Meer traffic uit bloggen? Vermijd dubbele content

Geschatte leestijd: 3 minuten

Blog je regelmatig? Probeer dan altijd een unieke een kop te schrijven. Nog al te vaak wordt content, bijvoorbeeld een nieuwsbericht, een op een overgenomen van een andere nieuwsbron. Meestal kom dat voort uit of gemakzucht of de verleiding als eerste het nieuws in de blogosfeer 'wereldkundig' te maken: het levert immers vaak veel ekudos/nujij'tjes op en dus traffic. Kortom; je bent actueel, maar niet origineel. Niet zo erg denk je? Denk dan een na over dubbele content, blog reputation management en de long tail.

Sinds de lancering van het corporate blog van Traffic Builders (dd 11 april jl.) volg ik de berichtgeving binnen de blogosfeer op de voet. En dat gaat superhandig via sociale nieuwssites als Ekudos en Nujij. Maar daarbij verbaas ik me in meerdere opzichten (vanuit seo en seo-copywriting opzicht) over de hoeveelheid dubbele content die het bloggen met zich meebrengt. Ik neem als voorbeeld even het nieuwsbericht van de overname van DoubleClick door mediagigant Google. Nieuws van de indexocraat wordt namelijk altijd bijzonder snel en gretig overgenomen door marketingblogs en -fora en maakt mijn punt gemakkelijk duidelijk.

De nieuwsstorm kwam op:
doubleclick-1.jpg

en ging weer liggen.

Ondanks dat de nieuwsberichten netjes zijn herschreven, blijft de kop vaak ongewijzigd. Het is dus de vraag of je je overgetypte blogpost wilt terugvinden tussen de andere kloon-blogposts op Ekudos, Nujij, etc. Van elke originaliteit gespeend ben je zeker. Een minimale kans op traffic dus. Ook de vaste lezers van je blog kunnen een geeuw niet onderdrukken.
Ga je voor de skoop en staat je post stevig op de voorpagina dankzij stemmen uit jouw community? Ook dat is geen garantie voor traffic: het lijkt erop dat de redactie van Ekudos elk nieuwsbericht gerelateerd aan DoubleClick handmatig heeft verwijderd (!)aangezien ik geen enkel bericht op de eerste vier pagina's meer terug kan vinden.

Trustrank
Wanneer meerdere blogs de kop van een nieuwsbericht een op een overnemen, rankt het nieuwsbericht op de website met de hoogste trustrank het best. In dit geval zijn dat marketingmediasites Sync en Marketingfacts. Daarnaast weten we hoe een zoekmachine, zeker op de lange termijn, met dubbele content omgaat. Naast deze 'harde feiten' is het zo dat een goedgeschreven kop veel aandacht trekt. Een uitdaging voor elke blogger. Ook zie ik elke kop als een kans op traffic uit de long tail. Meer hierover is geschreven door Seomoz's Rand Fishkin wat ik voor het gemak even aanhaal:

"Write Title Tags with Two Audiences in Mind
First and foremost, you're writing a title tag for the people who will visit your site or have a subscription to your feed. Title tags that are short, snappy, on-topic and catchy are imperative. You also want to think about search engines when you title your posts, since the engines can help to drive traffic to your blog. A great way to do this is to write the post and the title first, then run a few searches at Overture, WordTracker & KeywordDiscovery to see if there is a phrasing or ordering that can better help you to target "searched for" terms." (http://www.seomoz.org/blog/21-tactics-to-increase-blog-traffic)

Oplossing?
Een blog is bedoeld om kennis te delen en meningen uit te wisselen. Geef daarom in de blogpost direct je mening over een nieuwsbericht of combineer het nieuwsfeit met een andere en creeer je eigen nieuws. Hierdoor ben je automatisch van een unieke blogpost verzekerd. Een goed voorbeeld zie je hier ;), maar ook bijvoorbeeld ook hier.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.