Penguin 3.0: een update over een update

Penguin 3.0 is vrijdag 17 oktober (zaterdagochtend Nederlandse tijd) uitgerold. Dit is een update/refresh van het Google algoritme ‘Penguin’ dat in het voorjaar van 2012 voor het eerst geïmplementeerd werd om met name ‘spam-links’ tegen te gaan. Zoals te verwachten was, laaide de discussie op in verschillende SEO-blogs en -fora. Intussen is er meer bekend en duidelijk over de gevolgen van de update. Wij willen hier een overzicht bieden en onze visie op de update delen.

[Dit artikel was eerder te lezen op Emerce.nl]

Het Penguin algoritme in het kort

Penguin werd voor het eerst in april 2012 uitgerold. Het is een algoritme dat spam links tegengaat, wat inhoudt dat sites met een bedenkelijke linkbuildingstrategie enorm dalen in de rankings. Er worden dus geen penalty’s door handmatige aanpassing doorgevoerd en je krijgt geen melding. Word je geraakt door een Penguin update, dan kun je daarvan niet snel herstellen. Wil je weer hoog in de rankings komen, dan moet je je backlink profiel aanpassen, je anchor teksten analyseren, spammy links afwijzen en de volgende update afwachten om het resultaat te zien. Penguin 1.0 en 2.1 zorgden voor de meeste opschudding, 1.0 vanwege de nieuwe introductie en 2.1 vanwege de enorme herstellen na 2.0.

Anchortekst profiel van een website die geraakt is door Penguin 3.0
Anchortekst profiel van een website die geraakt is door Penguin 3.0. Bron: +Glenn Gabe
Gevolgen Penguin updates
Een overzicht van de gevolgen van eerdere Penguin-updates. Bron: searchmetrics.com

Wat gaat er rond op de blogs?

Kort na de uitrol van Penguin 3.0 merkten veel webmasters verschuivingen in het verkeer naar hun websites. Vrijwel meteen werd er geroepen dat Google Penguin 3.0 had uitgerold: een lang verwachte update. Sommigen waren woest dat hun website na aanpassingen na de vorige Penguin update nog steeds niet hoog rankte of dat websites met een slecht linkprofiel nog steeds hoog (lees: boven hen) rankten. Anderen waren juist dolblij om te zien dat hun aanpassingen effect hadden en hun website weer hoog rankte.

Uit ‘flux trackers’ (instrumenten die een overzicht geven van de mate van verschuiving in de rankings) van verschillende grote SEO-websites zien we ook een ambigu beeld: sommige toonden een daling, anderen een stijging en weer anderen toonden nauwelijks verandering. Het lijkt erop dat Penguin 3.0 niet op specifieke markten gericht is: er zijn berichten uit verschillende markten van websites die onderuit zijn gegaan. Zoals te verwachten worden directories, linkruil programma’s, comment spam en forum spam aangepakt. Helaas zijn er ook berichten dat Google dit soort sites heeft gemist. Veel meer dan verwacht.

Pinguïns in Nederland?

Het is niet bekend of de uitrol al in Nederland heeft plaatsgevonden. Er zijn signalen dat de uitrol eerst in Duitsland, Engeland en Frankrijk heeft plaatsgevonden en vanaf het einde van het weekend in de VS. Op verschillende blogs wordt ook melding gemaakt van Penguin 3.0 in Australië, India en Spanje. Het is wel bekend dat Penguin impact heeft op minder dan 1% van de Engelstalige query’s. Over Nederlandse query’s is niks bekend. Laat in de comments weten of jij in Nederland al iets merkt van Penguin 3.0!

Analytics-voorbeeld van een website die geraakt wordt door Penguin 3.0.
Analytics-voorbeeld van een website die geraakt wordt door Penguin 3.0. Bron: thesempost.com

Wat is er zeker?

Zoals altijd in de SEO-wereld is het kleine beetje informatie dat Google naar buiten brengt over haar algoritmes de enige informatie waarvan we zeker zijn. Google had al aangekondigd dat er een update in oktober plaats zou vinden. Na de reuring van afgelopen weekend bevestigde Google na rondvraag van verschillende blogs dat het inderdaad een Penguin update aan het uitrollen was.

Dat hetgeen Google naar buiten brengt niet altijd klopt, bleek wel uit de gang van zaken rondom deze update. Een engineer van Google (John Mueller) zei na het weekend dat de Penguin 3.0 uitrol compleet was, om die uitspraak later weer in te trekken. Een dag later meldde een andere Google engineer (Pierre Far) weer dat het nog enkele weken zou duren voordat de Penguin 3.0 wereldwijde uitrol voltooid zou zijn en dat het een “refresh” betreft. Dit houdt in dat er geen nieuwe factoren aan het algoritme toegevoegd zijn. Far meldde ook dat Penguin impact heeft op minder dan 1% van de Engelstalige query’s. Verder meldt Google niks, zoals gebruikelijk.

Pierre Far (Google) bevestigd uitrol Penguin 3.0
Pierre Far (Google) bevestigd uitrol Penguin 3.0. Bron: +Pierre Far

Wat vinden wij?

Penguin 3.0 is een verwarrende term, omdat het eigenlijk een refresh is en geen update. Penguin 2.2 zou een logischere naam zijn, maar omdat iedereen in de SEO community een nieuwe grote update verwachte, werd het gelijk Penguin 3.0 genoemd. Maar goed, genoeg semantiek.
Het belangrijkste is dat er eindelijk weer iets gebeurt. Het was alweer een jaar geleden dat de laatste Penguin update plaatsvond, wat inhoudt dat websites die geraakt werden door de vorige update nu pas zien of hun aanpassingen effect hebben gehad. Google heeft wel al aangegeven dat ze bezig zijn om Penguin sneller te laten ‘refreshen’.

Penguin 3.0 is ook een teleurstellende update. Net als wij bij Traffic Builders hadden vele SEO-professionals veel meer verwacht. Niet alleen omdat het zo lang duurde, maar ook omdat verwacht werd dat Google veel verder was met het aanpakken van spamlinks. Een reden waarom dit lastig is, is negatieve SEO. Dit houdt in dat er bewust een spammy linkprofiel wordt opgebouwd om bepaalde websites lager te laten ranken als afpersing of als concurrentiestrategie. Het is blijkbaar lastiger dan gedacht voor Google om onderscheid te maken tussen spammy linkbuilding door een bedrijf zelf en negatieve SEO.

What is this, an update for ants?
Dit verwoordt ons gevoel mooi. Via Dejan Petrovic

Wat zien wij?

Wij volgen enkele sites met een erg spammy linkprofiel en hebben daar tot nu toe geen verandering in de rankings gezien. Ook zien we tot nu toe weinig tot geen verschuivingen in de rankings van onze klanten, zowel internationaal als nationaal. Of dit komt doordat de uitrol in Nederland nog niet voltooid is of omdat de uitrol onze klanten gewoonweg niet raakt, is niet duidelijk. Wij gaan begrijpelijkerwijs uit van het laatste .

We blijven de resultaten uiteraard nauwlettend in de gaten houden. Inmiddels hebben we de eerste fluctuaties waargenomen voor een klant. Het lijkt erop dat Penguin 3.0 op 25 oktober in Nederland is uitgerold. Zie hieronder enkele screenshots.

penguin recovery 1 klant traffic builders
Overzicht van tijdslijn Penguin recovery
penguin recovery 2 klant traffic builders
Overzicht van Penquin recovery in meerdere landen

Wat adviseren wij?

De uitrol duurt enkele weken, dus wij raden aan om continu de rankings van je websites in de gaten te houden. Zie je vanaf 17 oktober tot enkele weken erna een grote piek: gefeliciteerd en keep up the good work! Zie je een daling, dan ben je waarschijnlijk geraakt door Penguin 3.0. Analyseer je backlink profiel en wijs spammy links af. Ben je niet geraakt, dan raden we je alsnog aan om deze handeling uit te voeren. Je wilt natuurlijk niet door een volgende update/refresh wel geraakt worden.

En als je hulp nodig hebt, mag je altijd bellen!

Penguin slachtoffer?

We zijn erg benieuwd in welke mate de uitrol al in Nederland heeft plaatsgevonden, dus laat het ons weten in de comments als je al iets merkt!