Linkbuilding strategie aan de hand van een concurrentieanalyse

Geschatte leestijd: 2 minuten

Om goed te scoren in zoekmachines is een concurrentieanalyse een goed begin. Je krijgt inzicht in wat je concurrenten doen en waar je de winst kunt behalen. Dit artikel gaat dieper in op het maken van een concurrentieanalyse. Ook worden het gemak van Link Diagnosis en de beste manier om deze tool te gebruiken behandeld.


Backlinks
Backlinks zijn van grote waarde voor de prestaties van je website in zoekmachines. Om backlinks te verkrijgen, wordt meestal linkbuilding toegepast. Het is handig om te weten op welke websites er een verwijzing naar jouw website staat en met welke anchortekst en of er linkjuice wordt meegegeven. Daarnaast is het handig om te weten hoe de concurrenten hun linkbuilding toepassen en hoe je hier gebruik van kunt maken. Met Link Diagnosis kun je gemakkelijk analyseren welke backlinks je hebt, of er waarde aan deze backlinks wordt meegeven en of ze een goede anchortekst hebben. Op deze manier kun je dus zien hoe je website ervoor staat en waar je nog aan moet werken.

Concurrentieanalyse
Je kunt met Link Diagnosis ook je concurrenten analyseren op backlinks. Je kunt het verschil zien tussen je eigen anchorteksten en die van de concurrent. Daarnaast zie je het aantal backlinks van de concurrent en of ze linkjuice meekrijgen. Om te kijken waar de backlinks van die concurrent vandaan komen, kun je het rapport downloaden in csv-formaat. Je krijgt dan een hele lijst met backlinks te zien. Vergelijk deze lijst met jouw lijst en kijk waar je nog links kunt aanvragen. Controleer vervolgens welke anchorteksten gebruikt zijn. Op die manier kan er bepaald worden welke anchorteksten nog niet goed naar voren komen en meer aandacht verdienen. In de meeste gevallen zal de merknaam het vaakst als anchortekst gebruikt worden. Op dit punt kan er dan ook vaak nog winst behaald worden.

Indien je concurrenten heel veel links hebben van wat mindere kwaliteit, kun je overwegen om ook deze links te vergaren. Alle beetjes helpen immers, zolang de externe websites maar relevant zijn voor jouw website. Daarnaast kan het ook zijn dat de concurrent veel goede anchorteksten heeft die waarde meekrijgen. Dan is het zaak om de anchorteksten te gaan definiëren en daarmee linkbuilding te gaan doen. Ook kun je kijken of je een bepaalde community nog niet hebt gehad waar de concurrent al wel actief is. Op deze manier kun je je linkbuilding uitbreiden.

Om beter te gaan scoren in zoekmachines helpt het dus om te kijken wat de concurrent doet en dit te verwerken in je linkbuildingstrategie. Ook kun je zo de zwakke punten in kaart brengen waarop je je website kunt verbeteren.

Link Diagnosis werkt zeer goed, omdat het een compleet beeld geeft van je website met backlinks en je daarmee helpt met je linkbuildingstrategie. Naast backlinks krijg je ook je PageRank distribution te zien met daarbij de top pages van je eigen website, zodat je weet wat de belangrijkste paginas van je website zijn en of dat overeenkomt met je eigen idee. Met de PageRank distribution krijg je een idee hoe de verspreiding is van verkregen linkjuice en waar je nog aan kunt werken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer interessante blogs over
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.