Store locators & SEO: waarom je niks vindt

Niks vinden door een zoekfunctie: over store locators en SEO

Heb je geen bedrijf met veel fysieke vestigingen? Goed nieuws! Doorlezen is niet nodig, je hebt 10 minuten om iets anders te doen. Heb je wel meerdere filialen, dan moet je er toch even je aandacht erbij houden. Ik ga je vertellen hoe je je store locator optimaliseert voor SEO-doeleinden en meer verkeer naar je site kan krijgen. Ook geef ik een aantal voorbeelden van hoe het niet moet en wat we daaruit kunnen leren.

Maar eerst een kleine anekdote..

Op zoek naar een vlinderdas

Vorig jaar Kerst hadden we met Traffic Builders een etentje. Iedereen fancy in pak, zelfs Robbert. Met Oud & Nieuw had ik een bruiloft waarvoor ik ook in pak moest. Een pak heb ik, maar voor beide gelegenheden had ik een vlinderdas nodig.

Ik ging op zoek bij de H&M en de C&A, omdat ik vanaf Amsterdam Centraal daarheen kon lopen. Bij beide winkels kocht ik verschillende kleuren vlinderdassen, omdat ik niet wist welke het best bij mijn pak matchte. Uiteindelijk is het deze geworden:

vlinderdas fissa
Zei er iemand “fissa”?

De feesten waren top en we hebben ons intens vermaakt. Uiteindelijk had ik voor beide gelegenheden dezelfde vlinderdas om, wat betekende dat ik de anderen moest terugbrengen. Ik hoopte vanuit werk net voor sluitingstijd bij de H&M langs te gaan. Daarom googlede ik even desbetreffende locatie en zag het volgende:

Store locator SEO H&M; openingstijden.nl
Zoekresultaten naar [h en m nieuwendijk]
Mijn local SEO-alarm ging af en deze blogpost vormde zich (in mijn hoofd, althans).

Belang van goed vindbare vestigingen

Oké, ik vond ik wat ik zocht: de openingstijden van de vestiging waar ik heen wilde. (Uiteindelijk kreeg ik de deur in m’n gezicht gegooid omdat ik net te laat was en moest ik later terug, maar goed…) En we weten dat Google met de Maps-extensie bovenaan de zoekresultaten een groot deel van het potentiële verkeer afvangt.

Maarrr…

Ik had ook op de H&M-site uit kunnen komen en geïnspireerd kunnen worden, getriggerd kunnen worden om producten te bekijken of op z’n minst in hun cookiepool terecht kunnen komen. Ik zocht zelfs op de merknaam! Je moet echt je best doen om niet bovenaan te ranken op zoektermen met je merknaam, zeker als je zo’n groot merk bent.

“Gun je je bezoekers aan een ander of heb je ze liever op je eigen site?”

Vakidioot als ik ben, dook ik dieper in de site om te kijken hoe dit mogelijk was. Een belangrijke reden bleek de store locator.

Wat is een store locator?

Via een store locator kunnen gebruikers op de site een vestiging zoeken. Hoe meer vestigingen, hoe belangrijker het is dat de store locator goed werkt. Deze heeft namelijk impact op een groter aantal zoektermen.

Store locator SEO subway
Wow, Subway weet precies waar ik zit!

Belangrijkste punten store locator

Een store locator is natuurlijk bedacht om bezoekers specifieke vestigingen op te laten zoeken. Vanuit dat oogpunt moet een store locator snel en intuïtief werken en de juiste gegevens laten zien, ook op mobiel.

Een optimale gebruikservaring wordt op mobiel wel eens vergeten. En dat terwijl het grootste gedeelte van mobiele zoekopdrachten een lokale intentie heeft. Negatieve mobiele ervaringen die ik ervaar, komen eigenlijk 9 van de 10 keer door de landkaarten. Je kunt alleen vanuit zo’n kaart navigeren, hij schaalt/zoomt niet goed (helemaal als je je scherm draait) en je kunt niet dat ene filiaal waar je de openingstijden van wilt weten aantikken omdat het markertje van een ander filiaal er overheen valt. Je kent het vast wel.

Kortgezegd: als je niet kijkt naar store locator SEO laat je kansen liggen.

De belangrijkste SEO-punten waar je op moet letten bij een store locator zijn:

  • Individuele vestigingspagina’s: als het via je store locator niet mogelijk is om individuele vestigingspagina’s aan te maken, kun je eigenlijk wel ophouden met lokale SEO. In een vorig blog lees je meer over optimalisatie van je vestigingspagina’s.
  • Interne linkstructuur: zorg dat je vanaf de store locatorpagina (bv. /winkels/) links hebt naar al je vestigingspagina’s. Geen speciale Google-Maps-only-modules dus!
  • Geotargeting en indexatie: ik vind het niet per se slecht als je op basis van iemands gebruikerslocatie een vestiging pusht. Maar zorg ervoor dat de bezoeker wel zelf naar andere vestigingen kan zoeken. Daarbij is het van essentieel belang dat de geotargeting er niet voor zorgt dat Googlebot niet bij andere vestigingen kan komen (en dus die andere vestigingspagina’s niet kan indexeren).

Nogmaals: de store locator is een onderdeel van lokale SEO, maar wel een essentieel onderdeel. De optimalisatie van vestigingspagina’s is een tweede stap, waarmee je ook op andere termen dan je merknaam kan gaan ranken. Enfin, lees een van mijn vorige local SEO blogs.

Onder de loep

Ik heb de store locators van een drietal bedrijven door een SEO-bril bekeken: H&M, Gassan en ons aller Kwalitaria. Ik heb voor deze gekozen, omdat ze in verschillende branches zitten, verschillende belangen hebben bij lokale vindbaarheid en alle drie andere dingen goed en fout doen.

Voorbeeld 1: H&M

Store Locator SEO H&M
Zo ziet de H&M store locator eruit

H&M is een enorm bedrijf met heul veul vestigingen over de hele wereld en heeft ook een store locator op de website. Zoals ik ondervond, werkt deze vanuit SEO gezien niet optimaal. 

Goede punten

  • Mobielvriendelijk
  • Zoeken op land, plaatsnaam/gebied en postcode
  • Google Maps module met de locatie
  • Filtermogelijkheden op stijl
  • Werkt logisch

Slechte punten

  • Vestigingpagina’s niet geïndexeerd (fragment urls), ranken dus niet en lopen hierdoor zoekverkeer mis

Voorbeeld 2: Gassan

Store locator SEO Gassan
De overzichtspagina van Gassan

Gassan is een juwelier met 12 vestigingen in Amsterdam, op Schiphol en in Singapore. Ze bieden ook rondleidingen aan in hun slijperij. Natuurlijk is de online verkoop een groot onderdeel van hun bedrijfsvoering, maar meer klanten in de winkels is altijd mooi meegenomen!

Goede punten

  • Alle vestigingen op één overzichtspagina
  • Specifieke keyword (merknaam) vooraan bij sommige vestigingen
  • Foto’s bij vestigingen

Slechte punten

  • Überhaupt geen indexeerbare vestigingspagina’s, dus niet ranken, dus potentieel veel misgelopen zoekverkeer
  • Geen zoekfunctie, hoewel dat bij 12 vestigingen niet noodzakelijk is. Echter zijn ze wel actief in meerdere landen. In dat geval lijkt enige zoek/filtermogelijkheid me wel nuttig.

Voorbeeld 3: Kwalitaria

Store locator SEO Kwalitaria
Op de homepage van de kwalitaria is veel ruimte voor de vestigingen

De Kwalitaria is een eetwinkelfranchise (lees: snackbar) met vestigingen in heel Nederland. Tegenwoordig kun je er ook bestellen, zij het in beperkte postcodegebieden. Ondanks de bestelmogelijkheid, moet de Kwalitaria het bijna volledig hebben van de fysieke vestigingen en dat zie je terug in de site.

Goede punten

  • Geïndexeerde individuele vestigingspagina’s!!
  • Store locator staat prominent in menu en op homepage
  • Dichtstbijzijnde vestiging staat prominent op homepage weergegeven (weliswaar met verkeerde foto, maar punten voor de moeite)
  • Zoeken o.b.v. woonplaats en postcode vanuit één zoekbalk
  • Extra service als gratis wi-fi en bezorgservice wordt aangegeven

Slechte punten

  • Geen mogelijkheid om te filteren op extra services
  • Javascriptmodule op storelocatorpagina, dus geen HTML-links naar vestigingen
  • De vestigingspagina’s creëren een hoop duplicate en onnodige content doordat alle content ook in de subfolder /vestiging-x/ geladen wordt (bv. /vestiging-1/nieuwsbericht-1/, /vestiging-2/nieuwsbericht-1/, etc.)

Lente bonustips!

Omdat wij de ‘Kwali’ een warm hart toedragen en dit de tijd is van zonneschijn, rokjesdag, lammetjes in de wei en de lenteburger, hier wat bonustips:

  • Zorg voor één vestigingspagina met alle info erop, dus niet /vestiging/contact/, /vestiging/adres/, etc.
  • Een lijstje met het beschikbare assortiment (producten, categorieën, merken) geeft je de kans om je interne linkstructuur te versterken.
  • Als je de prijs voor de lekkerste burger van Nederland wint, mag je wel wat liefde (linkje) aan desbetreffende vestiging geven!

De keuze is reuze

Ik pik nu deze drie eruit, maar de keuze was reuze. Een korte zoektocht leerde mij dat in allerlei soorten branches de store locator een belangrijke reden is van gebrekkige zichtbaarheid in lokale zoekresultaten. Zelfs Subway (het bedrijf met de meeste vestigingen ter wereld) heeft zijn zaakjes niet op orde.

Een partij als openingstijden.com spint hier garen bij. Zij vullen ongelofelijk veel topposities in de zoekresultaten, omdat ze gebruikers wél geven waar ze naar op zoek zijn. En blijkbaar trekken ze ook jouw bezoekers, want je hebt tot het einde van dit blog gelezen..

Stel jezelf tot slot de vraag: Vind jij de dames en heren van openingstijden.com oké en gun je hun jouw bezoekers? Of wil je die toch liever op je eigen site hebben?