Kies eerst de keywords eer je met een website begint

Kies eerst de keywords eer je met een website begint!Met de Webwinkel Vakdagen in het vizier (16 & 17 januari in Utrecht) wil ik ingaan op een veelvoorkomende vraag van beginnen ondernemers. Of beter gezegd: de vraag die veel ondernemers zich hadden moeten stellen. Die vraag is: waar begin ik als ik een online onderneming wil starten? Mijn antwoord: kies eerst de keywords en begin dan aan de bouw van een website.

De Webwinkel Vakdagen in 2007 werd drukbezocht door een zeer gemeleerd publiek. Daaronder bevond zich een grote en vooral mondige groep startende online ondernemers. Veel van de vragen die we kregen voorgelegd hadden betrekking op de doodpaard scan van Wolter. Deze scan sluit dan ook perfect aan op de problematiek van een online ondernemer die wil investeren en dus met zijn website maximaal wil profiteren van zoekmachinemarketing. En dan is het uiteraard jammer als je staat te praten met een ondernemer die zich in de 10-15 punten/opnieuw beginnen categorie bevind.

Keyword Onderzoek
Opnieuw beginnen. Klinkt als een goed moment om het opzetten van een website eens bij het begin te beginnen. Want dat begint namelijk bij keyword keuze. Tenminste als het je doel is om een website te beginnen die massa’s bezoekers of kopers aantrekt zul je webpagina’s moeten creeren waar mensen naar op zoek zijn. Om een idee te krijgen van waar mensen precies naar zoeken kun je als beginnende ondernemer prima aan de slag met gratis keyword tools. Vervolgens ga je op zoek naar de meest generieke keywords die relevant zijn voor je product of dienst.

Parrot Posters
Stel dat je posters van pagegaaien wilt verkopen. Internationaal. Een greep uit de keywords die dan interessant zijn:

– parrot poster
– parrot posters
– parrot prints
– parrot art
– parrot paintings
– parrot artwork

Wat zijn de voordelen van deze voorkennis?
Let wel; dit is een globaal keyword onderzoek waar je ongetijfeld later wijzigingen in zult aanbrengen. Wat echter beter niet gewijzigd kan worden is het hoofdkeyword waar je je op wilt richten. Dit keyword wordt namelijk ook je domeinnaam. Dus als parrot posters wilt verkopen, zou parrotposter.com een goede keuze zijn. Nu is parrotposter.com bezet. Ook parrotposters.com is bezet. Dus kies je voor een goed, beschikbaar alternatief: parrotposters.net. En voor het gemak registreer je meteen parrotposter.net.

Wat zijn de voordelen van een goede (generieke) domeinnaam?
Ter eerste is het zo dat wanneer andere websites een link naar jouw website plaatsen, je vrijwel altijd verzekerd bent van de perfecte anchortekst (in dit voorbeeld: Parrot Posters). Dit is een belangrijke factor waaraan een zoekmachine de relevantie van een webpagina kan afmeten. Ten tweede kunnen generieke domeinen (met name .com, maar ook landspecifieke extenties als .nl), rekenen op behoorlijk wat type-in traffic. Daarbij is de kans groot dat een bezoeker converteert naar een sale omdat deze bezoeker een direct zoekopdracht plaatste. En vond wat hij of zij zocht, namelijk prachtige posters van parrots.

Relevante keywords
Er zijn natuurlijk tal van andere keywords waar je op gevonden wilt worden. En omdat je deze keywords niet allemaal op de homepage kwijt kunt, leg je de overige keywords als het ware over je sitestructuur heen. Na de homepagina creëer je webpagina’s/productpagina’s met de onderwerpen:

– cheap parrot posters (aanbiedingen)
– parrot poster gift (geschenk tips)
– buy parrot posters (top 10 best verkocht)
– parrot pictures (bijv. een sectie met gratis foto’s)
– et cetera

Mits goed uitgevoerd, kan elke pagina in de website op een zo natuurlijke mogelijke wijze worden geoptimaliseerd. De keywords zijn immers het onderwerp van de webpagina. Een nadeel is dat je niet ongelimiteerd webpagina’s kunt toevoegen aan je website. Voordat de website kan worden gebouwd, is het wel zo belangrijk om een slimme oplossing te bedenken voor een keyword strategie met een open einde. Maar daarvoor kun je het beste contact opnemen met je vaste internetmarketeer, of een sembureau bij u in de buurt.