(P)interesting; de toegevoegde waarde van Pinterest Advertising

Dat we veel tijd op onze telefoon doorbrengen, daar is iedereen met een iPhone zich van bewust wanneer je je wekelijkse schermtijd update ontvangt. Hoeveel tijd we daarvan op social media doorbrengen kan ook pijnlijk duidelijk worden (hoeveel uur zijn het er bij jou?). Niet gek dus dat ieder merk social media kanalen weet te vinden voor merkcommunicatie, (paid) campagnes en influencer marketing. En toch zijn er kanalen die ondanks hun grote aantallen dagelijkse gebruikers ondergesneeuwd raken door bijvoorbeeld Instagram en Facebook. Daarom in dit blog alle aandacht voor Pinterest. Een kanaal dat veel meer kansen biedt dan je denkt!

pinterest advertising versus reality

Pinterest is geen nieuwe vis in de vijver. Het bestaat al jaren en ondanks dat het vaak niet bij de populaire kanalen benoemd wordt, heeft het kanaal in Nederland momenteel gemiddeld 3,5 miljoen gebruikers. Pinterest wordt vaak gezien als het kanaal waarop vrouwen op zoek gaan naar interieur- en kledinginspiratie, maar Pinterest is meer dan dit, het is namelijk de perfect tool om verkeer naar je website te krijgen. Bovendien is het met de nieuwe advertentiemogelijkheden een kanaal geworden dat je als online marketeer, zowel organisch als paid echt niet meer over het hoofd mag zien.

pinterest advertising gesponsord

Adverteren op Pinterest, welke mogelijkheden heb je?

Pinterest advertising heeft de afgelopen maanden veel aandacht gekregen, mede door de uitrol van een aantal nieuwe advertentiemogelijkheden in Nederland. In Amerika is dit al jaren een mogelijkheid maar op de Nederlandse markt, waren het tot begin april slechts een aantal bedrijven die van Pinterest Advertising gebruik konden maken. Inmiddels heeft de landelijke uitrol plaatsgevonden en zijn de eerste resultaten geregistreerd. Tijd voor een “deepdive” in de mogelijkheden. 

pinterest advertising interieur

Gesponsorde pins: hoe en wat?

De manier waarop Pinterest adverteren mogelijk maakt is met behulp van gesponsorde pins. Voor wie nog nooit op Pinterest gekeken heeft: Pinterest is gebaseerd op het creëren van inspiratieborden waarop je interessante content vastpint, vandaar de benaming pin. Gesponsorde pins lijken hierin erg op de reguliere pins. Het enig verschil is dat je voor je gesponsorde pin moet betalen zoals de naam al suggereert. Vervolgens verschijnen deze pins op de tijdlijn of tussen de zoekresultaten van je doelgroep, zoals je in bovenstaande afbeelding kunt zien. De advertenties zijn subtiel maar dit betekent niet dat de mogelijkheden beperkt zijn. Naast standaard gesponsorde pins kun je namelijk ook gesponsorde video pins, carrousel pins en App-installaties pins maken.

Voor kleinere organisaties is Pinterest Advertising een uitkomst. Waar sommige social media kanalen zoals Snapchat met een minimaal dagbudget werken is dit bij Pinterest niet het geval. Kosten zijn net zoals bij Facebook met name afhankelijk van je doelstelling en doelgroep. Kijkend naar de targeting opties past Pinterest goed in het rijtje van Facebook en Instagram. Je kunt namelijk targeten op interesses en trefwoorden. Bovendien biedt Pinterest de mogelijkheid om specifieke doelgroepen te targeten met behulp van CRM-lijsten; er zijn dus voldoende keuzemogelijkheden.

pinterest advertising recepten

Past Pinterest Advertising wel bij mijn bedrijf of merk?

Een vraag waar menig marketeer vast mee geworsteld heeft. Pinterest is misschien minder bekend, maar het aantal dagelijkse gebruikers is groot. Bovendien bezoekt het merendeel van de gebruikers (dat voor 80% uit vrouwen bestaat) Pinterest dagelijks. Het kanaal biedt dus voldoende kansen voor met name de B2C-markt. Ook wanneer je doelgroep niet uit vrouwen bestaat, hoef je Pinterest niet direct af te schrijven. Voor feestdagen als Vaderdag en Kerst kun je op een eenvoudige manier de vrouwelijke doelgroep aanspreken jouw product cadeau te doen. Bovendien is 20% van de 3,5 miljoen gebruikers in Nederland, geen kleine doelgroep.

De eerste Pinterest Advertising pilots zijn inmiddels geweest en de resultaten zijn positief. Pinterest kenmerkt zich met name in de lage CPM en CPC in verhouding met kanalen als Facebook en Instagram. Ideaal wanneer je als merk streeft naar naamsbekendheid of een bereik gerelateerde doelstelling. Daarnaast lijkt de CTR ook erg positief uit te vallen. Toch kwam hier een kleine kanttekening naar boven. Ondanks dat je met behulp van Pinterest Advertising je websiteverkeer eenvoudig kunt laten toenemen, zijn het niet direct de meest kwalitatieve bezoekers. De resultaten zijn ondanks deze kanttekening veelbelovend. Wat je wilt en kunt bereiken is afhankelijk van het uiteindelijke kanaal dat je inzet, de branche waarin je opereert, de doelstellingen en het budget dat je stelt.

Pinterest organisch inzetten, welke doelen zijn haalbaar?

Op organische gebied wordt Pinterest door sommige bedrijven al jaren succesvol gebruikt om verkeer naar de website te trekken. Vooral wanneer je producten hebt die visueel aantrekkelijk zijn en over mooie visuals beschikt, kun je Pinterest goed inzetten. Je kunt namelijk een blogartikel of een productpagina aan de afbeelding (post) hangen waar je gebruikers die op de post klikken naar toe linkt.

Wil je zeker weten dat je kwalitatief verkeer op je website krijgt dan kun je op Pinterest gebruik maken van “uitgebreide pins”. Deze pins bevatten meer informatie waardoor gebruikers een beter idee krijgen van de context en dus ook sneller kunnen bepalen of aanvullende informatie relevant kan zijn. Er zijn momenteel 3 soorten uitgebreide pins beschikbaar:

  • Productpins
  • Artikelpins
  • Receptpins.

pinterest advertising cake

Zo krijg je wanneer je in de bovenstaande afbeelding op de Lemon Layer Cake kilkt, meteen het recept te zien, zonder dat je van Pinterest af gaat. Daarnaast is in Amerika ook nog de “App pin” beschikbaar. Wanneer je een product, artikel of recept plaats met een uitgebreide pin verschijnt er meer tekst rondom de afbeelding.

Of je nu met Pinterest Advertising aan de slag wilt gaan of het op een organische manier wilt inzetten, Pinterest biedt vele mogelijkheden om je merk een boost te geven. Het wordt tijd dat we Pinterest onder de social media sneeuw uithalen en het actief gaan inzetten om onze doelstellingen te behalen. Heb je zelf al ervaring met Pinterest of Pinterest Advertising? We zijn benieuwd naar jouw ervaring.