Toename tweets in Google search results

Twitter en SEO lijken steeds betere vrienden te worden. Tussen de (real time) zoekresultaten in Google zien gebruikers steeds vaker Tweeps (Twitter gebruikers) en Tweets (Twitter berichten) staan.

Dat een Twitter-account A) een belangrijke rol kan spelen in het realiseren van (online) doelstellingen, en B) op de juiste waarde kan worden geschat door toonaangevende zoekmachines, blijkt uit het feit dat Google steeds vaker tweets vertoont in organische zoekresultaten, gebaseerd op real time search. Ondanks dat een tweet doorgaans gebruik maakt van short url’s, en het doorgeven van link juice ook wordt beperkt door de no-follow links, kan een Twitter-account met een zekere autoriteit goed naar voren komen bij bepaalde zoekopdrachten. Twitter en SEO zijn daarom inmiddels overduidelijk met elkaar verbonden, de vraag is vervolgens hoe je dat in jouw voordeel kunt inzetten.

Real time tweets in Google

Een actueel voorbeeld van vertoonde tweets is een verwijzing naar het WK-voetbal, op het moment van schrijven een ‘hot topic’ online. Met name pasgespeelde wedstrijden worden natuurlijk veel besproken. Gisteren veegde Portugal de vloer aan met de Noord-Koreanen (7-0, auw!), en Google laat voor de zoekopdracht ‘Portugal’ op pagina 1 dan ook tweets zien met dit keyword. De vertoonde tweets zijn tijdens het maken van onderstaande snapshot slecht enkele seconden daarvoor door iemand geplaatst.

Welke tweets krijg je te zien?

Tweets worden real time zowel via google.com als via google.nl getoond in de organische zoekresultaten (naast nog bijna 40 andere talen/regionen). Alleen, dat kan per gebruiker en computer verschillen. Daar komt dan weer de complexiteit van Google om de hoek kijken. Afhankelijk van jouw zoekgedrag, opgeslagen geschiedenis etc. bepaalt Google welke tweets voor welk onderwerp relevant voor jou (zouden kunnen) zijn.

Twee miljard tweets in mei 2010

Aan tweets is geen tekort, dat mag duidelijk zijn. In de maand mei van 2010 blijkt er op Twitter een recordaantal tweets te zijn geplaatst: 2 miljard! En dat aantal lijkt alleen maar te gaan groeien. Steeds meer mensen en bedrijven zien de toegevoegde waarde en gebruiksmogelijkheden van Twitter, zo valt op te maken uit een onderzoek van o.a. Pingdom. Aan de andere kant wijst datzelfde onderzoek ook uit dat de aanwas van nieuwe Twitteraars afneemt en veel gebruikers niet of nauwelijks actief zijn (oftewel: vrijwel nooit een tweet plaatsen). Niet zelden zal dit te maken hebben met een gebrek aan o.a. concrete doelstellingen, doelgroepen en commitment (iets wat bij de inzet van social media namelijk vaker een ondergeschoven kindje is).

Tweet-archief doorzoeken met Google

Sinds april 2010 slaat Google overigens ook Twitter-berichten op, waarmee alle publieke tweets voor iedereen doorzoekbaar en ‘alsnog vindbaar’ worden. Uiteindelijk zal in het door Google aangeboden archief tot begin 2006 kunnen worden teruggezocht (destijds werd namelijk de eerste tweet geplaatst).

Lees hier binnenkort meer over ‘Twitter & SEO-succes’

Binnenkort kun je hier op TBlog een nieuwe blogpost lezen waarin factoren worden besproken die een Twitter-account de gewenste autoriteit kunnen opleveren, en daarmee vertoningen in zoekresultaten. Denk daarbij aan followers/follow-ratio, reputatie, nieuwswaarde en het juiste gebruik van tags en keywords.