Google treft schikking in rechtzaak omtrent klikfraude

Een Amerikaanse rechtbank heeft een schikkingsvoorstel van zoekmachine Google in een zaak omtrent klikfraude goedgekeurd. Google betaalt een groep adverteerders 90 miljoen dollar schadevergoeding in de vorm van advertentietegoeden. Eerder deze week maakte Google reeds bekend dat het adverteerders uit het Google Adwords programma tegemoet wil komen door frauduleuze kliks inzichtelijk te maken vanuit de Adwords campagnebeheeromgeving.

De adverteerders claimen dat de zoekmachine kosten in rekening heeft gebracht voor ‘kliks’ die niet tot unieke bezoekers op hun internetpagina’s hebben geleid. Er waren in deze zaak meer dan zeventig bezwaren ingediend tegen Google. Daar zaten ook klachten tussen van kleine ondernemingen die stelden dat ze geen geld hebben om de zogenoemde klikfraude te onderzoeken.

Alleen de advocaten die de gezamenlijke rechtszaak hebben aangespannen krijgen contant geld uitgekeerd in de schikking, te weten 30 miljoen dollar. De rechter betitelde de overeengekomen schikking als “eerlijk, redelijk en adequaat”.

Bron: Nu.nl