Non-profit content marketing: inspireer je donateurs!

Het is nog nooit zo gemakkelijk geweest voor mensen om te laten zien dat ze een goed doel steunen of voor een betere wereld zijn. Een like-je hier en een klik daar en de hele wereld weet dat ook jij tegen stroperij bent. Op deze manier kunnen non-profit organisaties snel duizenden mensen bereiken. Maar hoe zet je non-profit content marketing zo in dat mensen je op een meer structurele manier steunen dan met alleen een like? En hoe zorg je dat jouw content opvalt in een digitale wereld waarin iedereen met content marketing bezig lijkt te zijn?

NOn-profit content marketing tip 1: Denk na over waartoe je je bezoeker wilt aanzetten – maar kijk breder

Natuurlijk moet je het doel van je content marketing nooit uit het oog verliezen. Laten we er even vanuit gaan dat het doel is dat mensen (meer) geld doneren om jou te helpen een project te realiseren. Natuurlijk kun je hier door advertenties geld voor vragen, online of offline. Maar mensen geven hun geld niet zomaar uit, zeker niet online.

Content Marketing biedt je de mogelijkheid om mensen te laten zien wat voor verschil zij kunnen maken. Dit doe je door heel concreet te laten zien wie je bent, wat er al bereikt is en hoe bijdragen van donateurs helpen. Zo stel je potentiële donateurs niet alleen in staat om te zien wat jouw instelling doet, maar zo kunnen ze deze verhalen ook delen met anderen zonder dat je hebberig overkomt. Hiermee bouw je een band op met je donateurs en zullen ze sneller geneigd zijn zich langer aan jouw instelling te binden.

Non-profit content marketing tip 2: Laat zien wat je doet

Om maar met een open deur te beginnen: maak mensen enthousiast voor wat je doet. Richt je content niet alleen op leden of mensen die al bekend zijn met wat je stichting doet, maar ook op potentiële nieuwe donateurs. We kennen allemaal de reclames op televisie van arme kinderen en bedreigde dieren, maar wat organisaties nu precies doen aan deze problemen, blijft vaak in deze reclames erg vaag.

Wees duidelijk over de uitdagingen waar je instelling voor staat. Het mag iedereen duidelijk zijn dat schoon drinkwater een must is voor iedereen, dat bedreigde diersoorten beschermd moeten worden en dat de CO2 uitstoot omlaag moet, maar wat ga jij eraan doen? Door te laten zien wat jullie concreet kunnen betekenen, wordt het voor je potentiële donateur duidelijk waarom ze juist jouw organisatie moeten steunen, niet een andere stichting die misschien wel hetzelfde probleem aanpakt.

non profit content marketing voorbeeld van een neushoorn die de lucht in wordt getrokken. WNF verhuist de neushoorns om uitsterven te voorkomen.

Een goed voorbeeld is de neushoorn-verhuizing van het WNF vorig jaar. De foto’s en filmpjes van deze verhuizing deden heel wat stof opwaaien, omdat het natuurlijk een spectaculair gezicht is en mensen zich afvroegen of het wel goed was voor de dieren. Deze berichten werden breed gedeeld op social media, terwijl ze gelijk lieten zien wat het WNF nu precies doet om de neushoorn te beschermen, namelijk het letterlijk verhuizen van de dieren naar een veiliger gebied.

non profit content marketing: Make A Wish foundation campagne

Een ander goed voorbeeld is de Make-A-Wish Foundation. Deze stichting heeft als doel de wensen van ernstig zieke kinderen uit te laten komen. Op hun website staan vele verhalen van de verschillende wensen die uitgekomen zijn en op Youtube hebben ze niet alleen vele filmpjes van verschillende wensen, maar ook filmpjes die laten zien wat de impact is van het vervullen van een wens op een kind. Deze verhalen delen ze regelmatig via Facebook, Instagram en andere social media en ze maken op een persoonlijke en warme manier duidelijk wat het verschil kan zijn.

Non-profit content marketing tip 3: Laat zien wat je doet – zonder om iets te vragen

Een donatie kan een groot verschil maken voor een organisatie of voor de slagingskansen van een project, maar voor een donateur is het soms onduidelijk wat er met het geld gebeurt. Juist die onduidelijkheid kan een grote reden zijn om niet tot een donatie over te gaan. Laat zien welk verschil een donateur kan maken door concreet te laten zien welke projecten en activiteiten er ontplooid kunnen worden dankzij donaties.

Neem bijvoorbeeld medische goede doelen. Deze stichtingen steunen vaak onderzoek naar de ziekte waar zij betrekking op hebben en maken zo vaak een groot verschil in de ontwikkeling naar nieuwe medicijnen en behandelmethodes. Hier ligt qua content marketing een enorme kans: volg een onderzoeker bijvoorbeeld een jaar en laat zien hoe onderzoek er in de praktijk uitziet. Wat doet de onderzoeker zoal, hoe ziet een werkdag er uit en waarom wordt dit onderzoek gedaan? Op die manier maak je heel concreet waar een donatie heen gaat en krijgen mensen een gevoel bij het werk dat onderzoekers doen.

Verlies hierbij het doel van de organisatie niet uit het oog. Vertel niet alleen dat je iets hebt gedaan, bijvoorbeeld het zorgen voor schoon drinkwater, maar ook wat het effect ervan is, bijvoorbeeld minder kindersterfte. Denk er ook eens aan om later nog eens terug te komen op een project, ook al is deze al voorbij: wat zijn de lange termijn effecten van het project geweest?

Wat te doen met een klein budget?

Juist non-profit instellingen willen eigenlijk geen geld hoeven uitgeven aan marketing; er is wel een beter doel voor het geld! Laat mij je daarom een paar tips geven hoe je met een beperkt budget tóch een succesvolle content marketing campagne kan voeren, zonder dat je goedkoop overkomt.

Werk samen

Door samen te werken met anderen kun je de kosten laag houden. Heb je er bijvoorbeeld al eens over nagedacht om met een bekende vlogger iets op te zetten? Deze mensen hebben vaak een breed bereik en weten ook hoe ze hun volgers moeten aanspreken. Door samen met een vlogger een video  te maken bereik je niet alleen een jong publiek, je besteedt ook het maken van het filmpje uit en bespaart zo een hoop kosten en werk. Om nog maar even bij Make-A-Wish te blijven: bekijk ook eens de vlog van youtuber Yarasky!

non-profit-content-marketing-yaraski

Houd het klein

Niet elke blogpost hoeft te gaan over het redden van de wereld, inclusief reis naar Afrika. Het kan ook al heel interessant zijn om eens te laten zien wat je kantoormedewerkers nu eigenlijk doen, of om een lokaal project te volgen. Houd hierbij altijd wel het doel van je tekst en van je organisatie in de gaten: de content die je deelt moet niet te triviaal worden.

Blijf praktisch

Deze tip is misschien niet voor elke organisatie geschikt, maar vaak zijn er praktische dingen die bezoekers kunnen doen om te helpen bij te dragen. Denk bijvoorbeeld aan een groener milieu door minder plastic, tips voor toegankelijke lichaamsbeweging zoals zelf afwassen of manieren om geld in te zamelen voor een goed doel leuk te maken zodat je ze bijvoorbeeld op een feestje kunt toepassen. Deze praktische tips kun je vrij gemakkelijk uitwerken tot een leuke en inspirerende blogpost!

non-profit-content-marketing-rode-kruis

Een voorbeeld van een succesvol stukje content marketing is het nieuwe filmpje van het Rode Kruis, waarin kinderen haatvolle tweets voorlezen. Het filmpje geeft vluchtelingen een gezicht en maakt het contrast tussen haat en onschuld pijnlijk duidelijk. Het Rode Kruis vraagt nergens om: alleen maar om het delen van het filmpje. Simpel en doeltreffend: het filmpje is alleen al op Facebook al meer dan 25.000 keer gedeeld.

Tot slot

Als laatste een advies dat misschien op een open deur lijkt: ook voor non-profit is het belangrijk dat je op meerdere kanalen laat zien dat je actief bent. Zet je blog op je site niet weg in een hoekje, maar maak het een prominent onderdeel. Je instelling is elke dag bezig om haar doel te bereiken. Laat dit ook duidelijk zien op de pagina.

Houd je content ook consistent. Een linkje delen op Facebook en een mooie foto op Instagram is niet genoeg. Verbind je content over alle kanalen zodat er eenheid is. Iemand die nieuwsgierig is geworden na een post over een bedreigde katachtige zou niet op de site moeten hoeven zoeken naar een bijbehorende blogpost.

Hopelijk helpen deze tips je met het opzetten van een Content Marketing campagne voor je instelling. Vragen? Wil je meer weten? Neem gerust contact op!