Interest-based advertising op Google inhoudsnetwerk en YouTube

Google test met interest-based advertising op het inhoudsnetwerk en YouTube. Interest-based advertising moet de relevantie van advertenties voor de gebruiker verhogen. Later dit jaar zal het systeem volledig in gebruik genomen worden. De adverteerder kan dan rekenen op een hogere ROI en ook uitgevers zullen hun inkomsten zien stijgen door interest-based advertising.

Voor interest-based advertising slaat Google (zoals de naam al doet vermoeden) de interesses op van gebruikers. Gelukkig krijgen gebruikers ook inzicht in de interesses waar Google ze mee associeert, zodat er nog wel wat invloed uit te oefenen is op de datamining.

Voordelen van interest-based advertising
Google noemt voor interest-based advertising enkele grote voordelen. Zo kunnen websites in het contentnetwerk op interesses toegespitste advertenties aan herhalingsbezoekers voorschotelen. Als bijvoorbeeld een bezoeker op een webwinkel voor kleding een trui heeft bekeken, kan enige tijd later bij een herhalingsbezoek een advertentie aan deze gebruiker getoond worden die attendeert op een uitverkoop van truien.

Bezoekers krijgen door interest-based advertising relevantere advertenties te zien. Zo krijgt iemand die altijd autovideo’s bekijkt op YouTube en veel op autowebsites in het contentnetwerk kijkt autogerelateerde advertenties te zien. Google zet deze bezoeker namelijk automatisch in de categorie “auto’s” voor interest-based advertising.

Geen interesse in interest-based ads? Gebruik de Ads Preferences Manager
Vandaag heeft Google de Ads Preferences Manager gelanceerd. op google.com/ads/preferences kunnen gebruikers zien in welke categorieën Google ze plaatst voor interest-based advertising. Via deze Ads Preferences Manager kunnen gebruikers ook zelf categorieën toevoegen en verwijderen of zelfs alles uitzetten. Dit geeft volgens Google de gebruiker transparantie, keuze en controle over de advertenties die worden voorgeschoteld door interest-based advertising.

Interest-based advertising komt vanaf 9 april in een bèta-vesrie. Deze zal getest worden door enkele door Google geselecteerde gegadigden. Later in 2009 moet het systeem voor interest-based advertising volledig bruikbaar zijn.