Image Search Ads: eerste advertentieformaat voor Google Images

Met ‘Image Search Ads’ heeft Google recent – wereldwijd – het eerste advertentieformaat voor Google Images geïntroduceerd. Hiermee zien we dus een uitbreiding op het gebied van zoekmachine-adverteren (SEA). Vanaf nu biedt Google adverteerders (ook) in Nederland dus de mogelijkheid om met een tekstadvertentie in het resultatenoverzicht van Google-afbeeldingen te verschijnen, inclusief een afbeelding van het beschreven product.

Google Images is een van de grootste en meest gebruikte zoekmachines ter wereld. Binnen dit zoeknetwerk een echt relevant advertentiemodel ontwikkelen, is dus ook een logische stap.

Met Image Search Ads inspelen op vroege fase aankoopproces

Miljoenen mensen zoeken naar afbeeldingen. Natuurlijk, veel mensen zoeken – zonder koopintentie – afbeeldingen om zelf te kunnen gebruiken in bijvoorbeeld een presentatie, werkstuk of voor op een ‘homemade’ verjaardagskaartje o.i.d. De ideale doelgroep voor ‘Image Search Ads’ lijkt te zijn mensen die naar afbeeldingen zoeken met de intentie om producten te vergelijken en erachter te komen hoe de verschillende opties eruit zien (bijvoorbeeld bloemen, camera’s, kinderfietsen e.d.). Deze mensen zitten dan wellicht aan het begin van het aankoopproces, en daar haken Image Search Ads dan op relevante wijze op in.

image search ads2.jpg

Voordelen Google Image Search Ads

Adverteerders kunnen de prestaties van hun advertenties op Google Images natuurlijk volgen via de beschikbare metrieken binnen Adwords. De kosten zijn hetzelfde als die van de standaard Adwords advertenties met ‘cost-per-click pricing’ (CPC). Wat zijn voor adverteerders de concrete voordelen van Image Search Ads?

1) Het eerste advertentieformaat specifiek voor Google Images (weinig tot geen concurrentie)
2) Het inzeten van Image Search Ads complementeert web search
3) Hogere CTR’s (althans, dat is de verwachting vanwege de relevante combinatie beeld/tekst)
4) Image Search Ad is eenvoudig op te zetten via de Display Ad Builder

Hoe maak je eigenlijk een Image Search Ad aan?

Een Image Search Ad aanmaken is eenvoudig. Ga naar je Adwords-account en selecteer de betreffende campagne of advertentiegroep waarvoor je de advertentie wilt plaatsen. Click dan op de ‘Ads’-tab, selecteer ‘Display ad builder’ in het ‘new ad drop-down menu’. Vervolgens selecteer je ‘Templates for search’ en kies je ‘Image Search Ad’. Vul de benodigde gegevens in, upload je afbeelding en ‘save’ je advertentie.

Wanneer is Image Search Ads een succes?

In hoeverre Image Search Ads aan adverteerderskant directe leads gaan opleveren, is een kwestie van afwachten én op de juiste manier inzetten. Doorgaans zullen mensen (nog) geen gesponsorde koppelingen verwachten als men via Google Images naar afbeeldingen zoekt. Maar dat zal waarschijnlijk snel veranderen, alles went. Met Image Search Ads zullen niet alleen mensen met een zekere concrete koopintentie getriggerd kunnen worden vanwege de aangeboden ‘extra informatie’, ook kunnen deze toegespitste advertenties bijdragen aan zogenaamde impulsaankopen, zeker bij producten met een niet al te hoge ‘betrokkenheid’ (bijvoorbeeld een toetsenbord of koptelefoontje). Je zou kunnen spreken van ‘branding doeleinden’, en wat dat betreft heeft de inzet van Image Search Ads overeenkomsten met adverteren in het inhoudsnetwerk.