Mobiele diensten prioriteit voor Google

Google zegt een ‘mobile first-strategie’ te hanteren, zonder (voorlopig) de traditionele desktop te vergeten. Het is het gevolg van het feit dat Google het op de zich snel ontwikkelende mobiele markt goed doet met Android en diverse mobiele diensten. Dave Burke, Engineering Director bij Google UK en daar verantwoordelijk voor Android, lichtte dit toe in een interview met NU.nl.

Dat er de laatste jaren een enorme verschuiving gaande is naar mobiel, is Google niet ontgaan. De zoekreus heeft dit nauwgezet gevolgd en het bedrijf richt zich nu meer op mobiel dan op het traditionele platform. Een voorbeeld is de onlangs geïntroduceerde Wallet-app voor retail. Volgens Burke worden echter desktop- en laptopgebruikers niet vergeten. Google zegt deze diensten zelfs te kunnen verbeteren door de komst van mobiel en de successen van Android.

android - mobiel besturingssysteem google.jpg

 

Verbeterde interface en zoekfuncties

Het aardige is dat we lessen leren door goed te kijken naar onze mobiele diensten. Deze lessen gebruiken we om onze producten voor de desktop en laptop te verbeteren. Zo hebben we de user interface voor de desktop simpeler gemaakt omdat we merkten dat gebruikers dit prettig vinden.”

Maar denk ook aan de mogelijkheid om met spraak en beeld te zoeken vanaf de computer. Wat we dankzij onze mobiele diensten geleerd hebben, gebruiken we om obstakels weg te nemen bij de vaste computers.

Android groot mobiel succes

Google’s succes op de mobiele markt is onomstotelijk. In het eerste kwartaal van 2011 werden wereldwijd meer dan 36 miljoen smartphones verkocht, aldus onderzoeksbureau Gartner. Inmiddels zijn er 135 miljoen Androidtoestellen geactiveerd.

Sinds 2,5 jaar geleden Google’s mobiele besturingssysteem Androidwerd gelanceerd, zijn er wereldwijd 410 toestellen gelanceerd. problemen zijn er echter ook voor Android. Zo heeft Google in vergelijking met concurrenten weinig patenten voor mobiele functies. Een gevolg is, dat fabrikanten van Androidtoestellen laatste tijd dan ook regelmatig worden aangeklaagd wegens patentinbreuk.

Google stelt dat het gaat om innovatie en niet om patenten. De concurrentie verschuilt zich volgens de zoekgigant achter deze patenten omdat ze Android niet de baas kunnen zijn.

Losse mobiele diensten en advertenties

Naast Android zet Google ook in op de mobiele markt door losse mobiele diensten te ontwikkelen zoals spraakgestuurd zoeken en Google Maps voor alle mobiele platformen.

Burke noemt ook nog een derde factor: advertenties. Dankzij de explosieve groei van smartphones is mobiel adverteren één van de snelst groeiende advertentieplatformen. Het AdMob-netwerk omspant nu meer dan honderdduizend mobiele websites en apps en ontvangt dagelijks meer dan 2,7 miljard advertentieaanvragen.

‘Profiteren van aardverschuiving’

De topman van Google omschrijft de verandering van vast naar mobiel als een aardverschuiving. Er werden vorig jaar voor het eerst meer mobiele toestellen dan pcs verkocht. We hanteren een mobile first-strategie zodat we goed gepositioneerd zijn om van deze aardverschuiving te profiteren.

Google verwacht dat mobiel voorlopig door zal blijven groeien. Tegelijkertijd wordt aangegeven dat de diensten altijd op alle platformen snel en gemakkelijk te gebruiken moeten zijn. Zowel op desktop, tablet als mobiele telefoon.

Vertaling naar mobiel Google’s grote uitdaging

De opkomst van mobiel heeft voor veranderingen bij de zoekgigant gezorgd. Burke: We moeten extra goed nadenken over hoe we onze producten het best naar mobiel kunnen vertalen. Zo zijn er meer herhaalopdrachten bij het zoeken, legt Burke uit. Bovendien willen mensen natuurlijk nog sneller een antwoord als ze op pad zijn.

Bron: nu.nl