De opvallendste Nederlandse kerstcampagnes van 2021

Tussen supermarktketens is het scoren van de beste kerstcommercial al jaren een ware strijd, maar ook andere merken doen rondom de feestdagen weer een poging om publieksfavoriet te worden. De echte kerstfans kunnen hun hart ophalen tijdens de reclameblokken op tv. En voor degenen die helemaal niks hebben met deze zoetsappige eindejaarscampagnes heb ik goed nieuws: nog maar een paar keer knipperen we zitten alweer in 2022. Om de balans op te maken, heb ik een lijstje gemaakt met de Nederlandse kerstcampagnes die opvallen en indruk maken. Of een hoog tranentrekker-gehalte hebben.

Smaken verschillen, maar dit is mijn persoonlijke top 5 beste kerstcampagnes van 2021.

5. Energiedirect.nl: grootse aankondiging nieuwe kersttrui

Lekker behaaglijk, zo’n kersttrui van 19 bij 13 meter. Energiedirect.nl, shirt sponsor van PSV, stak de gevel van het NH Hotel in Eindhoven in een nieuw jasje (of een nieuwe trui) om het ontwerp van de zesde editie van de PSV Kersttrui groots aan te kondigen. Het formaat van de trui, 19 bij 13 meter, is een verwijzing naar het oprichtingsjaar van de Eindhovense voetbalclub. Bij de onthulling hoorde ook een winactie, zodat fans er lekker warm bij konden zitten tijdens de koude decemberdagen. De fans die geen trui in normaal formaat wonnen, maakten kans op een mini-kersttrui. De mega geveltrui van 247 vierkante meter werd namelijk aan het einde van de campagne opgeknipt in 15.000 mini-kersttruitjes die je in de kerstboom kan hangen.

Omdat deze kerstcampagne weer eens wat anders is dan een zoetsappige tv-commercial, mocht deze niet in het rijtje ontbreken.

4. Lidl: een fijne kerst voor iedereen, ook voor kinderen die opgroeien in armoede

Gemiddeld groeit 1 op de 13 kinderen in Nederland op in armoede. Oftewel, er zijn gemiddeld twee kinderen per schoolklas die niet mee kunnen doen aan sport- en schoolactiviteiten, niet op gezinsuitjes gaan en niet zomaar een verjaardag van een vriendje kunnen vieren. Met alle gevolgen van dien. De kerstcommercial van Lidl staat dit jaar in het teken van de bestrijding van kinderarmoede. Met deze campagne wordt aandacht gevraagd voor het Jeugdeducatiefonds, dat de ontwikkelingskansen van kinderen die in armoede opgroeien helpt te vergroten. Dat Lidl er dit jaar voor kiest om aandacht te geven aan dit onderwerp, vind ik een goede zet. Er heerst nogal een taboe rondom dit onderwerp, terwijl het zoveel kinderen raakt.

De ‘Luxe voor iedereen’-kerstcampagne is in samenwerking met Joe Public ontwikkeld. Nog niet gezien? Bekijk ‘m hier:

Het doel van het tv-spotje wordt verder doorgezet in de fysieke winkels. Lidl-klanten worden tijdens het boodschappen doen aangemoedigd om ook een bijdrage te leveren. Klanten kunnen vanaf begin december boodschappen doneren, waar Lidl zelf een luxe stol aan toevoegt en hier pakketten voor kinderen van maakt. Daarnaast kunnen klanten hun statiegeldbonnen doneren aan het Jeugdeducatiefonds. Lidl verhoogt aan het einde van de campagne dit bedrag met een extra donatie.

3. Albert Heijn: het kleinste grootste liefdesverhaal van het jaar

Zo’n schattig liefdesverhaal mag niet ontbreken in deze lijst, toch? Albert Heijn brengt dit jaar het ‘kleinste grootste liefdesverhaal van het jaar’ in zijn kerstcampagne. Harry, de hamster van supermarktmanager Ilse, speelt hierin de hoofdrol. Deze kleine viervoeter gaat op avontuur, om de kerstdagen samen met zijn grote liefde door te brengen. Superschattig. En een mooi voorbeeld van de kracht van storytelling.

Albert Heijn heeft de kerstcommercial ontwikkeld in samenwerking met TBWA, Dentsu en Boomerang:

https://www.youtube.com/watch?v=ftbdEhLyuRk

Op de achtergrond klinkt het bekende (en ietwat clichématige) Have Yourself a Merry Little Christmas. Dennis van Aarssen, winnaar van The Voice of Holland (2019) heeft deze klassieker van Judy Garland gecoverd voor deze campagne.

Om verder in te zetten op ‘de meest liefdevolle kerst ooit’, brachten Albert Heijn en All You Need Is Love vanaf 13 december in een dagelijkse uitzending bij RTL 4 (rond 18.45 uur) mensen samen. Daarnaast konden klanten via een actie laten weten wie ze dit jaar éxtra liefdevolle feestdagen gunden. Zo werden er 2.000 winnaars verrast met een uitgebreid kerstpakket. Tot slot komt Albert Heijn tijdens kerst met een online evenement voor iedereen die graag samen kerst wil vieren, maar nog niet weet met wie. Samen met Resto VanHarte ontmoeten bezoekers elkaar in het online buurthuis, waar samen wordt gekookt en kerstmuziek wordt gespeeld.

2. Open Now: zie wat er gebeurt als je iets voor een eenzame oudere doet

Deze kerstcampagne komt je misschien bekend voor. Vorig jaar was deze kerstcommercial namelijk ook al te kort zien, als onderdeel van de Eén tegen eenzaamheid-campagne. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen, werd deze campagne vorig jaar vroegtijdig stopgezet. Maar dit jaar wordt de met een Gouden Loeki bekroonde commercial opnieuw getoond. Wat mij betreft is dat maar goed ook, omdat er nog steeds een taboe op eenzaamheid ligt. Want wist je dat meer dan de helft van de ouderen (75+) zich eenzaam voelt? Terwijl dat vervelende gevoel van eenzaamheid rond de feestdagen juist meer voelbaar kan zijn, vooral onder ouderen.

De commercial laat in een split screen zien hoe je iets kunt betekenen voor iemand die zich eenzaam voelt. Een klein gebaar kan het verschil maken, kijk maar hoe:

De ‘Eén tegen eenzaamheid’-kerstcommercial is ontwikkeld door reclamebureau Open Now en laat op een kwetsbare manier zien wat er gebeurt wanneer je iets kleins voor iemand doet, maar tegelijkertijd ook als je dat niet zou doen. Zo laat de commercial niet alleen het gewenste gedrag zien, maar ook het verschil met het gewone gedrag.

Jong en oud eten samen tegen eenzaamheid

Een andere kerstcampagne met een vergelijkbaar doel, is de campagne van Deliveroo. De bezorgservice steunt Oma’s Soep in haar missie om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. In de campagne zie je de verbinding die ontstaat tussen jong en oud tijdens een gezamenlijke maaltijd. Met een bijpassende actie, stimuleert Deliveroo haar doelgroep om ook zelf iets tegen eenzaamheid te doen en (vaker) een oudere te bezoeken. Daarom krijgen ze een pot Oma’s Soep cadeau bij een bestelling bij De Pizzabakkers. Deliveroo nam hiervoor in totaal 1.350 potten Oma’s Soep af. Minimaal de helft van deze opbrengst gaat naar het organiseren van activiteiten voor eenzame ouderen.

Wil je weten hoe leuk het is om samen met een oudere te eten? Je ziet het in onderstaande video, die deze maand ook te zien is via de sociale mediakanalen van Deliveroo.

1. Staatsloterij: koekoeksklokvogel Fritsie raakt de gevoelige snaar

Herinner je de oudejaarscampagne met de zwarte gelukskat Frummel van vorig jaar nog? Voor mij was dat vorig jaar de absolute winnaar en mijn favoriete reclame rondom de feestdagen. Lastig om dat te overtreffen, maar de Staatsloterij komt daar dit jaar dicht bij in de buurt met het sprookjesachtige verhaal van koekoek Fritsie. De boodschap achter de campagne staat als een huis: geluk is nog mooier als je het met anderen deelt. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar toen ik het verhaal van Fritsie voor het eerst zag, heb ik een traantje weggepinkt. Dat zo’n houten vogeltje zoveel emotie kan oproepen, vind ik knap gedaan.

Op 10 december was Fritsie voor het eerst op tv te zien. Als je de commercial nog niet hebt gezien, bekijk ‘m dan hier:

Het aandoenlijke verhaal van vogel Fritsie wordt omlijst met de muzikale samenwerking tussen de Britse zangeres Birdy en de Nederlandse band HEAVN. En de succesformule van een schattig diertje, een ontroerend verhaal en bijpassende muziek werpt zijn vruchten af voor de Staatsloterij. In de afgelopen jaren won de Staatsloterij drie keer de Gouden Loeki met haar eindejaarscommercials, met in de hoofdrol het hondje Frekkel (2018), het egeltje Freddie (2019) en het geadopteerde katje Frummel (2020). Net als voorgaande jaren, was TBWA/Neboko ook dit jaar verantwoordelijk voor de ontwikkeling van deze campagne.

Welk dier zien we volgend jaar in de Staatsloterij-campagne? Ik ben in ieder geval benieuwd.

De succesformule van kerst- of oudejaarscampagnes is eigenlijk heel simpel (en daarom afgezaagd)

Een paar onderdelen zie je ieder jaar weer terugkomen in commercials en campagnes rondom de feestdagen. Hiermee wil ik het harde werk van alle creatieve geesten achter de kerstcampagnes van dit jaar niet tekort doen. Zeker niet, want er zijn weer prachtige campagnes neergezet.

Maar, vaak komen de emotionele kerstclichés allemaal aan bod: samen zijn met je dierbaren, lekker en uitgebreid dineren met de hele familie, een ander verrassen met een cadeau of liefdevol gebaar. Door als marketeer hier een andere draai aan te geven, kun je opvallen met je originele campagne. Denk aan het aandacht schenken aan de mensen voor wie kerst helemaal niet zo’n leuke periode kan zijn en stimuleer de consument om ook in actie te komen. Of neem nou de campagne met koekoeksklokvogel Fritsie, waarbij het allemaal om storytelling draait. Er zijn dus wel manieren om niet terug te vallen op de inspiratieloze kerstthema’s.

Ben je benieuwd naar de leukste en meest indrukwekkende campagnes van het hele jaar? Je vindt ze in het blog De 10 opvallendste en beste merkcampagnes van 2021.

Wat is jouw favoriete decembercampagne?

Als diehard kerstliefhebber, hou je misschien júíst van een zo zoetsappig mogelijke commercial. Of ben je blij wanneer de feestdagen weer achter de rug zijn, maar is er toch een campagne die indruk op je heeft gemaakt? Ik ben daar heel benieuwd naar. Als je zin hebt om dat te delen, laat dan in de reacties weten welke campagne van jou op nummer 1 had moeten eindigen in dit rijtje!

Ik wens jullie fijne en liefdevolle feestdagen en een mooi en creatief 2022.