio. Op de webpagina zelf valt het kwartje wellicht ook niet bij je bezoeker. Dag, zegt de bezoeker, surfend naar de concurrent. Daarnaast, om op voorgenoemde wijze je webteksten in te richten op (de verwachte werking van) Google Instant, lijkt niet echt constructief in het kader van je professionele (markt)profilering en doeltreffende omschrijving van je dienstverlening.

(NB: seo-technisch gezien… interessant is wel linkbuilding, en in hoeverre je daarbij eventueel toch effectief gebruik kunt maken van halve woorden – maar ook dat is weer een aparte blogpost waard).

Relevante webtekst zet (ook in Google Instant) aan tot klikken

Het doel van een zoekmachine is om relevante zoekresultaten te tonen aan de gebruiker ervan. De gebruiker is het meest geholpen met resultaten die (logisch) aansluiten bij zijn informatiebehoefte. Toegegeven, ik verwacht dat een deel van de Google-gebruikers zich zeker zal laten leiden door de door Google Instant aangedragen suggesties en automatisch gegenereerde zoekresultaten. Dat zullen veelal mensen zijn die zelf nog niet echt weten wat ze precies zoeken. Zij zullen ‘snel reageren’ en gaan klikken, hongerig naar informatie die hen verder kan helpen (in wellicht een voor henzelf ongedefinieerd ‘veld’).

Maar daarnaast denk ik dat relevantie toch ‘leading’ zal zijn: mensen hebben namelijk vaak wel al aardig in hun hoofd waar ze naar op zoek zijn op internet. Dit vertaalt zich in specifieke, relevante zoekopdrachten (vaak long tail: zie verderop in dit blog). Tot nu toe gaat dat zo: men typt iets in, en drukt (al dan niet na het selecteren van een suggestie) op ‘Enter’. Laten we niet vergeten dat dit patroon er bij de gemiddelde Google-gebruiker zit ingebakken, en ook dat verandert niet zomaar. De dan getoonde resultaten – zeker die met goed overeenkomende keywords – zullen concreet aanzetten tot gericht klikken. Wat dat betreft zie ik geen verschil tussen Google ‘nu’ en Google Instant. Het gaat nog steeds om relevantie (wat bijvoorbeeld het belang van diepgaand keyword-onderzoek + monitoring onderstreept, waarbij je natuurlijk de door Google zelf aangedragen suggesties en zoekresultaten meeneemt om tot effectieve seo copy te komen).

Rankingprincipe verandert niet door Google Instant

Even goed om aan te stippen trouwens: Google Instant heeft geen gevolgen voor het algoritme van Google – websites en webpagina’s zullen nog steeds op basis van de bekende metrieken gerankt worden. SEO, of je het dan hebt over seo copy, contentstrategie, techniekoptimalisatie etc., blijft dus noodzakelijk en zal in de basis gewoon hetzelfde zijn. Zet je SEO goed in (op holistische wijze), volgens de nu ook al geldende legale procedures, dan rankt Google webpagina’s net als nu het geval is. Hoe verder je daarin kunt gaan, hoe hoger je gerankt kunt worden.

Toppositie wordt belangrijker: schrijf goede tags!

Het grote verschil is wel dat het met Google Instant belangrijker wordt om echt bovenaan die getoonde zoekresultaten te verschijnen (de eerste 3-5 ’topposities’). In Google Instant blijft er namelijk minder ruimte over voor getoonde zoekresultaten boven de ‘fold’ (nu klappen de ‘suggestions’ nog over de sponsored links, in Google Instant schuift alles door naar beneden). Zie de screenshots hieronder.

Fig. 1 – Positie sponsored links in ‘pre-Google Instant’ (oftewel, momenteel):

positie sponsored link in pre-google  instant.jpg

Fig. 2 – Positie sponsored links in Google Instant:

positie sponsored links in google instant.jpg

De zoekresultaten veranderen in Google Instant zichtbaar tijdens het steeds concreter intypen van je zoekopdracht. Een goede title tag en meta description zijn dus belangrijk als je op zon toppositie wordt vertoond: deze moeten de aandacht weten vast te houden! Daar lag en ligt dus ook een extra uitdaging voor seo copywriters.

Belangrijk: Long Tail keywords in webteksten

Vooralsnog ben ik van mening dat (een meerderheid van de) internetters in Google hun zoekopdrachten zullen blijven verfijnen. Met als gevolg dat hun zoektermen doorgaans vrij lang en specifiek zijn (niet voor niets heeft Google daarom ooit de zoekbalk verlengd, en levert ‘Google Suggest’ ook lange suggesties). En ze stoppen met typen zodra de ‘query’ (zoekopdracht) goed aansluit bij hun informatiebehoefte. Daarna scannen zij de getoonde zoekresultaten op relevantie. Stel, je hebt behoefte aan een lokaal gesitueerde dienstverlener; wil je online achterhalen wat er voorhanden is, dan ga je specifiek zoeken o.b.v. van plaatsnaam of regio (en niet op basis van halve, generieke woorden o.i.d., omdat deze zoekresultaten zeer waarschijnlijk totaal niet relevant voor je zijn).

Met dit gegeven als uitgangspunt, onderschrijf ik het belang van long tail keywords. Je wilt dus niet alleen op generieke termen goed scoren, maar zeker ook op die meer specifieke, langere termen. Wat dat betreft wordt natuurlijk de contentstrategie van je website belangrijker (oftewel: heb je concreet iets te vertellen dat je site-doelstellingen ondersteunt, doe het dan, met het juiste contenttype en op de juiste plek). Pagina’s ingericht op ‘long tail’ zullen – in de vorm van direct zichtbare zoekresultaten – opkomen op het moment dat men de zoekopdracht in Google Instant verfijnt op die termen (ad: je rankingpositie is een combinatie van factoren). Wat dat betreft zal een goede webtekst – ook met Google Instant – niet anders eruit hoeven te zien dan nu het geval is.

Goede SEO copy begint met goede copy

Tenslotte iets wat ik graag mezelf voorhoud: ook een SEO copywriter is in eerste instantie ‘gewoon’ copywriter. Een goede copywriter schrijft teksten die relevant zijn voor de doelgroep én afzender. Inhoudelijk informatief, triggerend, en gewoon goed leesbaar. Liefst met gebruikmaking van correcte grammatica en spelling (hoewel je daar als seo copywriter soms vanaf moet wijken – gestuurd door analyse van concreet zoekgedrag). Online heb je natuurlijk te maken met ‘regeltjes en wetten van het beeldscherm’. Als je daar rekening mee houdt, en vervolgens de webtekst met een correct SEO-sausje overgiet, dan ben je – wat jouw primaire werk in het SEO-proces betreft – al een heel eind op weg. Daar zal de komst van Google Instant volgens mij (zeg ik nu) niet veel aan veranderen. Zoals SEO – en dit verkondigen diverse seo-experts online – ogenschijnlijk ook niet veel zal veranderen door Google Instant.

Google Instant & SEO Copy: Wait and see…

Tot slot: Google past regelmatig zaken aan. En draait ze ook weer terug. Zoals ik in mijn intro al schreef; laten we dus eerst eens afwachten welke impact Google Instant heeft op zoekgedrag, clickratio en mogelijke gevolgen van Google Instant voor SEO, SEA en SEM. En of Google Instant überhaupt een ‘blijvertje’ is. Blijf ondertussen gewoon effectieve seo webteksten schrijven, zoals je dat als het goed is al deed ;-).

Google Instant wordt de komende weken uitgerold, wanneer precies in Nederland is nu nog niet bekend.

Bekijk hier de video over (de werking van) Google Instant:

Ben jij SEO Copywriter? Of heb je een gedachte over de gevolgen van Google Instant voor seo copy / webteksten? Ik ben benieuwd, deel hier je mening!