Robbert van Ekris 07 maart 2017 / Zoekmachine Optimalisatie (SEO)
Leestijd: 3 minuten

Als je onze eerdere blogs over laadsnelheid leest, zie je een duidelijk patroon. Ze beginnen bijna allemaal met een onderzoek dat aantoont hoe belangrijk performance is of hoe jaar in jaar uit, de gemiddelde webpagina steeds langzamer wordt.

Naast mensen hebben ook websites te maken met een obesitas epidemie:

 • Het gewicht en¬†aantal requests per pagina¬†neemt drastisch toe
 • De gemiddelde¬†afbeelding is niet geoptimaliseerd
 • Pagina‚Äôs worden steeds complexer

Google heeft dit patroon natuurlijk al veel langer door, deelt al jaren kennis rondom dit onderwerp, ontwikkelde tools en maakte van de laadtijd een rankingfactor. In de hoop de trend te doorbreken. Helaas zonder resultaat; heeft Google de hoop in webbouwers opgegeven?

Google: De gemiddelde tijd om een mobiele pagina te laden is 22 seconden!

Last month, in an effort to get a better sense of how Google’s advertising partners are doing, we did an analysis of 900,000 mobile ads’ landing pages spanning 126 countries. That new analysis confirmed our thesis: The majority of mobile sites are slow and bloated with too many elements. –¬†¬†02/2017:¬†Daniel An, Global Product Lead, Mobile Web at Google

Is er nog hoop?

Ik ben de hoop ook al een tijdje verloren. Zijn er webbouwers die tijdens de ontwikkeling vanaf dag 1:

 • Met performance doelen en budgetten werken?
 • Per paginatype¬†continue de¬†laadtijd meten met tools zoals SpeedCurve?
 • Vertragende tracking scripts van¬†marketeers niet toelaten?
 • De mobiele-viewport extra aandacht geven (denk 2G, 3G,¬†adaptive elementen, etc.)
 • Vooruit lopen met de nieuwste optimalisatie technieken?

Ik ken deze webbouwers (nog)¬†niet. Doe jij dit allemaal¬†wel?¬†Laat dan¬†vooral¬†een reactie achter ūüėČ

Het meest frustrerende is dat wij, vaak eenmalig, de laadsnelheid mogen verbeteren en dat na 1 jaar, 6 sprints, 1 redesign en honderden commits later, de website weer terug bij af is. Te vergelijken met het jojo-effect van een gemiddeld dieet. Hand in eigen boezem: de Traffic Builders site heeft hier ook last van.

Google: We¬†vervangen het web met een “light-versie‚ÄĚ

De pogingen van Google om de¬†performance van¬†het ‚Äúgemiddelde‚Ä̬†web te verbeteren werpen (nog) geen vruchten af. Dus nu is er het¬†open source¬†Accelerated Mobile Pages (AMP) project, een¬†“light-versie‚ÄĚ van het web, met een duidelijk doel:

“Instant. Everywhere.”

Een AMP pagina is eigenlijk een normale HTML5-pagina, maar met extra regels en beperkingen. Het is nog het meest te vergelijken met een front-end framework zoals Bootstrap, maar dan met vooraf gedefinieerde functies waar je niet onderuit kan.

Wil je interactiviteit aan een pagina toevoegen, dan kan dat maar op een manier, via een AMP component (of tag). Al deze componenten zijn ontwikkeld met mobielvriendelijkheid en laadsnelheid hoog in het vaandel.

Je kan geen eigen functie of script toevoegen. Doe je dit wel?¬†Dan wordt de pagina niet gevalideerd en niet getoond binnen Google. Hou je je netjes aan de regels? Dan cachet Google de pagina en¬†wordt deze alvast gerenderd op de zoekresultatenpagina, waardoor deze “instant” getoond zal worden.

Het lijstje componenten is beperkt dus de kans is groot dat je niet iedere pagina om kan bouwen. Wij serveren nu ook (nog) enkel van onze blogs een AMP versie.

Over een paar jaar bouwen we sites volledig in AMP

Het project is volop in ontwikkeling en krijgt ondersteuning van veel grote bedrijven. Bekende nieuwssites draaien al een tijdje mee, maar ook complexe sites zoals eBay zijn aan het experimenteren.

Door de monopoliepositie van Google kan AMP als standaard afgedwongen worden. Geen AMP? Dan krijgt je concurrent met AMP voorrang. Geen AMP? Dan geen plekje in de nieuws carrousel. Geen AMP? Dan kom je niet in Google Shopping. AMP first in Google Chrome. AMP voor op de desktop. Google kan alles maken, is niet evil, en doet natuurlijk alles voor de gebruiker.

De kans is dus groot dat we in de toekomst sites volledig in AMP gaan bouwen. Wil je toch meer vrijheid en functionaliteit? Dan¬†zou¬†je technieken zoals¬†AMP & Progressive Web Apps (PWAs) kunnen combineren.¬†AMP voor de eerste landingspagina en PWA, voor na¬†de doorklik, met meer functies en een “app-like experience‚ÄĚ.

Conclusie: Wij denken dat AMP écht een middelvinger is naar webbouwers. Wat denken jullie?

Tip: 7/8 maart is de first-ever live-streamed AMP Conf. (Vanaf 08:00 uur EST, om 14:00 uur in NL) Ik ga zeker kijken.

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
5 Thoughts on Google & AMP: ūüĖē Dikke Middelvinger naar alle Webbouwers?
  Dirkjan
  7 Mar 2017
  11:38am

  Dat zou jammer zijn. Een snel internet is voor iedereen fijn dus het zou prettig zijn als Google daar nog meer waarde aan zou toekennen in haar algoritme.

  Door het web te versimpelen (AMP) of door het zelf te hosten, beperkt Google ook de mogelijkheden voor sites die wel in een paar seconden laden en snelheid wel hoog in het vaandel hebben. Voor ons zelfs bijna het hele verdienmodel van onze content. Lijkt me nogal wat collateral damage, als het echt alleen om die snelheid ging.

  laptopleon
  16 Sep 2019
  9:38am

  Ik wilde reageren, zoals werd gevraagd, maar op de AMP-pagina waar ik me bevond, kon dat blijkbaar niet..

  Ik weet niet of dit standaard wordt weggelaten omdat het sneller is, maar dit werkt averechts want vervolgens moest ik flink zoeken om de volledige versie van deze pagina terug te vinden. De gemiddelde gebruiker zal dat zeker niet doen, √°ls hij handig genoeg is en onderweg niet afgeleid wordt.

  Overigens heeft Google het in de quote over landing pages van adverteerders. Dit zullen vaak webwinkels zijn en dat zijn vaak niet de snelste websites.

  Persoonlijk heb ik juist de indruk dat sites sneller zijn dan ooit, ook mobiel. Niet vreemd ook want: 4G is eigenlijk al standaard, SSD’s zitten al in de (servers van de) goedkoopste hostingpakketten, zelfs goedkope mobieltjes hebben processoren die Gigaflops halen, etc.

  Het probleem met Google, is dat ze doen wat zij denken dat goed is en dan verder op geen enkele manier te bereiken zijn, laat staan een oplossing aandragen. Werkt iets niet? Dan verwijzen ze je naar fora met vrijwilligers die het ook niet weten. Tenzij je genoeg betaalt voor ads, dan kun je zelfs met ze bellen.

   Robbert van Ekris
   23 Oct 2019
   11:14am

   In Nederland hebben we het met onze 4G dekking en snelle smartphones goed voor elkaar, maar en zijn nog genoeg scenario’s te bedenken waar de impact van trage sites veel groter is. Denk aan goedkope mobiele abonnementen (enkel 3G), als je sites in het buitenland bezoekt of als je fair use policy de snelheid verlaagd naar 384kbps.

   Afgezien daarvan staat het belang van performance niet ter discussie of het nou is voor gebruiksvriendelijkheid, conversie, toegankelijkheid, kostenbesparing, omgaan met extreme piekbelastingen of een “klein” ranking voordeel.

   Wij als SEO specialisten hebben inderdaad weinig aan Google, maar dat is nooit anders geweest en maakt SEO juist zo leuk en de blog community zo actief.

  patrick
  10 Jan 2020
  9:45pm

  We zijn inmiddels al weer wat verder. Maar AMP blijkt nog steeds niet erg in strek.
  Veel (buitenlandse) nieuwssites hebben dit al, en natuurlijk ook WordPress met z’n plugins.
  Zelfs Webmaster tools heeft een speciale AMP sectie… Is het gewoon zo dat Google dit er gewoon doordrukt ?

  Edwin Leuris
  7 Dec 2020
  5:10pm

  Hallo Robbert, ben meteen maar aan de slag gegaan n.a.v. dit artikel over AMP. Heb voor https://www.limousine.nl/ al enkele AMP pagina’s aangemaakt en nu nog ff afwachten of Google die ook als dusdanig gaat indexeren. Iig bedankt voor alle info en bovenal de inspiratie. Ik had hier al vaker over gedacht maar nu echt de stap gezet. We zullen zien wat het ons gaat brengen al zullen we in deze barre tijden niet veel limousines extra verhuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN¬ģ en het REAN¬ģ logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN¬ģ-model en REAN¬ģ-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: ‚Äúhet werk‚ÄĚ). Het kopi√ęren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar¬†www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerci√ęle doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie¬†https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/