Friends of Search 2021: eventverslag

Vandaag is het zover, de achtste editie van Friends of Search, waar Traffic Builders als trotste sponsor uiteraard aanwezig is! Via deze liveblog houden we je gedurende de dag graag op de hoogte van interessante keynotes en workshops. Meer lezen over Friends of Search? Lees het in onze blog! Stay tuned!

Let op: dit is een liveblog van dinsdag 16 november 2021, deze is nu gesloten.

08:30-10:00: Inloop

De Kromhouthal stroomt langzaam vol. Benieuwd naar ons of wil je het graag met een van onze collega’s hebben over wat je vandaag hoort? We hebben onze eigen tafel, zoek in de welkomsthal naar de Traffic Builders ballon!

Friends of Search - Traffic Builders ballon

10:00-10:15: Opening

Reuben Milne heeft het evenement afgetrapt in de grote zaal en ons meegenomen in wat ons vandaag te wachten staat. Daarnaast zijn de winnaars van de Friends of Search SEO en PPC Awards bekend gemaakt. Later vandaag zullen zij hun case delen met de aanwezigen.

10:15-10:45: Share of Search met James Hankins

In de eerste keynote neemt James Hankins ons mee in Share of Search; het aandeel zoekacties naar een bepaald merk t.o.v. het totaal aantal zoekacties in de categorie waar het merk binnen valt.

Friends of Search - keynote James Hankins

Share of Search (SoS) is a corporate level metric and is mostly the same as Share of Market (SoM) or marketshare. The reason for this is that people broadly search in proportion to the way they shop or buy.

James Hankins, Founder en Consulting Strategist @ Vizer Consulting

10:45-11:30

Gary Illyes, Webmaster Trends Analyst bij Google, hield een online Q&A in zaal 1, waarin hij via een live verbinding vragen beantwoorde van het publiek. Gianluca Binelli, founder van Booster Box, biedt daarnaast in zaal 2 een ware survival kit voor een periode waarin het (door)meten van relevante data voor marketeers steeds lastiger wordt, mede door de komst van de cookieless era.

11:45-12:30

In zaal 1 deelt Barry Adams, Founder & SEO consultant van Polemic Digital, online zijn kennis op het gebied van de index en crawl systemen van Google en de samenhang ervan met technische SEO. Ook geeft hij inzicht in zijn visie over de nabije toekomst van SEO en over opkomende technologieën.

Becky Hopkin, Owner & Managing Director van Digital Gearbox, neemt je in zaal 2 mee in haar expertise in PPC. Door Display en Discovery op de juiste manier in te zetten kunnen zeer succesvolle PPC strategieën opgezet worden.

Keynote Becky Hopkin

12:30-13:15

Vlak voor de lunch is het tijd voor twee cases. In zaal 1 presenteert Marco Warmerdam, Performance Specialist bij Blokker, een case hoe Blokker veranderingen met betrekking tot SEO prioriteert op basis van A/B-testen. Marco neemt ons mee in hun manier van testen en de learnings die ze uit deze testen halen:

  1. SEO best practices should not be adopted blindly.
  2. There is a lot of margin in the details
  3. User-oriented tests are the hardest to predict in advance.
  4. It is wise to test multiple variants of the same test.
  5. By prioritizing what yields the most, we are always doing the right things.

In de zaal ernaast nemen Mitch Komen en George Radix, respectievelijk Lead Digital Marketing en Marketing Analyst bij wehkamp, je mee in een case waarin ze uitleggen hoe wehkamp het effect van Paid Search meet en aantoont. Zo laat wehkamp zien dat online verkeer sterk afhankelijk is van SEA.

Friends of Search - workshop wehkamp

13:30-14:15

Na de lunch komen we aan bij het middag programma van Friends of Search. In zaal 1 is het de beurt aan Brandon Ervin, Product Manager, Search Ads bij Google. Hij duikt samen met het publiek in de wereld van keyword targetting en de laatste innovaties daarbinnen. Ook beschrijft hij de wijze waarop Broad Match de afgelopen tijd verbeterd is.

Every search on Google is unique because each is fueled by an individual user sending many unique signals. Optimizing for all of these unique signal, and the interactions between them, creates more complexity in account management. Automated targeting is the best solution to efficiently account for all available signals to improve performance.

Brandon Ervin, Product Manager, Search Ads @ Google

In zaal 2 neemt Bartosz Góralewicz, CEO van Onely, ons mee in de manier waarop technische SEO zich in 2022 en daarna ontwikkelt. Omdat de concurrentie in de SERPs moordend is, is het belangrijk om bij te blijven. Tecnische SEO ontwikkelt zich immers steeds verder door.

14:15-15:00

In zaal 1 duikt Wijnand Meijer, CEO en co-founder van TrueClicks, in de vraag hoe creatief machines kunnen worden. Kan AI gebruikt worden voor copywriting? Hoe werkt de technologie die erachter zit? Ook deelt hij een case study waarin AI-powered en mensgeschreven reclameteksten worden vergeleken. Tot slot deelt hij de sterke en zwakke punten van GPT-3; een taalmodel dat deep learning gebruikt om tekst te genereren.

Case study Wijnand Meijer

Hannah Thorpe, Managing Director bij Verkeer, neemt je in zaal 2 online mee in haar visie op het creëren van je eigen vraag door middel van SEO en Content Marketing. Door de klant te overtuigen dat jouw product of dienst uniek is, ontwikkel je unieke vraag omdat je de enige in jouw markt bent.

In zaal 3 geven Clemmentijn Treinen (Commercial Director) en Arjen Hoek (Sr. Client Solutions Manager) een workshop over de ontwikkelingen binnen Microsoft Advertising. In het laatste jaar heeft Microsoft Advertising meer dan 150 producten gelanceerd. Clemmentijn en Arjen geven je praktische tips hoe je deze producten kan gebruiken.

15:15-15:45

In zaal 1 deelt Patrick Gilbert, COO bij AdVenture Media Group, zijn werkwijze bij het oplossen van complexe problemen bij PPC accounts. Deze werkwijze komt voor een deel overeen met Elon Musk zijn werkwijze binnen SpaceX. Het gaat hierbij om het overeen laten komen van korte termijn doelstellingen met lange termijn doelstellingen. Door realistische verwachtingen te scheppen van de prestaties van campagnes en hun aandeel in de algehele marketingstrategie te zien, is lange termijn succes te realiseren.

Een zaal daarnaast laat Astrid Kramer, SEO & UX Consultant bij Astrid Kramer Consulting, ons zien wat de kracht is van het combineren van SEO, UX en Ad Sales. Door de drie disciplines te bundelen, in plaats van dat ze elkaar tegen werken, kan een completere strategie worden geimplementeerd voor betere resultaten.

In zaal 3 boven gaven twee Product Managers van Google Shopping, Irfan Uyar en Jean-Thomas Célette, een workshop over alles wat met Google Shopping te maken heeft. Ze behandelden onderwerpen als best practices en het belang van Data Quality.

15:45-16:15

We zijn inmiddels aangekomen bij de laatste sessies van Friends of Search 2021. In zaal 1 presenteert Bart van de Casteel, Senior SEA Specialist bij Bax Music, een case. Hierin toont hij hoe Bax Music Value-based Bidding in de praktijk brengt.

Een zaal daarnaast neemt Nina Roser, Head of SEO bij fischerAppelt, ons mee in een case study van schattenfinder.de. Vijf grote bedrijven binnen de industrie van woningbouw werkten samen om een platform op te zetten waar de doelgroep antwoorden op al hun vragen kan vinden, op één centrale locatie. Hierbij werden vanaf het begin SEO en UX gecombineerd om het portaal zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

In de zaal boven geven Peter Tukker (Team Lead SEA bij Landall Greenparks) en Sandrine Koopman (Client Director bij Microsoft Advertising) een workshop over hoe je gebruikers kan bereiken met relevante reclame ervaring als onderdeel van je Search strategie.

Afsluiter

Na een bomvolle dag is Friends of Search 2021 ten einde gekomen. Experts op het gebied van SEO, SEA en PPC deelden belangrijke ontwikkelingen van het afgelopen jaar en hun visies op de toekomst. Wij gaan nog even napraten over vandaag onder het genot van een hapje en een drankje. Ook aan deze liveblog komt dus een einde. Wij vonden het een geslaagde dag! Jullie ook?

Terugblik

Met relevante sprekers uit de Search wereld is de organisatie van Friends of Search er bijzonder goed in geslaagd om interessante keynotes en workshops neer te zetten. . De wereld van zoekmachinemarketing is constant in beweging. Het is daarom zo belangrijk dat evenementen als Friends of Search de mogelijkheid bieden voor online marketeers om samen te komen om over deze ontwikkelingen te kunnen praten. Heb je naar aanleiding van het evenement of naar aanleiding van deze blog vragen? Neem contact op en spar erover met een van onze collega’s!