Landingspagina optimalisatie: 4 voordelen bij een hoog mediabudget

Wat is de reden dat veel organisaties kiezen voor een hoog mediabudget om conversies binnen te halen, en dat niet gebruiken voor structurele landingspagina optimalisatie? Met een hoog mediabudget koop je veel klikken en snel resultaat, maar zonder conversie optimalisatie blijft je totale groei beperkt. Wordt de kracht van landingspagina optimalisatie onderschat?

De kracht van landingspagina optimalisatie

Afgelopen week kwam deze uitspraak voorbij in een van mijn meetings: “A website without conversion rate optimization is like a car without wheels, it takes you nowhere.”  Zou zo op een tegeltje kunnen denk je niet? De kern van de uitspraak is echter waar: conversie optimalisatie zou de kritieke hoeksteen in elke online strategie moeten zijn. Als je er over nadenkt, steken organisaties veel budget om hun doelgroep aan te zetten tot websitebezoek. Als die bezoeker vervolgens besluit om een deel van zijn gelimiteerde aandacht op jouw website te spenderen, zetten organisaties relatief minder middelen in om deze bezoeker vervolgens klant te maken. En dat terwijl ze eigenlijk al verder in die funnel zitten.

 

 

Laten we eerst naar mogelijke redenen kijken waarom organisaties niet kiezen voor conversie optimalisatie. Uit onderzoek over conversie optimalisatie bij klanten onder onze eigen consultants kwamen de volgende uitspraken voor:  

  • “De focus ligt op advertising, conversie optimalisatie is niet top of mind.”
  • “Het wordt gezien als een te grote investering.”
  • Waarschijnlijk hebben zij zelf niet door dat hun landingspagina wellicht niet optimaal is en denken zij dat het allemaal wel meevalt.”

Kortom, er heerst geloof dat conversie optimalisatie veel tijd en geld kost, en dat de huidige vorm van de website optimaal staat. Volgens mij wordt de kracht van conversie optimalisatie (met uitsluiting van de reuzen die het wel snappen) dus grof onderschat. Wat is het voordeel om naast advertising op de site zelf te gaan optimaliseren?

Voordeel #1: je leert in een kortere tijd meer over je doelgroep

Met conversie optimalisatie leer je sneller meer over je doelgroep. Omdat je experimenten aan het uitvoeren bent op bezoekers die al verder in je funnel zitten, kun je tot in detail en preciezer hypotheses testen om bepaalde onzekerheden verhelpen die nog bij jouw bezoekers bestaan. Reageert je doelgroep bijvoorbeeld sterk op een bepaalde soort sociale bewijskracht, dan kun je nagaan hoe je met de middelen die je voorhanden hebt, meer focus kunt leggen om meer van deze sociale bewijskracht te verzamelen. Blijkt bijvoorbeeld dat je doelgroep gemakkelijk converteert als je beter uitlegt hoe de verwachte leverdatum tot stand komt, zullen bezoekers je beter begrijpen en dus zullen ze sneller converteren. Je hebt immers hun verwachting beter gemanaged door de vragen in hun brein beter te beantwoorden.

Al deze fundamentele learnings zou je het liefst centraal willen opslaan, zodat toekomstige campagne managers hier ook hun voordeel mee kunnen doen in alle toekomstige media strategieën en campagnes.  

Voordeel #2: winstgevende aanpassingen blijven na campagne periodes bestaan

Een ander voordeel van winnende A/B-tests is dat de aanpassingen niet alleen leiden tot mooie en leerzame inzichten, maar dat de verbetering in jouw conversie ratio ook na campagne periodes blijven bestaan. Een aanpassing op een website blijft immers daarna voor altijd staan, tenzij je hem zelf weer wijzigt. Zelfs als er komend jaar blijkt dat er veel minder mediabudget beschikbaar is, blijft jouw website op een hoger niveau converteren.

 

Conversie optimalisatie

 

Verbeter je eerst de landingspagina en zorg je voor 5% meer doorstroom, en verbeter je daarna een stap in de funnel, dan hebben verbeteringen ook invloed op elkaar. Met conversie optimalisatie sleutel je dus aan de basis van je website, waardoor deze uiteindelijk door het rente op rente effect steeds beter gaan presteren.

Voordeel #3: je kunt met relatief lage kosten een grote impact maken

Als je wilt beginnen (of opnieuw wilt beginnen) met landingspagina optimalisatie en A/B-testing, dan kan dat zeer waarschijnlijk tegen lagere kosten dan een paar jaar geleden. Inmiddels hebben tools als bijv. Google Optimize de toegangsbarrière dermate laag gemaakt dat je naast installatiekosten relatief eenvoudig kunt beginnen met het testen van je paginatitel of header afbeelding.  Een gedegen conversie optimalisatie traject bestaat uit een kwantitatieve en kwalitatieve analyse van de website, waarna wordt overgegaan tot het opstellen en prioriteren van test hypotheses. Dit kun je bijvoorbeeld uitbreiden met inhouse front-end planningen en ROI-prognoses.

In het hypothese proces is bekend dat intern iedereen een zegje wil doen over elke aanpassing die de revue passeert. Dit kost over het algemeen veel tijd. Sterker nog, je wilt juist aansturen om je test snelheid er lekker in te houden door maar met een beperkt aantal collega’s het hypothese proces te doorlopen. Wil je eenvoudig beginnen met conversie optimalisatie, start dan met het definiëren van je belangrijkste landingspagina. Daarna kun je met een brainstorm van een uurtje met een aantal collega’s al vrij snel komen tot een paar sterke hypotheses waarmee je in ieder geval een start kunt maken met een experiment gedreven bedrijfscultuur.

Voordeel #4: gebruik je A/B-test learnings cross discipline

Vaak worden er in online advertenties ook allerlei soorten uitingen getest om te kijken welke de beste CTR behaald. Dan kan dan bijvoorbeeld een aanpassing in de titel of een stukje tekst zijn waardoor er net wat betere performance wordt behaald. In feite werk je hier toe naar een steeds beter presterende advertentie.

Mijn tip: learnings die je uit conversie optimalisatie genereert, kun je ook gebruiken om hypotheses op te stellen voor je advertenties, en visa versa. Als blijkt dat het aanspreken op de website met andere bezittelijke voornaamwoorden, zoals bijvoorbeeld ‘jou’ en ‘je’ aanbod in plaats van ‘ons’ aanbod, ga dan vervolgens ook A/B-testen in advertenties om te kijken of dit beter werkt. Zo kun je je doelgroep van begin tot eind op de juiste manier aanspreken.

Wat betekent landingspagina optimalisatie voor een online advertiser?  

Hieronder volgen enkele uitspraken van online advertising collega’s die vertellen wat het zou betekenen als er een conversieratio stijging zou plaatsvinden op hun belangrijkste landingspagina.

“Dat zou betekenen dat media spend efficiënter wordt ingezet. Niet alleen doordat de sessies waardevoller worden, maar ook omdat dit ten goede komt aan de quality score van de advertenties waardoor adverteren goedkoper wordt.”

“Ik kan daardoor betere resultaten behalen, want mijn focus ligt op het binnenhalen van relevant verkeer. Ik moet de advertenties aantrekkelijk en geschikt maken, maar ik kan niet beïnvloeden wat er gebeurt op de landingspagina zelf. Daar heb ik geen controle over. Als de ervaring op de landingspagina verbetert, is er wellicht ook een grotere kans op conversie en die data kan ik dan weer gebruiken.”

“Dit zou een grote impact hebben. Zeker vanuit een branding kanaal aangezien wij focussen op kwaliteit verkeer. Vervolgens zorgt de conversieratio voor de performance. Als dit kan worden verhoogd kunnen wij veel beter het budget tussen de kanalen verdelen.”

Conclusie – vergeet de machine niet

Vaak zien we dat er weinig tot geen budget beschikbaar is om aan de eigen website te sleutelen, daar waar er jaarlijks wel een record budget beschikbaar is om de doelgroep naar de website te krijgen. Volgens mij willen deze organisaties (serieus) geen hoger totaal rendement behalen.

Je website blijft je conversie machine. Een machine moet regelmatig geolied worden om optimaal te blijven presteren, maar met conversie optimalisatie kun je de machine zelf ook efficiënter zijn werk laten doen.

Bronnen afbeeldingen

https://fifthperson.com/here-are-the-top-5-stock-investment-styles-find-out-which-one-works-best-for-you/investing/