Zo maak je van jouw webshop een succes tijdens Black Friday 2021

Black Friday komt er weer aan, op vrijdag 26 november is het zover. Deze trend is jaren geleden overgewaaid naar Nederland en wordt nog steeds elk jaar populairder. Zo populair zelfs dat de hele week voorafgaand Black Friday ook al Black Week genoemd wordt. En deze periode pas op de maandag na Black Friday wordt afgesloten met Cyber Monday. In deze blog lees je hoe jouw webshop en bijbehorende online campagnes klaar maakt om van de Black Friday periode een groot succes te maken.

Wat is Black Friday precies?

Black Friday is in de Verenigde Staten het startsein voor consumenten om hun kerstinkopen te gaan doen. En hoe zorg je er nou voor dat klanten nou net naar jou winkel komen om juist bij jou te winkelen? Juist; door de beste prijzen en de hoogste kortingen aan te bieden. Sindsdien is het eind november – de dag na Thanksgiving – raak. Het fenomeen heeft zich al enkele jaren ook in Nederland verspreid en winkels doen hier online en fysiek maar al te graag aan mee. Geen enkele webshop wil achterblijven, dus de kortingen worden elk jaar groter en de concurrentie heviger.

Zeker door alle fysieke winkelbeperkingen van afgelopen anderhalf jaar is online winkelen steeds populairder geworden. Ook dit jaar zullen consumenten daarom online weer op zoek gaan naar de beste Black Friday deals. Dat de bijbehorende Black Week steeds populairder is geworden online heeft veel voordelen, maar hier later meer over.

7 tips voor een succesvolle Black Friday

Zoals beloofd lees je in deze blog hoe je je maximaal voorbereid op de Black Week, Black Friday en Cyber Monday. Met behulp van onderstaande 7 tips zorg je ervoor dat jouw webshop hier helemaal klaar voor is.

Tip 1: Richt een speciale Black Friday pagina in op je site

Creëer een denkbeeldig uitverkoop hoekje op je website door een specifieke Black Friday pagina op te maken. Zodoende staan alle deals overzichtelijk bij elkaar waardoor het voor je websitebezoekers veel makkelijker is om te zien welke producten mee doen met Black Friday kortingen. Daarnaast is het ook een uitstekend idee om je websitebezoekers aan te zetten tot het kopen van meerdere artikelen. Doe dit bijvoorbeeld door gratis verzending bij bestelling van een minimaal bedrag. Om dit te stimuleren kan je een aantal bijpassende producten naar voren laten komen onderaan de productpagina die iemand op dat moment bekijkt.

Tip 2: Maak gebruik van de Black Week en Cyber Monday

Het is niet verstandig om je gehele campagnebudget enkel in te zetten op één dag. Stel je voor wat er gebeurt als alle adverteerders enkel op die ene vrijdag hun budgetten inzetten. CPM’s schieten door het dak waardoor de kans groot is dat jij net een te lage CPM biedprijs hebt ingesteld en jouw Social, Search of Display uitingen niet of nauwelijks uitgeleverd hebben.

Black Friday week

Gedurende de Black Week heb je genoeg tijd om je campagnes zo te optimaliseren dat het vrijgemaakte budget zo efficiënt mogelijk ingezet wordt op Black Friday. Want als blijkt dat je de eerste dagen achter loopt op je mediaspend, kan je biedstrategieën nog aanpassen. Maar ook als blijkt dat bepaalde doelgroepen of zelfs kanalen veel beter presteren de eerste dagen, kan je budgetten verschuiven zodat je uiteindelijk de meeste omzet genereert.

Tip 3: Laat door middel van direct mails weten dat Black Friday eraan komt

Door middel van je direct mail lijst kan je een paar weken van te voren al je mailbestand informeren dat Black Friday er bij jouw webshop aan zit te komen. Zo kan je klanten alvast enthousiasmeren welke kortingen ze kunnen verwachten en nog belangrijker: wanneer. Mogelijk kies je in de Black Week elke dag voor kortingen op een andere segment. Als kleding webshop kies je er bijvoorbeeld voor om op maandag korting op schoenen te geven, op dinsdag op broeken en woensdag op truien. Daarnaast geef je bijvoorbeeld van Black Friday tot Cyber Monday korting op alle segmenten.

Door dit vooraf al aan te kondigen kunnen geïnteresseerden hun agenda hierop aanpassen. Vergeet niet om tijdens de Black Friday periode elke dag nog een mail uit te sturen met de deals van die dag, zodat je consumenten je niet kunnen vergeten.

Tip 4: Geef je members iets extra’s

Tijdens Black Friday hoef je niet enkel aan de korte termijn te denken. Wellicht is het voor jou heel waardevol om je e-mailbestand te vergroten. Hiervoor kan je tijdens de Black Friday periode iets extra’s geven aan de klanten die een account bij je hebben aangemaakt. Voor deze trouwe klanten kan je bijvoorbeeld een extra kortingspercentage geven boven op de korting die je al geeft. Of je kan wellicht voorafgaand aan de Black Week een exclusief weekend organiseren voor jouw members, zodat zij als eerste bij jou mogen shoppen met de Black Friday kortingen.

Door deze exclusiviteit aan te bieden zal je mailbestand vergroot worden. Hierdoor kan je de rest van het jaar naar meer mensen direct mails sturen, waarmee je meer conversies kan genereren buiten de kortingsperiodes om. Op deze manier heb je op lange termijn voordeel van aanbiedingen gedurende een korte periode.

Tip 5: Maak gebruik van een countdown timer

Ons advies is om niet enkel in de direct mailing aan te geven wanneer je korting ingaat. Dit kan je beter ook op je website doen met behulp van een countdown klok. Deze klokt telt af tot het moment dat je kortingen ingaan. Dit is erg handig aangezien veel consumenten wakker blijven tot middernacht om meteen de beste deals te kunnen scoren. Echter zijn er ook webshops waar de kortingen pas vanaf 8 of 9 uur ’s ochtends gelden. Dus om je klanten niet van een ‘koude kermis’ thuis te laten komen kan je hen vooraf duidelijkheid geven wanneer de kortingen ingaan.

Om op de desbetreffende dag urgentie te creëren bij je websitebezoekers kan je ook een countdown timer aanmaken tot wanneer de korting geldt. Dit zodat je bezoekers er niet op donderdag achter komen dat de korting op dat specifieke product is verlopen en dan hun aankoop ergens anders doen.

Black Friday countdown timer

Tip 6: Adverteer online met je speciale Black Friday uitingen

Tijdens de Black Friday periode wil je natuurlijk niet enkel je vaste klanten mee laten genieten van je exclusieve kortingen. Uiteraard wil je ook nieuwe klanten aantrekken door middel van je Search, Display en Social campagnes. Vooral Social campagnes zijn een succesvolle manier om tijdens de Black Friday periode je unieke aanbod onder de aandacht brengen. Vandaar dat mijn Social collega Tara een blog heeft geschreven hoe je jouw Social campagnes het beste kan inzetten tijdens deze periode.

Naast de Social campagnes zijn Display en Search campagnes ook zeker aan te raden om in te zetten gedurende Black Friday. Zo zijn er specifieke Black Friday doelgroepen waar je je Display campagnes op kan targeten naast je standaard doelgroepen. Probeer daarnaast je huisstijl in je uitingen te waarborgen door je merkkleuren te gebruiken. Echter mag je communicatie een stuk directer en actiematiger zijn dan normaal gesproken. Vergeet daarbij dan niet om de stap naar een conversie zo klein mogelijk te maken. Daarom is het zeer belangrijk dat je al je Black Friday advertenties laat landen op de Black Friday pagina met het aanbod.

Black Friday banner MediaMarkt

Tip 7: Trek learnings uit eerdere Black Friday campagnes

Heb je voorgaande jaren al eerder meegedaan met Black Friday? Kijk weer eens naar de omzet van die periode en de resultaten van bijbehorende online campagnes. Wellicht zijn er bepaalde doelgroepen geweest die veel minder presteerden dan bij je gewone Always On campagnes. Neem deze learnings mee naar dit jaar en pas je online strategie hier op aan.

Heb je een goed inzicht in de omzet en de retourzendingen van voorgaande jaren rond Black Friday? Het is niet gek dat het aantal retourzendingen hoger uitvalt dan de rest van het jaar. Dit komt doordat consumenten deze periode veel online aankopen doen waartussen ze thuis pas een keuze maken. Een deel van de aankopen sturen ze vervolgens terug. Echter kan het helpen om een goed beeld te krijgen of er significante overeenkomsten zijn tussen de retourzendingen. Wordt er bijvoorbeeld een bepaald type product vaak teruggestuurd, dan kan het wellicht zijn dat de bijbehorende teksten op je webshop misschien niet duidelijk genoeg waren.

Hoe maak je jouw webshop een succes tijdens Black Friday 2021?

Met de volgende 7 tips wordt jouw webshop een succes tijdens Black Friday:

  • Richt een speciale Black Friday pagina in op je site.
  • Maak gebruik van de Black Week en Cyber Monday.
  • Laat door middel van direct mails weten dat Black Friday er aankomt.
  • Geef je members iets extra’s.
  • Maak gebruik van een countdown timer.
  • Adverteer online met je speciale uitingen.
  • Trek learnings uit eerdere Black Friday campagnes.

Conclusie

Met bovenstaande tips zorg jij er voor dat jouw webshop helemaal klaar is voor Black Friday. Wil je met ons sparren over de beste Black Friday strategie voor jouw webshop? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag met het bedenken, opzetten en monitoren van de juiste Black Friday strategie voor jouw merk.