Nu even geen baan? Zo begin je 2021 goed op de arbeidsmarkt!


Heb jij de pech dat je je baan bent verloren tijdens de corona-crisis? Één troost: je bent lang niet de enige. Maar vervelend is het natuurlijk wel. Ik deel in dit artikel 6 tips over wat je dit jaar nog kunt doen om 2021 succesvol te beginnen op de arbeidsmarkt.

  1. Vraag subsidies aan

Mocht je dit nog niet hebben gedaan, check dan of je recht hebt op WW of andere subsidies. Dit geeft je ademruimte en zorgt ervoor dat je niet in paniek op zoek hoeft naar een nieuwe baan. Alles aangevraagd? Dan kan het proces naar nieuw werk beginnen!

  1. Zoek uit wat je echt wilt

Misschien had jij al de ideale baan, dan kun je deze stap(pen) overslaan, maar heel veel mensen zitten vast in werk dat zij eigenlijk niet echt leuk vinden. Je doet het omdat je het nu eenmaal doet, maar geeft het echt voldoening? Als je jezelf hierin herkent, dan is dit een mooie periode om daar verandering in te brengen.

Om erachter te komen welke baan goed bij jou past, is het belangrijk om jezelf te leren kennen. Dit kun je doen door middel van het volgen van een traject bij een loopbaancoach. Wellicht kan je oude werkgever dit vanuit de NOW zelfs voor je regelen. Een loopbaancoach die bij jou past, zal jou kunnen helpen erachter te komen wie je bent en wat jouw drijfveren zijn.

Een meer laagdrempelige manier is het spreken van een of meerdere recruiters. Zij spreken dagelijks heel veel mensen, hebben veel mensenkennis en kunnen je ook vaak al op weg helpen om achter je kwaliteiten en valkuilen te komen en om de eerste stappen te zetten.

  1. Werk toe naar je ideale baan

Ben je erachter welke richting je op wilt? Dit kan heel ander soort werk en in een hele andere branche zijn dan waarin je hiervoor werkzaam was. Daarom kan het verstandig zijn om bepaalde cursussen, opleidingen of workshops te volgen om de benodigde skills op te doen.

Nog steeds niet helemaal zeker of dit de juiste stap is? Ga dan kijken of je mensen uit het vak kunt spreken/een dag kunt meekijken. Zo kun je een goed beeld krijgen van de functie/richting die je ambieert. Soms kun je ook vrijwillige stages volgen bij bedrijven. Je krijgt dan weliswaar niet (of weinig) betaald, maar je kunt zo wel veel leren en erachter komen of dit werk bij je past!

  1. Reageer!

Als je er klaar voor bent, ga dan reageren. Juist ook in december, als je denkt dat er toch niemand is. Er is altijd wel iemand aanwezig die je sollicitatie ziet en anders ben je de eerste op 4 januari. Laat je niet weerhouden door het feit dat december een feestmaand is.

Als het bij je past, probeer dan ook eens een ander soort sollicitatie dan alleen een brief te sturen. Neem een video op met je motivatie voor deze baan. Maak een case waarin je jezelf bewijst, bijvoorbeeld door een probleem op te lossen waar je ook in de functie mee te maken zou krijgen. Of bel de contactpersoon om jezelf voor te stellen. Probeer wel in te schatten of deze aanpak past bij wat het bedrijf verwacht.Zijn er geen vacatures? Ga dan bedrijven benaderen waar je graag wilt werken. Stuur open sollicitaties, maak connecties op Linkedin of stel voor om gewoon eens (digitaal) koffie te drinken. Maak contact.

  1. Laat jezelf zien

Nieuwe kansen kunnen uit onverwachte hoek komen. Het is daarom belangrijk dat mensen weten dat je er bent en dat je op zoek bent naar een baan. Zorg ervoor dat je profiel goed zichtbaar is op Linkedin door de termen toe te voegen waar je op gevonden wilt worden. Plaats een oproep op Linkedin dat je op zoek bent of word actief in groepen waar (toekomstige) collega’s te vinden zijn. En voeg mensen toe aan je netwerk die actief zijn in je werkveld. Je kan ze ook proactief benaderen of ze toevallig kansen voorbij zien komen.

  1. Geef jezelf de ruimte

Soms heb je ook even ruimte nodig. Het is goed om dagelijks met je volgende stappen bezig te zijn, maar geef jezelf ook af en toe pauze. Pak een hobby op die je uit het oog bent verloren of doe gewoon even niets. Dat geeft nieuwe energie en creativiteit.

Zo zie je maar: het verliezen van een baan kan ook voor bepaalde kansen zorgen. Mocht je willen sparren over jouw volgende stap, benader mij dan gerust!