Het belang van persona's in de ontwikkeling van een website

Veel bedrijven schrijven nog steeds webteksten vanuit hun eigen optiek: dit is mijn product, dit kan het en daarom moet jij het kopen. Helaas voelen de meeste websitebezoekers zich niet aangesproken door kille, oppervlakkige tekst.

Bezoekers zijn mensen, en mensen hebben een bepaalde achtergrond. Verschillende personen met verschillende achtergronden hebben verschillende woorden en zinnen waardoor ze gestimuleerd worden. De belangrijkste vraag die elke bezoeker beantwoord wil zien, is: Wat heb IK eraan? Het antwoord op deze vraag is alleen, zoals bleek, niet altijd hetzelfde.

Veel bedrijven denken dit begrepen te hebben, en schrijven nu teksten voor verschillende mensen: de moeder, de directeur, de marketingmedewerker, de systeembeheerder, etc. Is het probleem daarmee opgelost? Niet helemaal. Ook al lijken bijvoorbeeld twee managers aan de oppervlakte identiek, ze kunnen nog steeds totaal verschillend zijn.

Duik daarom in de huid van je bezoekers en ontwikkel personas. Dit zijn uitgebreide profielen van fictieve personen, waarin je hun demografische, psychografische en geografische achtergrond beschrijft. Maak er minimaal vier en beschrijf ze in drie (of meer) alineas. Geef ze een naam en behandel ze alsof het bekenden uit je omgeving zijn. Let op dat je stereotyperingen vermijdt.

Een uitgekleed voorbeeld van twee personas: Arnold en Ron
Arnold en Ron zijn allebei 35 jaar, woonachtig in Breda en werkzaam in Tilburg. Allebei werken ze op dezelfde functie op een marketingafdeling van een ICT-bedrijf (niet hetzelfde bedrijf) dat op zoek is naar een partij voor zoekmachinemarketing. Ze hebben beide een 3 jaar jongere vrouw en 2 kinderen van 9 en 6 jaar oud. Ze staan elke zondag op het voetbalveld, waar ze langs de lijn hun zoon van 9 aanmoedigen. Toch zijn ze erg verschillend.

Arnold
Arnold wil marketingmanager worden en aast op promotie. Hij werkt er hard voor en maakt lange dagen. Met het binnenhalen van de juiste partij voor zoekmachinemarketing zou hij binnen het grote bedrijf waar hij werkt best eens die promotie kunnen binnenhalen. Hij draagt veel verantwoordelijkheid, die hij zelf op zich neemt. Zijn gezin moet vaak wijken voor zijn carrière.

Hij wil zo snel mogelijk een goede partij vinden om zaken mee te doen. Binnenkort heeft hij een voortgangsgesprek met zijn baas, en als hulp bij zijn promotie kan hij volbrenging van deze taak als bewijs gebruiken.

Om aan Arnold te verkopen, moet de tekst inspelen op zijn doel. Harde bewijzen van de kwaliteit van de service zijn voor hem belangrijk, net als een zakelijke benadering.

Ron
Ron hecht veel waarde aan zijn gezin en zijn vrije tijd. Hij brengt graag tijd door met zijn vrouw, kinderen en vrienden. Ook zijn werk is belangrijk, maar carrière maken staat niet hoog op zijn agenda. Ron heeft daarom zijn werkweek teruggeschroefd van 36 naar 32 uur. Hij doet graag dingen voor zijn baas, omdat hij zijn baas een aardige man vindt. Om deze reden wil hij wel tijd vrijmaken om te zoeken naar een partij voor zoekmachinemarketing.

Hij is rustig op zoek naar een partij die hem van dienst kan zijn bij zoekmachinemarketing. Hij kijkt vooral naar partijen die iets extras bieden, een persoonlijke aanpak hebben en waar andere mensen tevreden over zijn. De werkwijze en betrokkenheid zijn belangrijker dan de keiharde cijfers.

Om aan Ron te verkopen, moet de benadering persoonlijk zijn. Wie gingen hem al voor als klant, wat zijn hun ervaringen en wat biedt dit bedrijf als persoonlijk extraatje? Gevoelsmatig moet het kloppen.

Een tekst van twee zinnen die zowel Arnold als Ron aanspreekt
Onderstreept is het deel van de tekst dat Arnold aanspreekt, cursief is interessanter voor Ron. Het is zeer basaal, maar geeft een goede indruk: Wij garanderen u resultaat met onze bewezen effectieve aanpak. Vele tevreden klanten gingen u voor.

Meerdere personas in één tekst aanspreken
Het is dus mogelijk om meerdere personas aan te spreken met één tekst. Probeer bij het schrijven van webtekst je personas in je achterhoofd te houden. Wat zou Ron hier willen lezen om bevestigd te worden in zijn keuze voor het product? Haalt deze tekst Arnold over?

Ervaring, iemand?
Ik ben zeer benieuwd naar jullie ervaringen met personas. Wie maakt er gebruik van personas bij het ontwikkelen van teksten? Wat voor resultaat leverde het gebruik van personas op? En nog leuker: laat een voorbeeld zien!