Online marketing trainee zijn bij Traffic Builders (deel 1)

Op 1 februari 2016 is Traffic Builders gestart met het traineeship online marketing. Voorwaarden: HBO+ en affiniteit met online marketing, werkervaring is een pré. Uit de grote stroom van aanmeldingen zijn drie jonge talenten Cliff, Bas en Rob naar voren gekomen. Het 13 weken durende traject zal hen langs alle disciplines leiden en klaarstomen voor een functie als junior online marketeer. Een intensief en bijzonder traject dat bij succes ook verder uitgerold zal worden in samenwerking met onderwijsinstellingen. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat en ga met hen in gesprek.

Even voorstellen

Profiel: Cliff Herder, 1990.
Achtergrond: Communicatiemanagement, 1 jaar werkervaring in online marketing.
Interesses: stijldansen, ondernemen, sneakers. Heeft een affiliate website.

Profiel: Bas Faessen, 1985.
Achtergrond: Small Business & Retail management, Communicatiewetenschappen, 2 jaar werkervaring in online marketing.
Interesses: reizen, e-commerce, voetbal. Heeft een e-commerce website.

Profiel: Rob Terstall, 1992.
Achtergrond: Communicatiewetenschappen en Bedrijfseconomie.
Interesses: fitness, voetbal, online marketing. Heeft een webshop voor kleding.

Trainees2016-Trafficbuilders
Van links naar rechts: Cliff, Bas en Rob.

Jullie zijn inmiddels 5 weken bezig met het traineeship. Neem mij even mee naar het begin. Vertel,  hoe kwamen jullie bij het traineeship terecht?

“Via een connectie op LinkedIn, die het weer gedeeld had van iemand die bij Traffic Builders werkt” aldus Cliff. “Ik kende een paar oud-werknemers van Traffic Builders en werd door een van hen op de vacature gewezen. Zodoende kon ik ook alvast wat vragen stellen over de sfeer en werkwijze binnen het bedrijf. Ik dacht: ik ga gewoon kijken bij de informatiebijeenkomst, en dat bleek een mooie kans te zijn!”  zegt Bas. Rob valt hem bij: “Ik kende jou, (Sanne) zodoende kwam ik bij de vacature terecht. Ik werd razend enthousiast en meldde me meteen aan.”

Dat is pas de kracht van een sterk netwerk! Ter introductie organiseerde Traffic Builders een informatiemiddag waarin het traject uitgelegd werd. Wat verwachtten jullie van het traineeship?

“Drie maanden is een relatief korte periode, maar lang genoeg om veel te kunnen leren. Wat mij vooral aansprak is dat je als trainee alle disciplines doorloopt. In vergelijking tot vrienden van mij die die tijdens hun traineeship een traject van twee jaar moeten afleggen” vertelt Cliff. “Ik heb geen werkervaring in online marketing, maar leer erg snel. Door YouTube AdWords tutorials te kijken en heel veel te lezen in vakbladen en kennisbanken heb ik me goed voorbereid. Ik had verwacht dat ik van alle disciplines wat zou leren en dat is ook zo” zegt Rob. Bas vertelt hierover: “Ik was al bezig met online marketing voor mijn eigen bedrijf, maar wist na de bijeenkomst al dat het een pittige periode zou zijn. Ik wil niet zeggen dat ik het onderschat heb, maar op sommige dagen heb ik wel moeite om zoveel informatie te processen. Maar ik wil niet overdrijven hoor! We hebben ook een dag vrij en genoeg ruimte om na te denken.”

Aan de slag

Het traineeship bestaat uit theorie en praktijk van SEA, SEO, display, webanalytics en conversie-optimalisatie. Jullie krijgen les van collega’s en werken aan realistische klantcases. Hoe gaat het tot nu toe?

“We gaan nu richting de helft en zijn redelijk op de hoogte van SEA, SEO en display. We hebben een duidelijk beeld van wat online marketing is en welke takken er zijn” vertelt Bas. Cliff springt erop in: “We weten nu wat Traffic Builders onder online marketing verstaat. Ik denk dat dit verschilt van andere bureaus. Bijvoorbeeld hoe je AdWords inricht en dat het REAN model door de hele organisatie loopt. Er wordt hier in gesprekken aan de keukentafel vaak gerefereerd aan de ‘reach’ of ‘engage’ fase. Je merkt dat het REAN model houvast geeft.”

Rob, in tegenstelling tot jouw trainee-collega’s was online marketing voor jou relatief nieuw. Hoe ervaar jij het traineeship?

“Tijdens mijn studie bedrijfseconomie heb ik een dag meegelopen bij een online marketingbureau en dat vond ik zo leuk dat ik dit verder wilde ontdekken. Toen ik voor mijn afstuderen 3 uur per dag in de trein doorbracht, besloot ik mijn tijd te vullen met het kijken van AdWords tutorials en het lezen van online marketing artikelen. Halverwege de zomer kwam ik deze vacature tegen en heb ik me direct aangemeld. Mijn motivatie is de doorslaggevende factor geweest. Het gaat echt heel goed en ik merk dat werkervaring niet altijd een garantie is voor succes. Ik leer elke dag nieuwe dingen en zit hier echt op mijn plek. Zo blijkt: met de juiste motivatie en een onderzoekende houding kom je er ook!”

Klinkt als een mooi voorbeeld van de nieuwe generatie marketeers. Jullie zijn nu bijna op de helft en inmiddels bekend met de werkwijze van Traffic Builders. Hoe zouden jullie het traineeship omschrijven?

“Als een unieke kans waarin je binnen drie maanden tijd overal kennis mee maakt. Je krijgt echt een goede basisopleiding, met kennis én ervaring, omdat je constant met specialisten aan tafel zit. Op deze manier kun je veel makkelijker een keuze maken tussen de verschillende disciplines en weet je waarmee je aan de slag wilt gaan. Ik denk niet dat je dit bij een ander traineeship krijgt” vertelt Bas. Cliff valt hem bij: “Wat ik vooral heel tof vind aan het traineeship, is dat ondanks de korte periode van 13 weken, je toch zo erg de diepte in gaat. Als we klaar zijn met het traineeship zijn we junior online marketeers die echt kunnen meedenken met de klant omdat we met alle disciplines bekend zijn.” Ook Rob is het hiermee eens. “Het is een intensieve periode, maar goed te doen. Je leert gewoon heel veel in een korte tijd. Maar ja, wij vinden ook alles interessant.”

Werken bij Traffic Builders

Misschien vragen naar de bekende weg, maar waar zien jullie jezelf over een half jaar?

“Als junior online marketeer bij Traffic Builders. Ik zou naast mijn baan ook ondernemer willen zijn, maar we zien wel hoe het loopt. Ik ben heel benieuwd naar conversie-optimalisatie, misschien is dat wel wat voor mij” aldus Rob. “Ik zou het wel heel leuk vinden om bij Traffic Builders te blijven werken” zegt Cliff. “Ik vind SEO heel erg interessant maar ik neem SEA als beginpunt. Voor SEO moet je toch meer ervaring hebben, het is moeilijk om daaraan te beginnen zonder veel voorkennis. Ik weet nog niet wat conversie-optimalisatie en webanalytics gaan brengen, maar SEA is denk ik een goed begin om je verder te ontwikkelen.” Een breed knikkende Bas beaamt zijn antwoord. “Ik had van tevoren al aangegeven dat ik me bij Traffic Builders zou willen ontwikkelen op het gebied van SEA en hier een tijd wil blijven werken. Daarna wil ik aan de slag met mijn eigen bedrijf” voegt hij toe.

In hoeverre sluit het beeld wat Traffic Builders geeft van online marketing aan op het beeld wat jullie voorheen hadden?

“Nou, voor mij is het eigenlijk een bevestiging van het beeld wat ik al had.” zegt Rob. “Ik denk dat het beeld niet veranderd is, maar het heeft meer invulling gekregen. Ik wist globaal wel het een en ander over online marketing maar ik heb nu ook veel meer praktische kennis” vertelt Cliff. En daar is Bas het mee eens: “Omdat we alle disciplines doorlopen heb ik een completer beeld van hoe alles met elkaar in verbinding staat. Wolter (directeur, red.) noemt het een holistische aanpak en dat is ook echt zo. Je kunt niet een SEA campagne doen en dan is de kous af. Je moet ook kijken naar SEO en conversie-optimalisatie en de inzet van display.”

Tot slot

Over 8 weken zal ik Bas, Rob en Cliff nog eens aan de tand voelen. Dan zijn ze trainee-af en ik ben nu al benieuwd waar ze dan staan. In september 2016 zullen we naar alle waarschijnlijkheid weer starten met een nieuwe lichting trainees. Wil je daarbij horen of heb je vragen voor een van de heren? Laat je horen en schrijf een reactie. Wordt vervolgd!