Emerce Retail 2022: eventverslag

Afgelopen donderdag, 14 april, vond Emerce Retail plaats bij InnStyle in Maarssen. Bij dit evenement komen experts en beslissers samen om belangrijke ontwikkelingen en uitdagingen te bespreken in de wereld van retail en e-commerce. Dit jaar stonden onderwerpen als de omnichannel, platformeconomie, marketplaces, personalisatie en data science centraal. Wij waren als trotse sponsor aanwezig en nemen je kort mee door een aantal belangrijke onderwerpen!

Dagopening van Emerce Retail

Nadat de dagvoorzitter de dag heeft afgetrapt in zaal 1, neemt Anouk Beeren van Intergamma ons mee in haar visie op de customer journey, die constant aan verandering onderhevig is. Het is dan ook niet gek dat Intergamma recent een shift heeft gemaakt en veel meer customer journey georiënteerd is gaan werken.

Visie op customer journey van Intergamma.
Visie van Intergamma op de customer journey

Offline Conversion Tracking

Rond 10.30 uur is onze eigen Folkert van Oorschot aan de beurt! Hij legt ons uit hoe je offline aankopen aan online campagnes koppelt. Op deze manier maak je beter inzichtelijk welke campagnes effectief zijn in het stimuleren van leads en aankopen. Met een veranderende customer journey, waarin offline en online acties van de klant elkaar afwisselen, is offline conversion tracking een oplossing om de effectiviteit van campagnes te meten.

Presentatie Folkert bij Emerce Retail 2022
Presentatie Folkert bij Emerce Retail 2022

Omnichannel

De reden dat Offline Conversion Tracking zo relevant is, is omdat klanten steeds vaker online en offline winkel gedrag combineren. Het is dan ook een belangrijke uitdaging voor retailers en e-commerce partijen om offline en online activiteiten op elkaar af te stemmen, met behulp van een omnichannel strategie. Blokker deelde tijdens Emerce Retail dat het de winkel hierbij gebruikt als troef. Winkels kunnen namelijk ondersteuning bieden bij retouren, beleving en snelheid van levering door nabijheid.

Platformeconomie

E-commerce is constant in ontwikkeling. De kansen die organisaties kunnen aangrijpen volgen elkaar snel op en platformen die deze kansen ondersteunen zijn er veel. Het kan soms lastig zijn om overzicht te houden en te focussen op de juiste kanalen. Jules Steultjens van Channable presenteerde wat volgens hem de beste strategie is hierin. Belangrijke onderdelen van deze strategie zijn veel testen en gebruik maken van expertise, inhouse of van een bureau dat je hierbij helpt.

Marketplaces

Retailers kunnen er niet meer omheen: marketplaces domineren e-commerce. Platformen als Blokker, bol.com, Amazon en Marktplaats zijn tegenwoordig belangrijke kanalen om producten te verkopen, niet alleen voor merken maar ook voor andere winkels. Dat marketplaces een enorme trend zijn was goed te merken tijdens Emerce Retail, met meerdere keynotes die dit onderwerp behandelden.

Afsluiting van Emerce Retail

Na een dag vol interessante keynotes was het tijd voor de laatste presentatie in zaal 1. Jelle Kuiper, theaterproducent van onder andere Buurman & Buurman, liet de bezoekers lachend de dag afsluiten met een leuke sketch. Daarna was het tijd voor de borrel, om met collega’s de dag te bespreken onder het genot van een hapje en een drankje. Wij vonden het een geslaagde editie. Heb je nog vragen naar aanleiding van één van de behandelde onderwerpen tijdens Emerce Retail 2022? Neem contact op om er met een van onze collega’s over te spreken, we helpen je graag verder!