Google levert je geen geld op!
Wanneer je in Google een uitgebreide AdWords-campagne hebt opgezet, wordt je advertentietekst vertoond op de resultatenpagina wanneer de zoekopdracht overeenkomt met een keyword uit de campagne. De persoon die de zoekopdracht heeft ingegeven kijkt naar je advertentietekst en bepaalt of deze relevant is. Zo ja, dan klikt hij erop en betaal jij Google.
Deze persoon levert Google nu geld op.
De bezoeker komt op de landingspagina en denkt dat jouw product de oplossing voor zijn probleem of vraag is en hij plaatst een bestelling.
Dit levert jou nu geld op.
Google betaalt jou niks.
Als je nu een plan zou opstellen om een nieuwe AdWords-campagne in te richten, wie zou je dan altijd tevreden moeten stellen:
- Google;
- je leidinggevende;
- de opdrachtgever, of
- de persoon die zoekt?
Ik zou altijd voor de laatste optie gaan, de rest volgt dan vanzelf.
Stappen voor je Google AdWords-campagne
Vanuit deze gedachte wil ik graag verder kijken naar de stappen die je moet volgen bij het opzetten van een Google AdWords-campagne voor een nieuwe klant.
In het begin weet je vrij weinig van de bezoeker af die zoekt naar de producten van je klant. Om optimaal rendement te halen uit je Google AdWords-campagne, moet je de bezoeker volledig begrijpen. Waar zoekt hij naar en vooral met welk doel? Is het iemand die direct kan beslissen of is het iemand die eerst informatie moet inwinnen? De content en indeling op de landingspagina is voor deze twee typen bezoekers heel anders. Een Google AdWords-campagne zet je in de volgende stappen op:
1. Analyseer de huidige site
Kijk naar de navigatiestructuur van de website, bepaal de relevante thema’s en breng deze informatie allemaal in kaart. Je zult zien dat, wanneer je dit duidelijk op papier hebt staan, het opzetten van een Google AdWords-campagne makkelijker wordt.
2. Korte keywords Analyse van de site
Kijk naar elke pagina en inventariseer de woorden die als mogelijke keywords gebruikt kunnen worden. Maak hiervan een lijst. Je zult zien dat er keywords uitkomen die in verschillende fases van een koopproces passen.
Bijvoorbeeld: je hebt een korte keywordanalyse gemaakt van een website met Apple-producten.We kiezen vervolgens even 2 keywords uit: “imac kopen” en “imac”. Het keyword ‘imac kopen’ wordt ingetoetst door iemand die zich al ver in het koop-/beslissingsproces bevindt. De persoon die hierop zoekt, weet dat hij een iMac wil kopen . Iemand die zoekt op “imac” is zich meer aan het oriënteren. In AdWords moet je deze keywords daarom apart van elkaar indelen.
3. Interpreteer
Probeer de keywords in te delen op waarde voor je website en probeer van de meest relevante keywords de gedachtegang van de klant te achterhalen. Ik zal dit toelichten in een voorbeeld:
Site X biedt verzuimoplossingen (totaalpakketten) aan. De pakketten zijn bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf. Van deze site heb je een lijst met keywords opgesteld, waarin ook de term verzuimadviseur staat.
Wie zoekt er naar deze term? Is het een specialist met een hoog kennis niveau, zoals iemand van de HR-afdeling, of is het iemand met op dit vlak een relatief laag kennisniveau, zoals een secretaresse die gevraagd is te kijken naar een verzuimoplossing?
De koppeling naar AdWords is vanuit dit perspectief steeds anders. Bij het opzetten van je AdWords-campagne houd je namelijk rekening met de doelgroep. Het kan, zoals in dit voorbeeld, zijn dat je doelgroep per adgroup verschilt, waardoor er een duidelijk onderscheid gemaakt moet worden tussen de advertentieteksten en de indeling van de landingspagina’s.
In het voorbeeld zou iemand van de HR-afdeling minder uitleg nodig hebben over wat de dienst precies inhoudt, terwijl voor de secretaresse deze informatie juist noodzakelijk is. Beide stuur je op een andere manier naar de conversie.
Kijk altijd naar de doelgroep. Die levert je uiteindelijk geld op, niet Google!