Negatieve effecten van splash pagina's op SEO en Usability

Geschatte leestijd: 2 minuten

Iedereen heeft ze wel eens gezien, splashpaginas. Dit zijn de paginas die worden vertoond wanneer je naar een website surft en voordat je op de daadwerkelijke website terecht komt eerst een pagina met veel grafische content te zien krijgt.

Een voorbeeld hiervan staat online op www.MoniqueSmit.nl. Deze paginas kunnen heel mooi en flitsend zijn, maar er kleven wel enkele nadelen aan op het gebied van SEO en Usability. Voor veel bedrijven is het een online alternatief voor een mooie winkel entree. De online wereld heeft echter zo haar eigen regels waar rekening mee moet worden gehouden, onder andere als het gaat om vindbaarheid.

Invloed van splashpaginas op zoekmachine-optimalisatie (SEO)

Het merendeel van de splashpaginas bestaat uit voornamelijk grafische content. Flash en afbeeldingen zijn veelgebruikte manieren om een splashpagina net dat mooie design te geven. Op het gebied van zoekmachine-optimalisatie is het een nadeel wanneer een pagina weinig tekst heeft, omdat de tekst door de zoekmachines gebruikt wordt om te bepalen waar een pagina over gaat.

Een ander belangrijk nadeel heeft te maken met de linkwaarde van de website. Het merendeel van de links komt bij een gemiddelde website binnen op het hoofddomein, in ons geval www.traffic-builders.dev. Wanneer hier een splashpagina op staat, linkt deze vaak door naar een zeer beperkt aantal (soms zelfs slechts 1) andere webpaginas. Hierdoor komen veel contentrijke paginas, zoals product- en dienstbeschrijvingen één niveau dieper in de sitestructuur van de website te liggen, waardoor belangrijke linkwaarde verloren gaat.

Vanuit zoekmachine-optimalisatie optiek bezien zijn er dus minstens twee nadelen: te weinig relevantie en te weinig linkwaarde.

Invloed van splash paginas op usability

Een splash site heeft gemiddeld een bounce-rate van rond de 20%. Dit betekent dat van elke 100 bezoekers die de pagina bereiken 20 gelijk weer wegklikt. Voor elke andere pagina op een website is dit een mooicijfer. In dit geval gaat het om een pagina die nog geen heel gedetailleerde informatie geeft, waardoor er uiteindelijk ook 20% minder mensen terecht zullen komen op de uiteindelijke home-page dan wanneer er geen splash pagina gebruikt wordt.

Elke klik die een bezoeker van een website moet uitvoeren is een potentieel moment om af te haken en elders op het web verder te zoeken. Een splash pagina voegt in een worst case scenario alleen maar een klik toe aan dit hele proces, waardoor de kans dat een bezoeker de website verlaat alleen maar vergroot wordt.

De eerste klap is een daalder waard. Door een splash pagina te gebruiken wordt de eerste indruk over gelaten aan de splash pagina, terwijl hier normaliter niet heel veel tekst op staat om een betrouwbare indruk te kunnen wekken.

Door de vele grafische elementen die doorgaans op een splash pagina te vinden zijn duurt het langer voordat deze pagina geladen is. Onderzoek heeft uitgewezen dat een langere laadtijd negatieve invloed heeft op de activiteit van gebruikers op de website. Daarnaast lijkt het erop dat Google rekening houdt met de snelheid van een website.

Splash paginas weghalen

De bovengenoemde punten spreken laten stuk voor stuk zien dat het gebruik van een splash pagina een hoop nadelen kent. Wanneer er toch om andere redenen een splash pagina gewenst is kan dit het beste worden gedaan met een zogenaamde lightbox, waarbij de sluit-knop heel duidelijk in beeld is. Wanneer de splash pagina vervolgens wordt afgesloten is gelijk de echte website in beeld.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.