10 jaar werken bij Traffic Builders

Interview met Tuncay Oner

Op een zonnige vrijdagmiddag in januari zit ik met collega Tuncay Oner, Marketing Intelligence engineer van Traffic Builders, in de relaxfauteuils op de bovenste verdieping van de Almeerse Carlton WTC Tower,  het hoogste punt van Flevoland. Traffic Builders is hier sinds maart 2014 gevestigd, maar het op heldere dagen ver reikende uitzicht gaat nog altijd niet vervelen. Zo zien we vandaag gemakkelijk de domtoren van Utrecht en de Amsterdam Arena liggen. Onze gasten staan steevast aan de ramen gekluisterd als ze voor het eerst bij TB op bezoek komen, tenzij ze hoogtevrees hebben natuurlijk. Tuncay vierde vorig jaar zijn 10-jarig jubileum bij Traffic Builders en het leek mij een goed idee om hem eens te vragen naar zijn ervaringen met het werken bij Traffic Builders en zijn toekomstverwachting.

Tuncay Oner, MI engineer bij Traffic Builders

Profiel: Tuncay Oner
Functie: Marketing Intelligence engineer
In dienst bij Traffic Builders sinds: juni 2005
Leeftijd: 32 jaar
Opleiding/achtergrond: Software engineering
Interesses en passies: BMW, vrouwen (toen hij nog vrijgezel was), techniek op hoog niveau, voetbal, fitness, films (niet per se in die volgorde)

over zijn werk

Tun, wat doet een Marketing Intelligence engineer eigenlijk?

Een MI engineer is voortdurend bezig met zoeken naar en implementeren van technologieën om op een zo efficiënt mogelijke manier relevante data te halen uit verschillende databronnen. Digital Marketing is steeds meer van techniek afhankelijk. Ik zeg altijd: meer weten is effectiever meten!

Dat klinkt als een functie waarvoor je over geavanceerde technische kennis moet beschikken; die heb je in de loop der jaren verworven, zo ben je natuurlijk niet begonnen. Waaruit bestonden je eerste werkzaamheden bij Traffic Builders?

Nee klopt! Ik ben begonnen met een stage, 11 jaar geleden, toen was ik dus nog 7 [lacht]. Het eerste project waaraan ik werkte was een soort AdWords, maar dan veel cooler! Al gauw zagen we dat consultants onwijs veel tijd verloren aan het bijhouden van keyword rankings , concurrentie etc., dus toen hebben we besloten dit te automatiseren. Zo is RankInspector geboren [lacht].

Over de geschiedenis van Traffic Builders

Hoe zag het er toen uit bij TB? Hoeveel medewerkers waren er? Waar werkten jullie, wie waren jullie opdrachtgevers? Hoe was de sfeer?

We zijn met drie man begonnen in een hobbykamer van Wolter. Deze werd al gauw te klein, dus zijn we verhuisd. Het volgende pand was in het centrum, maar ook daar groeiden we snel uit. We hebben nog een jaar of zo in een soort veredelde broeikas gezeten, we waren toen al met z’n zessen. Later verhuisden naar de Schoutstraat, ons eerste grote onderkomen. Daar hebben we in twee verschillende panden tot maart 2014 gezeten. We werkten toen al voor heel verschillende opdrachtgevers, van de krant om de hoek tot grote reisorganisaties.
De meeste medewerkers waren bekenden van elkaar; er heerste een gemoedelijke sfeer. De organisatie was vlak, er was nauwelijks hiërarchie.

Kun je iets vertellen over de groei die TB heeft doorgemaakt? Wat is er, behalve de grootte van het bedrijf en de werkplek, veranderd?

Het aparte aan Traffic Builders vind ik toch wel dat ondanks het feit dat we veel collega’s hebben en hebben gehad, het altijd sociaal gezien redelijk gelijksoortige mensen zijn en dat is vaak een garantie voor gezelligheid. Samen met een paar andere collega’s van het eerste uur heb ik er altijd een beetje van dat oorspronkelijke TB-gevoel in kunnen houden. Je zou het misschien niet verwachten met zo’n goede sfeer, maar bij TB wordt wel heel hard gewerkt. Misschien komt dat juist door de goede sfeer.

Over zijn tools

Je hebt ook Online Marketing tools op je naam staan. Kun je daar iets over vertellen?

Pfff ja, dat zijn er nogal wat: o.a. RankInspector, Ultimate Keyword Tool, Engagement Tool, Conversion Tool (verbeterde versie van de vroegere Urchin Analytics). Pedestrian recognition en de Mesaurement Protocol koppeling etc. niet te vergeten mijn standaardisatie protocol voor webanalytics metingen.

RankInspector - Tuncay
De geestelijk vader van RankInspector in functie

RanInspector logo

Over het succes en het dna van Traffic Builders

Hoe is TB erin geslaagd om succesvol te blijven? Er verandert in 10 jaar veel in Online Marketing.

Door vast te houden aan wat niet verandert, de essentiële voorwaarden voor succes: kwaliteit leveren en geen loze beloftes maken, altijd uitsluitend de beste strategieën en technologieën kiezen. We verdiepen ons altijd in de situatie en mogelijkheden van een opdrachtgever alvorens deze te helpen. Traffic Builders investeert ook in de ontwikkeling van medewerkers door bijvoorbeeld iedere consultant 10 % van zijn tijd aan kennisonderhoud te laten besteden.

Is wat jou in 2005 aansprak aan het werken bij Traffic Builders nog steeds herkenbaar in de organisatie?

Zeker, dit bedoelde ik ook met mensen die hier werken die op één lijn zitten. Het gevoel dat je er samen in kunt slagen om die hoge kwaliteit vast te houden en je kunt ontwikkelen om ook de uitdagingen van morgen aan te kunnen. Laten we ook in dit verband de sfeer niet vergeten. Om te kunnen groeien, moet je kritisch en eerlijk kunnen zijn; dat gaat beter als je elkaar als mens ook ziet zitten.  Dat is een belangrijk gegeven voor de mensen die werken bij Traffic Builders.

Geldt dat voor alle mensen die nu bij Traffic Builders werken? Wat is de meest opvallende eigenschap die ze met elkaar gemeen hebben?

Humor en gedrevenheid. Iedereen verstaat hier zijn/haar vak en wil er nog beter en actueler in zijn. Iedereen kan SEO/SEA/CO/WA en zelfs MI aanbieden, maar het wordt pas echt interessant als je verder gaat denken dan de boundaries van deze vakgebieden, als je al die disciplines samensmeedt tot één benadering van Digital Marketing.

Over blijven werken bij Traffic Builders en zijn eigen bedrijf

Wat maakt TB als werkgever zo aantrekkelijk voor jou? Je had in die 10 jaar met jouw kennis en ervaring bij veel andere bedrijven terecht gekund.

De vriendelijkheid, het familiegevoel en de expertise. Het is uniek om als Software Engineer/MI engineer van al deze vakgebieden kaas te hebben gegeten, maar dit heb ik vooral kunnen bereiken door de samenwerking met de andere vakidioten die we in dienst hebben. Ik vind het heerlijk om mijn kennis op peil te houden en lekker te sparren met collega’s om bijvoorbeeld tools te ontwikkelen die de resultaten van die vakgebieden samen inzichtelijk maken.

Zou je veel dingen anders doen als je de afgelopen 10 jaar mocht overdoen (zonder voorkennis uiteraard)?

Nee, ik ben nog steeds blij met mijn keuze om bij TB te blijven werken, het heeft me echt veel kennis opgeleverd. Ik denk niet dat er veel andere bedrijven zijn waar ik wat ik nu weet en kan zou hebben kunnen leren in 10 jaar tijd. Misschien had ik bij verschillende bedrijven wel met meer branches kennisgemaakt, maar ik ben meer geïnteresseerd in ontwikkeling in de diepte dan in de breedte. Trouwens, TB heeft klanten in zeer uiteenlopende branches.

Je hebt ook een eigen onderneming, waarvoor je een dag per week werkzaam bent. Hoe combineer je die verschillende ‘belangen’?

Zoals je weet hebben veel van onze collega’s een eigen bedrijf(je). Traffic Builders heeft dat nooit als onwenselijk gezien, gesteld dat het binnen bepaalde kaders blijft natuurlijk. Het moet elkaar niet in de weg gaan zitten. Ik denk zelfs dat TB eigen ondernemerschap wel als een positieve ‘karaktereigenschap’ ziet. Je leert veel meer over je vak als je het ook vanuit een eigen onderneming bedrijft. Bij mijn ‘eigen’ klanten kom ik situaties tegen die mij helpen voor de opdrachtgevers van TB sneller en beter technische oplossingen te bedenken. Door het werken bij Traffic Builders heb ik veel van de kennis opgedaan die ik voor het oplossen van de vraagstukken van mijn klanten nodig heb. Het is een wisselwerking, je zou het een win-win situatie kunnen noemen.

Over meer techniek en minder consultancy

Zou je tenslotte een verwachting kunnen uitspreken over de impact die techniek volgens jou de komende jaren zal hebben op Digital Marketing?

Ik denk dat automatisering uiteindelijk mensen in onze vakgebieden heel veel werk uit handen gaat nemen. Op zich mooi, maar ik ben vooral benieuwd wat het gaat betekenen voor de concurrentiepositie van bedrijven. Gaat het straks alleen om de juiste data en rapportages? Nu kan een goede consultant nog echt het verschil maken, wat mij betreft blijft dat ook zo! Het gaat immers om de interpretatie van al die data die we aan steeds meer bronnen betrekken; daarvoor heb je ervaren consultants nodig die over brede online marketing kennis beschikken en met toewijding voor de juiste inzichten zorgen. Een oud Indiaans gezegde luidt: “No matter how fast we go, we have to stop and wait for our soul!”