Meer bezoekers uit search engine adverteren in 2007

Search engine adverteren via PPC programma's als Google Adwords en Yahoo Search marketing is dit jaar goed voor meer bezoekers naar e-commerce websites dan vorig jaar. Dit voorspelt MarketingSherpa op grond van een onderzoek onder marketeers van E-commerce websites uit de VS, gehouden in januari dit jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat e-commerce websites qua verkeer zwaar leunen op ofwel search engine optimization ofwel search engine adverteren. Hierbij komt tot 14% van het aantal bezoekers uit organische zoekresultaten en maar liefst 24% uit 'paid search': de gesponsorde koppelingen.

Meer bezoekers via search engine adverteren in 2007 vs 2006Search engine adverteren v.s optimalisatie
De stijging van het aandeel search engine adverteren is gezien de ontwikkelingen in online mediabestedingen niet verrassend. Wel vreemd blijft het feit dat opdrachtgevers in algemene zin veel meer uitgeven aan adverteren dan aan het genereren van meer bezoekers door vindbaarheid in de organische zoekresultaten. Immers: het bezoekerspotentieel uit organische zoekresultaten is in de meeste gevallen groter dan dat uit de gesponsorde tekstadvertenties via PPC campagnes.

Content e-commerce sites
Een mogelijke oorzaak kan liggen in de aard van de content van de meeste e-commerce sites. Dikwijls is deze sec productgerelateerd. Men heeft productcategorieën, producten met een omschrijving en enkele pagina's met verkoopondersteunende informatie. Algemene, keyword-rijke informatie ontbreekt. Hierdoor beperken e-commerce sites zich tot met name Long Tail keywords: productnamen, typenummers, etc. De meer generieke keywords die met name in het begin van het koopproces worden gebruikt en een hoger zoekvolume kennen worden onvoldoende benut. Via search engine adverteren wordt dit gemist bezoekerspotentieel mogelijk alsnog benut.