Nieuw: Google Analytics Real-Time met up-to-date gegevens

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;}

De data die je van je website in Google Analytics ziet is – tot nu toe – niet realtime. Hier zit altijd een vertraging in van 4 tot max 24 uur. Maar hier komt nu verandering in! Met Google Analytics Real-Time heb je nu een up to date overzicht van het verkeer op de site op dat moment. In dit artikel lees je meer over deze nieuwe rapporten.

Wat is Google Analytics Real-Time?
Real-Time is een serie rapporten binnen Google Analytics die laten zien wat er op dat moment op je website gebeurd. De nieuwe real-time rapporten zullen voortdurend worden bijgewerkt en altijd gegevens tonen van maximaal een paar seconden geleden. Je ziet het aantal bezoeken per minuut en per seconde. Deze rapporten geven de volgende inzichten:

  • Bezoeken per verkeersbron;
  • Welke paginas ze op dat moment bezoeken;
  • Waar ze vandaan komen op basis van geografische locatie met Google Earth-visualisatie;
  • Of het nieuwe of terugkerende bezoekers zijn;
  • Welke zoekwoorden ze gebruikt hebben als ze via een zoekmachine zijn gekomen.


Afbeelding:
screenshot realtime rapporten
ga realtime-1.jpg

 

 

Segmenten en filters zijn niet van toepassing in deze rapporten. De real-time rapporten staan in het topmenu onder de tab dashboard (binnenkort heet deze tab Home). Let op dat je wel de nieuwe versie van Google Analytics gebruikt. Deze functie zal in een gefaseerde aanpak naar alle Analytics-gebruikers uitgerold worden, zodat iedereen dit waarschijnlijk binnen 2 weken beschikbaar heeft.

 

Afbeelding: screenshot realtime dashboard

ga realtime-2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Let op: niet alle rapporten zijn nu realtime
Alleen de rapporten van Google Analytics Real-Time zullen up-to-date gegevens bevatten. Door de vele mogelijkheden en functionaliteiten binnen de standaard rapporten van Google Analytics is het op dit moment voor Google niet mogelijk om alle rapporten real-time te tonen. Google zegt hierover dat daarvoor ingrijpende aanpassingen nodig zijn, wat voor hun op dit moment geen prioriteit heeft. Ze hebben de focus op de ontwikkeling van andere functionaliteiten binnen Google Analytics. De gegevens in de overige rapporten blijven gewoon beschikbaar met een acceptabele vertraging.

 

Mogelijkheden Real-Time rapporten

– Social Media: effecten meten

Waar je deze rapporten voor kunt gebruiken, is het direct meten van het effect van je social media-activiteiten. Als ik dit artikel heb gedeeld op Twitter, zie ik direct of mijn tweet ook bezoekers naar de site oplevert.

– Campagne-tagging: juistheid controleren

Ook kun je met de Real-Time rapporten een check uitvoeren of de campagnes van de juiste tags voorzien zijn en dus goed worden bijgehouden, voordat de campagne wordt gelanceerd. Op deze manier kun je dus binnen enkele seconden zien of de metingen van de campagne-uitingen goed doorkomen, zodat je zeker weet dat je hierop kunt bijsturen. Ook kun je hiermee je links naar bijvoorbeeld 404-paginas gelijk zien en aanpassen.

Nu is het vaak zo dat fouten pas worden geconstateerd wanneer de campagnes al actief zijn. Het voordeel is nu dat deze direct verschijnen. Bij offline campagnes zie je of bijvoorbeeld de tv- of radiocommercial op dat moment direct verkeer oplevert.

 

Zelf Google Analytics inzetten voor maximale online ROI?
Traffic Builders kan voor u – als beste zoekmachinemarketingbureau van Nederland en Google Analytics Certified Partner – onder meer de resultaatgerichte inzet van Google Analytics verzorgen – inclusief maatwerk op basis van uw specifieke doelstellingen. Profiteer ook van onze bewezen effectieve aanpak. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking of vraag vrijblijvend informatie aan.